Osnovna sredstva za higijenu koštaju i više od 50 eura, a ne traju ni čitav mjesec

"Na hemiju trošim koliko i za hranu. Pokušavam da sa većim pakovanjima, obezbijedim porodicu na duže vrijeme, ali se svejedno troši ogroman novac"
455 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2012. 13:15h

Cijene hrane često se mijenjaju, a razlog promjena je i sušno ljeto, ali nije jasno zbog čega rastu cijene proizvoda neophodnih za održavanje lične higijene i čistoće u domaćinstvu.

Prema podacima Zavoda za statistiku (Monstat), upravo je to kategorija za koju prosječno četvoročlano domaćinstvo je moralo da izdvoji 348,9 eura tokom jula. Stavka za neprehrambene proizvode i usluge u okviru minimalne potrošačke korpe je, saopštio je Monstat, veća za gotovo četiri eura u julu u odnosu na jun.

Neki od analiziranih proizvoda nijesu dovoljni za mjesečne potrebe četvoročlanog domaćinstva

Ona kaže da izbjegava da kupuje proizvode koji su na akcijama jer su, prema njenom mišljenju, lošeg kvaliteta i nanose više štete nego koristi.

“Ima jeftinih sredstava za pranje veša, ali takav prašak ne opere garderobu, a uništi mašinu za pranje. Savremene mašine ne podržavaju praškasta sredstva za pranje, pa sam prinuđena da kupujem gelove, ali su oni toliko skupi da ih rijetko mogu priuštiti”, objasnila je ona.

“Vijesti” su utvrdile da je za samo 19 najneophodnijih artikala, prilikom samo jedne kupovine, potrebno izdvojiti više od 50 eura. Neki od analiziranih proizvoda nijesu dovoljni za mjesečne potrebe četvoročlanog domaćinstva.

“Vijesti” su uporedile cijene identičnih proizvoda u tri velika marketa, Merkator u okviru šoping centra Gintaš, HDL Laković na Zabjelu, Voli na Starom aerodromu i dvije drogerije u kojima se prodaje isključivo hemija, Kuća hemije i Kozmetiks market u kojem nije bilo potpunog asortimana koji je upoređivan.

Razlika u cijeni po nekoliko eura

Neke cijene su približno iste, ali nijedan proizvod nije imao identičnu cijenu na svih pet mjesta, već je bilo razlike kod određenog proizvoda i od po nekoliko centi do nekoliko eura.

Od desetak vrsta praška za veš, upoređene su cijene onih koji su u sredini – “ariel” i “persil” od po tri kilograma i “ariel gela” u vrećićama za 16 pranja. Ispostavilo se da su obje vrste najskuplje u Merkatoru, ariel je koštao 5,59, a persil 4,70 eura, dok je gel najskuplji u Kozmetiksu 7,95 eura. U Voliju je ariel 5,12 eura, ali su cijene mjerene dok je taj proizvod bio na akciji.

U HDL taj prašak košta 4,99, gdje je i najpovoljniji, a u Kući hemije 5,32 eura. Gel za pranje veša u Merkatoru je 7,16, u Voliju 6,29, dok je u HDL 5,99 eura. Litar plavog omekšivača za rublje “lenor” košta u Kući hemije 2,40 eura, po 2,03 je u Merkatoru i Voliju, a u HDL je šest centi skuplji.

Oni koji suđe peru mašinski moraju da izdvoje dodatnih 15 do 20 eura za posebna sredstava koja su potrebna za tu vrstu pranja

Litar “domestosa” za čišćenje kupatila u petak kada su cijene prikupljene, najskuplji je bio u Kozmetiks marketima i koštao je 1,75 eura, šest centi je bio jeftiniji u Merkatoru, dok je u Kući hemije koštao 1,59, kod Lakovića 1,55, a najpovoljniji je bio u Voliju gdje je koštao 1,39 eura.

Sredstva za čišćenje

“Arf” za čišćenje špotera košta 1,49 u Merkatoru do 1,06 u Kući hemije. Bezbojni “ajaks” za čišćenje prozorskih stakala košta 2,79 u HDL Laković gdje je i najskuplji, cent jeftiniji je u Merkatoru, dok se u Kući hemije može kupiti za 2,69, u Voliju za 2,66 dok je najpovoljniji u Kozmetiksu gdje košta 2,29 eura.

Sličan raspored cijena je i kod sredstva za čišćenje pločica i kupatilskih elemenata “mr proper” koji je u HDL 2,89 gdje je najskuplji, a najpovoljniji je u Kozmetiksu 2,39 eura.

Sredstvo za čišćenje parketa “pronto” od 750 ml najskuplje je u Merkatoru gdje košta 4,27 eura, a najjeftinije u Voliju gdje je na akciji i košta 2,46 eura, a kad mu je puna cijena 3,51 euro. Ušteda kod sredstva za pranje posuđa je oko 20 centi

Litarski “feri” za pranje posuđa sa aromom limuna na akciji je u Merkatoru i Voliju i košta po 1,29 eura. Inače je u HDL 1,39, a u Kući hemije 1,46 eura. Vim za pranje posuđa “mer” od pola litra košta od 1,29 u HDL do 0,84 u Kozmetiksu.

Oni koji suđe peru mašinski moraju da izdvoje dodatnih 15 do 20 eura za posebna sredstava koja su potrebna za tu vrstu pranja. Toalet papir, pakovanje od 10 rolni “paloma”, košta 1,89 eura u Voliju gdje je na akciji, inače se prodaje za 2,69 eura.

Kupke za tijelo “nivea” od po pola litra najpovoljnije su u Kući hemije gdje je u toku akcija i koštaju 2,59 eura

Među najpovoljnijim šamponima na tržištu je litarsko pakovanje proizvođača “afrodita” koje košta od 1,77 u Merkatoru do 2,64 u Kozmetiksu. Ko želi više pažnje da posveti kosi za, primjera radi, Loreal šampon i balsam od po 200 mililitara, kojih ima više vrsta i koštaju isto, treba da izdvoji oko šest eura.

Za oba proizvoda u svim prodavnicama cijene su slične. U Voliju i Kozmetiks market koštaju po 2,93, u Merkatoru 2,95, u HDL 2,89, i najpovoljniji su u Kući hemije gdje koštaju po 2,85.

Kupke za tijelo “nivea” od po pola litra najpovoljnije su u Kući hemije gdje je u toku akcija i koštaju 2,59 eura. Kad nema akcije koštaju po 3,05 eura i ta cijena je slična ostalim trgovinama.

U Voliju “nivea” kupke koštaju 3,09, u Kozmetiksu 3,15, u HDL 3,19, a u Merkatoru 3,25 eura. Dječiji sapuni “merima” koštaju 44 centa na akciji u Voliju, 48 u Merkatoru, a u HDL i Kući hemije po 49 centi.

“Palmolive” sapun košta 53 centa koliko je u Kozmetiksu do 66 centi u Merkatoru.Pasta za zube “kolgejt” od 100 ml sa dodatkom propolisa košta 1,05 eura u Kući hemije dok je najskuplja u Voliju gdje košta 1,57 eura. Uz sve neophodno za domaćinstvo, značajno više treba izdvojiti kada se kupuju proizvodi za djecu.

Galerija

Bonus video: