poslovi dkp-a

Vukašinović: Bitna je bila licenca za "kleopatru", ne i šta firma radi

“Pošto je izvoz cigareta liberalizovan, za otpočinjanje proizvodnje za izvoz nije potrebna bilo kakva dozvola nadležnih institucija"
74 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2012. 18:39h

Izvršni direktor Duvanskog kombinata Slavoljub Vukašinović kazao je da su 19. novembra 2010. potpisali Ugovor sa firmom FZE Liberty, Al – Jazeera Al. – Hamra Ras Al Khaimah, iz UAE za proizvodnju cigareta "kleopatra" kao i da se ni u ovom kao ni u bilo kojem drugom slučaju nijesu zanimali gdje je registrovana firma i šta firma radi već ih je interesovala samo uplata avansa i licenca za proizvodnju tog brenda, što su prema njegovim riječima i dobili.

"Po Ugovoru, Član 3.1. u decembru mjesecu smo primili na račun 115.000 eura za remont „tvrde pakerice“, kako bi bila u pogonskoj spremnosti da proizvodi 85 tona cigareta mjesečno za pomenutu firmu. Inače, stanje dijelova opreme prije remonta bilo je u katastrofalnom stanju zbog hronične dugogodišnje nelikvidnosti koja nije dozvoljvala bilo kakva ulaganja u održavanje”, saopštio je Vukašinović.

Prema njegovim riječima, prvi uslov za otpočinjanje bilo kakvih aktivnosti na pripremi proizvodnje bio je da kupac dostavi odgovarajuću potvrdu kojom dokazuje da ima pravo na brend, dok je drugi uslov - uplata 50 odsto avansa za naručenu količinu.

“Remont smo završili početkom 2011. a prvu svoju narudžbu kupac je platio i preuzeo (Luka Bar, carinjenje po procedurama CG), u novembru 2011.godine. U junu 2012. poslije već izgubljene nade da će se realizacija Ugovora nastaviti,dolazi do prvih značajnijih narudžbi koje su od početka jula uposlili kapacitete DKP-a u stečaju u punom kapacitetu „tvrdog pakovanja“ u tri smjene. Narudžbine su bile podkrijepljene i dokumentom kojim dokazuju legalnost brenda i uplatom avansa”, dodao je Vukašinović.

"Nije bila potrebna dozvola"

On je naveo da je “proces proizvodnje kao ovlašćeni predstavnik kupca pratio prvih dana predstavnik našeg uvaženog klijenta konrolišući kvalitet”.

“Pošto je izvoz cigareta liberalizovan, za otpočinjanje proizvodnje za izvoz nije potrebna bilo kakva dozvola nadležnih institucija, već se kontrola sprovodi u redovnom carinskom postupku. Nemamo nikakvih saznanja niti bilo kakvih najava da bilo ko ima niti namjeru, niti osnova da tuži bilo koga zbog ovog aranžmana DKP-a. Naprotiv, našeg partnera smo o pisanju medija u Crnoj Gori obavijestili a njegov odgovor je sadržan u najavi da će posle nedjelje izvršiti novu uplatu kako bi mi u DKP-u obezbijedili dovoljne količine sirovina i repromaterijala te odgovorili njegovim zahjtjevima za nove isporuke. Osnovna bojazan je da bi nezaslužena medijska pažnja mogla „potjerati“ i ovog i buduće partnere”, tvrdi Vukašinović.

“Pošto je izvoz cigareta liberalizovan, za otpočinjanje proizvodnje za izvoz nije potrebna bilo kakva dozvola nadležnih institucija"

Kako je napomenuo direktor, ovaj i slični poslovi čine pozitivan pomak u poslovanju DKP-a i sačuvana radna mjesta za 200 zaposlenih, podsticaj uzgajivačima duvana i njihovih 300 porodica.

„Ovaj i slični poslovi se rade na način da se upošljavaju svi crnogorski kapaciteti koji proizvode repromaterijale koji su potrebni DKP-u (ambalaža, karton i paklice). Ovim putem želim da podsjetim na činjenicu da se Stečajni upravnik ne bavi niti potpisivanjem ugovora niti pregovorima sa poslovnim partnerima. Stečajni upravnik u DKP-u prati realizaciju Plana reorganizacije.

Efekti ovog posla izraženi su u tome da smo osim redovne isplate zarada, zajedno sa prekovremenim radom, povećali zalihe repromaterijala za tri puta i održali zalihe osnovne sirovine na istom nivou”, dodao je Vukašinović.

Kao značajno, on je naveo da će DKP uskoro moći da redovnije namirujemo povjerioce koji su podnijeli prijave potraživanja, kao i da im sve ovo daje nadu u pozitivne poslovne rezultate u skorijem periodu.

“Sve naše aktivnosti su ne manje bitne i za manjinske akcionare koji su dominantno naši sadašnji i bivši radnici, koji će ozdravljenjem Duvanskog vratiti svoja vlasnička prava u kompaniji. Ovih dana radimo na pravljenju finansijske konstrukcije za kupovinu još jedne polovne „tvrde pakerice“ kako bi odgovorili potrebama, makar najznačajnijih kupaca. Uvjereni smo da ničji cilj nije da se Duvanski zaustavi. Za sve kontrole od strane nadležnih institucija smo spremni kao i to da podnesemo odgovornost za sve nepravilnosti koje su mogle nanijeti bilo kome bilo kakvu štetu”, zaključio je Vukašinović.

Nove porudžbine iz Singapura i Francuske

Vukašinović naglašava da su već izvezli 124 tone cigareta (sve naplaćeno), a za ubuduće imaju narudžbe u količinama dovoljnim da namiruju sve tekuće troškove kao i zarade zaposlenih.

“Krajem septembra trebalo bi da počinjemo proizvodnju za partnera iz Singapura (Vrginia Tabacco PTE.Ltd) u prvom lotu 60 tona kao i za partnera INTERCORP-FINANCE SAL iz Francuske koji je spreman za investiranje u proširenje kapaciteta”, naveo je Vukašinović.

I pored toga što su kompanija“u stečaju“, kako ističe, “ne mire se sa činjenicom” da za njih „nema spasa“.

“Odlučni smo da izbjegnemo sudbinu fabrika u okruženju za koje nije bilo mjesta na tržištu cigareta i to fabrike u Ljubljani, Zagrebu, Zadru, Mostaru, Gnjilanama, Kumanovu”, saopštio je Vukašinović.

Galerija

Preporučujemo za Vas