U Željezari rade i po 184 sata za 168 eura

Predstavnici radnika su ponovili da sa platama od 160 - 150 eura ne mogu izdržavati porodice i da ih je uprava odbijanjem dijaloga o povećanju zarada natjerala na štrajk
20 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2012. 08:55h

Predstavnici sindikata Željezare 7. septembra su imali pregovore sa Ministarstvom ekonomije oko situacije u toj kompaniji nakon početka štrajka i najavljenih protesta za nerednu sedmicu, ali nije postignut nikakav dogovor o čemu će radnici danas na zboru biti obaviješteni.

Predstavnike radnika na sastanku je interesovalo da li Vlada može uticati da poslodavac poveća plate koje sada iznose u prosjeku 250 eura, dok su iz Ministarstva poručili da probleme treba da riješe pregovorima a ne štrajkom jer to može dodatno da ugrozu ionako lošu poziciju u kojoj se fabrika nalazi nakon okončanog stečaja.

Predstavnici Ministarstva su radnicima kazali da je Željezara dobila dobrog vlasnika, kojeg bi slične fabrike iz okruženja mogle samo poželjeti, da mu zbog toga treba dati šansu i da je sada sudbina kompanije u rukama sindikata jer će štrajk ugroziti cijeli posao.

Predstavnici radnika su ponovili da sa platama od 160 - 150 eura ne mogu izdržavati porodice i da ih je uprava odbijanjem dijaloga o povećanju zarada natjerala na štrajk.

Iz štrajkačkog odbora je prije sastanka najavljeno da će, ukoliko im se niko iz uprave ne obrati danas, u ponedjeljak u 16 časova izaći na ulicu ispred fabrike, dok će u utorak u istom terminu prošeteti gradskim ulicama.

"Vrijeme protesta smo pomjerili jer su nam osporavali da ne možemo napuštati radna mjesta iako smo u štrajku tako da bi možda tih 15 minuta, ako bismo izašli na protest bilo fatalno i možda bi i zbog tog mogli da daju otkaze zaposlenima koji bi izašli na protest", kazao je predsjednik Sindikata Janko Vučinić.

On je ponovio da je Sindikat predložio poslovodstvu da se platni fond ravnomjernije rasporedi na sve zaposlene, ali da uprava ni to nije prihvatila.

"Poslodavac čvrsto ostaje pri svojim stavovima i umjesto razgovora naprasno su pokrenuli disciplinski postupak protiv mene za nasilničko ponašanje, što ne odgovara istini. To ne doživljavam lično, već smatram da je usmjereno protiv Sindikata kako bi se zabranio njegov rad", kazao je Vučinić.

Radnik Željko Perović je novinarima pokazao platne liste kolega koje su se kretale od 149 do 200 eura i na osnovu kojih je ispalo da im je cijena sata ispod jednog eura.

"Evo Radosav Čurović, radnik Kontrole kvaliteta, za 184 sata izašao je 168 eura, a nakon obustava primiće svega 15. Stana Raičević je izašla na 173 eura, a kući nosi 31 euro, Tihomir Jokić ima 181, Snežana Rnković 149, Tomislav Đikanović 167, Velimir Đukanović iz Energetike, koji radi na uglju, na jednom od težih poslova, dobio je 199 eura... Moja plata je 236 eura tako da me pomalo sramota od ovih ljudi koji su primili ovoliko. Za doprinose stoji nula eura i ne znamo da li to uplaćuju negdje drugo, ali ovdje ih nema. Šta se dešava sa njima, ko nas zeza i kakva je korist državi od ovog vlasnika ne znam, ali znam da neko mora nešto da preduzme", kazao je Perović.

Radnici nikšićke Željezare počeli su 6. septembra ranije najavljeni štrajk jer iz uprave nijesu udovoljili njihovim zahtjevima da im povećaju plate, obračunaju noćni, prekovremeni i rad u drugoj smjeni i zaposle adekvatan broj proizvodnih radnika.

Ukoliko najavljeni protesti za ponedjeljak i utorak ne budu dali nikakve rezultate, metalurzi se "sele" za Podgoricu gdje će protestovati ispred Ministarstva ekonomije i ambasade Turske.

Galerija

Bonus video: