Štrajk željezaraca ostaje u krugu fabrike

Nakon razgovora sa ministrom ekonomije, radnici odustali od najavljene radikalizacije
2 komentar(a)
Željezara štrajk, Foto: Ivan Petrušić
Željezara štrajk, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 09.09.2012. 15:15h

Nikšićki željezarci nastavljaju štrajk, ali odustaju od uličnih protesta koje su ranije najavili za 10. septembar. To je rezultat sastanka sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem i pred njega položili svoje najjače oružje – avgustovske platne liste.

Predsjednik štrajkačkog odbora Janko Vučinić kaže da je Kavarić bio zatečen ciframa, pa se nakon razgovora sa radnicima obavezao da će se lično uključiti u pregovore sa menadžemtom Toščelika i riješiti otvorena pitanja

"Kad je vidio te iznose plata, bio je iznenađen. Do njega su izgleda dolazile neke druge priče, o nekom našem ponašanju koje nije kako treba. Međutim, on se uvidom u te platne liste i nakon razgovora sa nama uvjerio u trenutno stanje u Željezari. Zatim je preuzeo obavezu da posreduje, da se napravi jedan sastanak na kojem će biti predstavnici poslovodstva, predstavnici Sindikata, kako bismo uz prisustvo predstavnika Ministarstva ekonomije pokušali da nađemo dogovor", kazao je Vučinić.

Kao odgovor na Kavarićevu spremnost da pomogne u dijalogu sa upravom Toščelika, Sindikat je popustio i otkazao sve ulične proteste najavljene za sljedeću sedmicu. Štrajk, ipak, ne zamrzavaju.

"Mi i dalje ostajemo u šrajku, samo smo izlazak na ulicu odložili za sedam dana. Želimo da damo šansu pregovorima", dodao je Vučinić.

Vučinić naglašava da će u svakom slučaju radnici ostati pri svojim zahtjevima za povećanjem plata koje su u proteklom periodu za proizvodne radnike u prosjeku bile oko 250 eura.

U Sindikatu su, poručuju, spremni da se jedno vrijeme odreknu protesta kako bi omugućili nastavak proizvodnje i realizaciju investicija, ali samo pod uslovom da menadžment ispuni njihove, kako kažu, minimalne zahtjeve.

Štrajk je potpisima podržalo oko 160 zaposlenih, od ukupno 266 proizvodnih radnika.

Penzioneri štrajkbrejkeri

Umjesto da od doskorašnjih kolega dobiju podršku, u Štrajkačkom odboru ogorčeni su na bivše radnike Željezare, koji, kako tvrde u Sindiaktu, rade sve ne bi li im razbili štrajk.

Naime, jedan broj željezarinih penzionera, uprava Toščelika opet je angažovala na pojedinim upravnim radnim mjestima, i, prema tvrdnjama Vučinića, oni su zapravo glavni štrajkbrejkeri.

"Jednostavno pozivaju radnike koji su zaposleni na određeno vrijeme da razbijaju štrajk, da nastave sa poslom, i na taj način da opstruiraju sve ove naše napore da se štrajkom izborimo za te minimalne zahtjeve koje tražimo", kazao je Vučinić.

Bonus video: