Manje kontrola nego lani, najviše zamjerki zbog neisticanja cijena

Inspekcija: Kroz kaznenu politiku bi trebalo dodatno unaprijeđivati sistem
3 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2012. 13:11h

Tržišna inspekcija je u kontrolama obavljenim od juna do avgusta utvrdila ukupno oko 3,35 hiljada nepravilnosti, 26 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, saopštila je glavni inspektor Rada Marković.

Ona je navela da je manji broj evidentiranih nepravilnosti posljedica kasnijeg angažovanja inspektora u turističkoj sezoni na primorju.

"Razlog je u manjem broju obavljenih inspekcijskih pregleda u ovoj godini, jer je pojačani nadzor u turističkoj sezoni na primorju, uz angažovanje inspektora iz drugih područnih jedinica, počeo skoro mjesec kasnije", kazala je Marković agenciji Mina-business.

Morsko dobro: Prijavite ako vam iznajmljuju ležaljke i suncobran u kompletu >>>

Ne plaćajte parking nikome ko vam ne izdaje fiskalni ili blok račun >>>

Najčešće nepravilnosti koje su inspektori utvrdili odnosile su se, prema njenim riječima, na neisticanje maloprodajnih cijena i prodaju robe koja nije deklarisana i označena na propisan način, nepropisno vođenje evidencije o nabavci i prodaji roba, ali i na neizdavanje ili izdavanje računa nepropisne sadržine.

Marković je navela i da je u posmatranom periodu u nadzoru primjene propisa u poslovanju obavljeno 5,65 hiljada inspekcija, od čega se 39 odsto odnosilo na kontrolne.

"U kontrolnim pregledima inspektori provjeravaju postupanje po nalozima za otklanje nepravilnosti", objasnila je Marković.

Najviše kontrola na moru i u planinskim centrima

Najveći dio inspekcijskih kontrola, 61 odsto njihovog ukupnog broja, obavljeno je na području primorja i planinskih turističkih centara, Žabljaka i Kolašina.

"U tim područjima je organizovan pojačani inspekcijski nadzor zbog većeg obima prometa robe i usluga, usljed rasta broja potrošača u periodu turističke sezone. Na taj nečin je dat doprinos poboljšanju turističke ponude", saopštila je Marković.

Tržišna inspekcija je od juna do avgusta primila i 114 inicijativa, odnosno prijava, od kojih se više od pola odnosilo na žalbe potrošača za povredu njihovih prava, uglavnom zbog nedostatka na robi.

Tržišna inspekcija je od juna do avgusta primila i 114 inicijativa, odnosno prijava, od kojih se više od pola odnosilo na žalbe potrošača za povredu njihovih prava, uglavnom zbog nedostatka na robi

"Za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti inspektori su preduzeli propisane upravne mjere. U slučajevima lakših nepravilnosti i njihovog otklanjanja inspektori su izrekli 970 mjera ukazivanja", kazala je Marković.

Inspektori su u periodu od juna do avgusta donijeli ukupno blizu 2,2 hiljade rješenja, 1,46 hiljada naloga za otklanjanje nepravilnosti, a privremeno je zabranjen promet robe u preko 650 slučajeva. Nelegalna roba, ukupno vrijedna deset hiljada EUR, oduzeta je u 63 slučaja, dok je u jednom privremeno zabranjeno obavljanje djelatnosti.

"Inspektori su izdali 2,03 hiljade prekršajnih naloga, kojima su izrečene novčane kazne u ukupnom iznosu od 486,25 hiljade eura", precizirala je Marković i dodala da je nadležnim podneseno 70 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i četiri krivične prijave.

Ona tvrdi i da su inspektori prioritetno postupali po svim inicijativama. U slučaju utvrđenih nepravilnosti u kojima su povrijeđena prava potrošača, inspektori su pomogli njihovu zaštitu, uključujući i obeštećenje u slučajevima opravdanih reklamacija i žalbi u pogledu nemogućnosti ostvarivanja prava iz garancija.

Ona smatra i da bi kroz kaznenu politiku trebalo dodatno unaprijeđivati sistem, kako bi on bio efikasniji, čemu doprinosi mogućnost inspektora da izdaju prekršajne naloge. Unaprijeđenje zakona i prakse, između ostalog, podrazumijeva preispitivanje visine novčanih kazni, kao i potrebu da se izdiferenciraju okolnosti koje utiču na težinu prekršaja

Ona smatra i da bi kroz kaznenu politiku trebalo dodatno unaprijeđivati sistem, kako bi on bio efikasniji, čemu doprinosi mogućnost inspektora da izdaju prekršajne naloge. Unaprijeđenje zakona i prakse, između ostalog, podrazumijeva preispitivanje visine novčanih kazni, kao i potrebu da se izdiferenciraju okolnosti koje utiču na težinu prekršaja.

"Treba unaprijeđivati i pripremu prekršajnih predmeta, ali i popravljati odnos područnih organa u pogledu ocjene činjenica koje utvrdi inspektor na mjestu kontrole", kazala je Marković.

Bonus video: