Dozvola za nikšićku prugu ne treba pred izbore

"Nije bitan tehnički prijem, upotrebna i prelazi, bitno je šta odluči partija", kazao je “Vijestima” iskusni stručnjak iz željeznice
74 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2012. 14:30h

Iako problem pružnih prelaza, makar na dijelu od glavnog grada do Danilovgrada, ni izbliza nije riješen, a procedura tehničkog prijema, koji je uslov dobijanja upotrebne dozvole, još nije ni pokrenuta, pruga Podgorica - Nikšić, prema sve učastalijim najavama partijskih funkcionera, biće uskoro otvorenena.

Tako će taj vrijedni infrastrukturni projekat, kako u političkim govorima krste nove ili našminkane saobraćajnice, mostove i tunele, biti dodat na podugački spisak svega i svačega što je za proteklih nekoliko decenija, a posebno tokom dvije posljednje, u Crnoj Gori otvoreno bez upotrebne dozvole.

Od Aluminijumskog kombinata, preko glavne magistrale uz Platije i svih bitnijih saobraćajnica do nedavno sagrađene Sozine, koja je uveliko zarađivala novac kada je nakon nekoliko neupjelih tehničkih prijema nekako dobila upotrebnu, ređaju se objekti na kojima je prvo presječena vrpca a tek nakon toga, za poneki od njih stavljen pečat na upotrebnu dozvolu.

Najsvježiji primjer je put Risan-Grahovo-Žaljak koji je, nezavršen i bez upotrebne dozvole sredinom decembra 2010. godine, par dana pred povlaćenje sa funkcije otvorio tadašnji premijer Milo Đukanović.

Najnoviji će biti nikšićka pruga, ako se u narednih desetak dana, nešto “ne sredi na brzinu”.

U nezvaničnom kontaktu, više sagovornika iz ŽICG i ostatka željeznice i Ministarstva saobraćaja potvrdilo je informaciju da se uveliko priprema otvaranje, iako o tehničkom prijemu još nema ni govora.

“Nije bitan tehnički prijem, upotrebna i prelazi, bitno je šta odluči partija. Na drugoj strani, tehnički prijem se lako i brzo završi ako je sve urađeno kako valja. Još ako su blizu izbori i to se može 'srediti' na brzinu”, kazao je “Vijestima” iskusni stručnjak iz željeznice, koji je i sam uključen u dugogodišnju realizaciju tog projekta.

A da je partija zainteresovana da se na zidanje crnogorskog Skadra makar na silu i privremeno stavi tačka i proglasi “završenim” pokazao je prošlonedjeljini “dogovor” prvog čovjeka Željezničke infrastrukture Zarije Franovića i predsjednika Opštine Danilovgrad Branislava Đuranovića.

Oni su, prema informaciji “Vijesti”, po nalogu partije morali objaviti da su se dogovorili oko pružnih prelaza, iako je svakome iz saopštenja nakon sastanka bilo jasno kako su se “dogovorili”.

Iako je broj prelaza pruge između Podgorice i Danilovgrada trebao da se prepolovi i da se ukine veliki broj “divljih”, u saopštenju je pisalo da će neki ostati dok se izgrade podvožnjaci, a drugi kao “privremeni”. Ni riječi o tome ko će kada i čijim novcem graditi nadvožnjake i do kada će nekoliko “divljih” prelaza ostati kao “privremeni”.

Iako se čelnici nadležnih vladinih resora i ŽICG odluče da na brzinu odrade tehnički prijem, prije otvaranja, to neće ići nimalo jednostavno, jer su domaći stručnjaci, dobar dio njih sa Građevinskog fakulteta, nije zainteresovan za to, jer im ŽICG duguje novac za različite projetke koje su radili na ovoj saobraćajnici prethodnih godina i mjeseci.

Prvi čovjek tog fakulteta dekan Miloš Knežević potvrdio je da dug postoji.

“Tačno je da dug postoji ali on nije sporan i u proceduri smo da se naplati u nekoliko rata”, kaže profesor Knežević.

“Tačno je da dug postoji ali on nije sporan i u proceduri smo da se naplati u nekoliko rata”, kaže profesor Knežević

On je indirektno potvrdio da stručnjaci sa tog fakulteta nijesu zainteresovani za učešće u proceduri tehničkom prijema nikšićke pruge pošto se nijesu prijavili na tender na kojem je trebalo da se izaberu stručnjaci koji bi “preslišali” prugu.

“Na tender koji je objavljen nedavno prema mojim informacijama nije se prijavio niko”, kazao je profesor Knežević.

Sređivanje nikšićke pruge, modernizacija i elektrifikacija, počelo je u maju 2006. godine i svi rokovi su više puta probijeni a potrošeno je skoro 70 miliona eura.

Od 15. septembra kreću i vozovi na struju?

U Željezničkoj infrastrukturi (ŽICG) tvrde da je procedura tehničkog prijema nikšićke pruge pokrenuta. Izostao je odgovor na pitanje koje su institucije i stručnjaci uključeni u taj posao. Iako je bilo plan da se broj prelaza između Danilovgrada i Podgorice prepolovi, u ŽICG kažu da ih je prije početka radova na sređivanju pruge bilo 22, a da će ih sada ostati 15.

“U saradnji sa opštinom Danilovgrad rade se alternative za pojedine putne prelaze koji su ukinuti i to preusmjeravanjem na susjedne prelaze ili izgradnjom podvožnjaka“, piše u odgovoru ŽICG na pitanje „Vijesti“. Ne pominju se „divlji“ prelazi koji i dalje ostaju kao „privremeni“.

„Putni prelazi Bjelova i Stankovići do daljnjeg ostaju u upotrebi kao privremeni"

„Putni prelazi Bjelova i Stankovići do daljnjeg ostaju u upotrebi kao privremeni. Ostali putni prelazi Pažići, Ždrebaonik i Spuž, koji i dalje ostaju u upotrebi kao privremeni, ri ješiće se izgradnjom podvožnjaka. U mjestu Lalevići problem prelaza riješiće se izgradnjom pothodnika“ pisalo je u prolonjedljenom saopšptenju nakon „dogovora“ Franovića i Đuranovića.

U ŽICG kažu da se na nikšićkoj pruzi već odvija saobraćaj dizel vučom i da od 15. septembra namjeravaju da uvedu i elektro vuču što bi valjda trebalo da znači da će pruga tada i zvanično biti otvorena.

Galerija

Bonus video: