Mandić bi saslušao direktore Telekoma, Euromarket banke i Atlas grupe

Saslušanja i prikupljanje informacija moraju se završiti do 1. oktobra
8 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2012. 13:40h

Anketni odbor za prikupljanje informacija o korupciji u privatizaciji Crnogorskog Telekoma nije danas odlučio koga će od bivših i sadašnjih zvaničnika saslušati u drugom krugu saslušanja u okviru parlamentarne istrage tog slučaja, jer je glasanje o predlogu predsjednika Odbora Andrije Mandića odloženo za četvrtak.

Mandić je predložio da se do 1. oktobra saslušaju bivši premijer Milo Đukanović, koji je bio predsjednik Savjeta za privatizaciju u periodu privatizacije Telekoma Crna Gora, kao i nekadašnji potpredsjednik tog tijela Veselin Vukotić. Mandić je predložio i predsjednika Tenderske komisije za privatizaciju Telekoma Branka Vujovića i tadašnjeg ministra ekonomije Darka Uskokovića.

Spor je, međutim, nastao zbog Mandićevog predloga da se pozovu i bivši direktori Telekoma Oleg Obradović, Milan Perović i Miodrag Ivanović te nekadašnji direktor bivše Euromarket banke Branimir Pajković i predsjednik Atlas grupe Duško Knežević. Predstavnici vladajućih partija su ocijenili da te osobe ne mogu biti saslušane, jer aktuelni Zakon o parlamentarnoj istrazi to ne dozvoljava.

Predstavnici DPS-a su zamjerili Mandiću i zato što tek na sjednici bivaju obaviješteni o predlogu za saslušanja, dok je predstavnik SDP-a Raško Konjević tražio vrijeme kako bi zauzeo stav o Mandićevom predlogu.

“Zamolio bio da sjednicu nastavimo naredne sedmice, jer su mi potrebne konsultacije unutar partije”, kazao je Konjević i nagovijestio da će dati svoj predlog koga treba saslušati.

Anketni odbor saslušanja i prikupljanje informacija o slučaju korupcije u privatizaciji Telekoma mora završiti do 1. oktobra, a potom sastaviti izvještaj o parlamentarnoj istrazi koji Skupštini Crne Gore treba da predaju najkasnije do 31. oktobra.

Petogodišnja istraga američkog Ministarstva pravde i Komisije za hartije od vrijednosti završena je prošle godine. Pokazala je da je Mađar telekom 2005. godine, preko tri bivša direktora, od kojih su dvojica bili kasnije i u Odboru direktora Crnogorskog telekoma, podmitio najmanje dva Vladina predstavnika i "sestru visokog funkcionera Vlade koja se bavi advokaturom".

Anketni odbor saslušanja i prikupljanje informacija o slučaju korupcije u privatizaciji Telekoma mora završiti do 1. oktobra

Njoj je pripao dio ili cjelokupna suma od 580.000 eura preko lažnog konsultantskog ugovora za usluge koje nikada nijesu pružene. Ukupna koruptivna isplata iznosila je 7,35 miliona eura. Proces protiv Dojče i Mađar telekoma obustavljen je i ugovoreno je poravnanje, tako što će platiti 95 miliona dolara kazne zbog koruptivnih ugovora u Crnoj Gori i Makedoniji.

Sredinom avgusta su u javnosti dospjeli tajni podaci iz informacija koje su dostavljene Anketnom odboru od predstavnika tužilaštva i policije. Objavljena su pojedina saznanja iz crnogorske istrage, i to da su tokom 2005. godine preko tadašnje Euromarket banke obavljane koruptivne isplate u gotovini od oko 2,3 miliona eura, u vezi s privatizacijom Telekoma.

Njen nekadašnji direktor Branimir Pajković potvrdio je nedavno "Vijestima" da je u izjavi tužiocu saopštio da je za firmu "Activa invest", koja je iz te banke 2005. godine podigla 2,3 miliona eura za koje se sumnja da su namijenjene kao mito u aferi Telekom, čuo od pokojnog Kazimira-Živka Pregla. Pregl je kasnije postao predsjednik Odbora direktora Prve banke koju kontrolišu braća Aco i Milo Đukanović.

Istraga je pokazala da je "sestra visokog funkcionera Vlade koja se bavi advokaturom" za navodne konsultantske usluge Telekomu isplaćena preko firme Sigma, koja je u vezi sa biznismenom Duškom Kneževićem.

Galerija

Bonus video: