Ročište za uvođenje stečaja u kompaniju Vektra Montenegro opet odloženo

Uvođenje stečaja je traženo za kompanije Vektra Montenegro, Vektra Boka, Horajzon Lodžistik, Vektra aviejšn i Vektra investments
122 pregleda 0 komentar(a)
Vektra sjedište, Foto: Zoran Đurić
Vektra sjedište, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.09.2012. 09:46h

Ročište za uvođenje stečaja u kompaniju Vektra Montenegro, na zahtjev Crnogorske komercijalne banke (CKB) i OTP faktoringa, ponovo je odloženo za 1. oktobar.

Odlaganje ročišta za uvođenje stečaja u kompaniju biznismena Dragana Brkovića, tražio je novi advokat Vektre Montenegro, Ranko Grbavac radi detaljnije pripreme čitavog slučaja.

Prethodni punomoćnici stečajnog dužnika, advokati kancelarije Vujačić, otkazali su punomoćje i poslodavac je u petak angažovao nove, Grbavca i Radoša Kastratovića.

Sudija Miodrag Anđelić naložio je advokatu CKB da se u roku od osam dana pismeno izjasne o nalazu vještaka, koji su dobili prije skoro dva mjeseca. Nalaz obuhvata tačne iznose kredita i ostalu dokumentaciju vezano za nevraćeni kredit.

"Pismeno izjašnjenje treba dostaviti stečajnom dužniku kako više ne bi dolazilo do odlaganja postupka", rekao je Anđelić i dodao da se u čitavom slučaju dešavaju čudne stvari, jer opstrukciju čine obje strane.

Vektra Montenegro, prema posljednjem izvještaju Centralne banke (CBCG), duguje 23,2 miliona eura.

Privredni sud je 27. marta uveo stečaj u Vektru Montenegro zbog potraživanja od 20,9 miliona eura. Apelacioni sud je, međutim, 28. aprila, poništio rješenje o pokretanju stečaja.

Pregovori između predstavnika OTP grupe i Vektre, prema pisanju medija, traju već nekoliko mjeseci.

Oni pregovaraju da Brković, sa 50 miliona eura, odnosno, uz diskont od 50 odsto, vrati cjelokupan dug od oko 100 miliona eura, koje kćerke firme imaju prema mađarskoj finansijskoj instituciji.

Kompanija OTP faktoring, koja se bavi otkupom potraživanja i loših kredita kod CKB, podnijela je krajem novembra Privrednom sudu zahtjev za uvođenje stečaja u više preduzeća u vlasništvu Brkovića, zbog duga od skoro 100 miliona eura.

Uvođenje stečaja je traženo za kompanije Vektra Montenegro, Vektra Boka, Horajzon Lodžistik /Horizon Logistic/, Vektra aviejšn /Aviation/ i Vektra investments.

Ročište za kompaniju Vektra Boka zakazano je za 24. septembar. Vektra Boka je u odnosu na julski spisak CBCG smanjila dug sa 4,84 miliona eura na 4,83 miliona eura.

Privredni sud u Bijelom Polju uveo je krajem maja stečaj u Vektru Jakić, takođe na zahtjev OTP banke. Stečaj je uveden zbog neizmirivanja kredita od 73,6 miliona EUR, koji je banka odoborila Vektri Montenegro, a gdje je Vektra Jakić bila žirant.

Stečaji su krajem jula uvedeni i u Horajzon Lodžistik, zbog duga od 2,56 miliona eura i kompaniju Vektra voda, koja duguje 3,25 miliona eura.

Bonus video: