Radnici Boksita najavili protest

Prije dva mjeseca, kada su rudari protestovali, postignut je dogovor da im do 1. septembra budu isplaćene majska i junska zarada, a do 1.oktobra – julska i avgustovska
3 komentar(a)
Borislav Bojanović, Foto: Svetlana Mandić
Borislav Bojanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 08.09.2012. 12:26h

Radnici nikšićkih Rudnika boksita odlučili su da do 11. septembra sačekaju isplatu majske i junske zarade, a ako ih ne bude najavili su preduzimanje radikalnih mjera.

“Razgovarali smo sa predstavnicima Vlade u Odboru direktora koji su tražili da se strpimo još nekoliko dana jer nijesu u mogućnosti da nabave dovoljno novca za isplatu dviju zarada. Pokušaće da naplate nešto od potraživanja, a u ponedjeljak ćemo se sastati sa ministrom ekonomije Vladimirom Kavarićem i od tog sastanka zavisiće naši sindikalni potezi”, kazao je predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović.

On je kazao da su potraživanja Boksita oko 1,5 miliona eura, a da im od toga mađarska kompanija MAL duguje 1,2 miliona.

“Nijesmo mi krivi što su potpisivali štetne ugovore za prodaju rude, pa sada ne mogu da naplate novac. Mi hoćemo naše plate i to ne jednu nego dvije, kako smo se i dogovorili. Situacija kod radnika je teška – počela je škola, treba obezbijediti drva za ogrijev, zimnicu, a svi su računali na te dvije zarade”, kazao je Bojanović.

Prije dva mjeseca, kada su rudari protestovali, postignut je dogovor da im do 1. septembra budu isplaćene majska i junska zarada, a do 1.oktobra – julska i avgustovska.

“Nas ne zanima da li će naći drugog investitora ili ne, već nas interesuje da ko god dođe poštuje kolektivni ugovor i prava radnika. Ni po koju cijenu nećemo dozvoliti da prođemo onako kako je prošla Željezara”, poručio je Bojanović.

Na lageru Boksita nalazi se oko 100 hiljada tona rude koja je proizvedena tokom prošle godine, a poslovodstvo je u Boksitima obustavilo proizvodnju u novembru zbog nedostatka novca za nabavku goriva.

Bonus video: