Radikalniji potezi ako danas ne dobiju plate

Predstavnici Samostalnog sindikata nikšićkih Boksita očekivali su juče sastanak sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem do kojeg nije došlo
3 komentar(a)
Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
Boksiti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.09.2012. 07:47h

Samostalni sindikat Rudnika boksita najavio je radikalnije poteze ukoliko danas do 14 sati ne dobiju informaciju kada će biti isplaćene zarade i riješena situacija u preduzeću. Nijesu precizirali o kakvim mjerama se radi ako ne dobiju dvije plate, koje je trebalo da budu isplaćene do 1. septembra.

Predstavnici Samostalnog sindikata nikšićkih Boksita očekivali su juče sastanak sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem do kojeg nije došlo.

„Ukoliko se do 14 časova ne oglase iz resornog ministarstva i ne kažu nam šta će biti sa isplatom zaostalih zarada i kada će se riješiti situacija u Boksitima, za sva dešavanja snosiće odgovornost predstavnici Ministarstva ekonomije i Vlade. Sa njihovim predstavnicima u Odboru direktora je prije dva mjeseca postignut sporazum o isplati zaostalih plata“, kazao je predsjednik Sindikata Borisav Bojanović.

Prije dva mjeseca, kada su rudari protestovali, postignut je dogovor da im do 1. septembra budu isplaćene majska i junska zarada, a do 1. oktobra – julska i avgustovska.

U petak su im predstavnici Odbora direktora iz redova Vlade obećali da će se potruditi da do danas nabave novac za isplatu dviju zarada.

Potraživanja Boksita su oko 1,5 miliona eura, a od toga im mađarska kompanija MAL duguje 1,2 miliona.

Poslovodstvo je u Boksitima obustavilo proizvodnju u novembru prošle godine zbog nedostatka novca za nabavku goriva. Radnici mjesecima čekaju da se potpiše ugovor o prodaji rude koje na lagerima ima oko 100 hiljada tona.

Bonus video: