Kome ide "kleopatra" i šta bi bilo kad bi lažni "lovćen" pravili u Egiptu?

U Duvanskom kombinatu od juče uzbuna zbog optužbi da proizvode švercovane cigarete
101 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2012. 12:56h

U Duvanskom kombinatu u stečaju od juče je ponovo dignuta uzbuna na najviši nivo, ali ovaj put zbog ozbiljnih optužbi iz Egipta da se brend “kleopatra” falsifikuje u Crnoj Gori. Državi navodno prijeti nova inostrana tužba zbog šverca cigareta na visokom nivou.

Šef odjeljenja za izvoz u kompaniji Eastern Company iz Egipta Farag Murad u izjavi za „Dan“ najavio je tužbu protiv odgovornih zbog proizvodnje cigareta „kleopatra“ u Crnoj Gori, jer oni kao vlasnici brenda nikada nijesu dali dozvolu za proizvodnju u DKP-u.

"Niko u Evropi ne može da proizvede cigarete "kleopatra" bez odobrenja ili dozvole Eastern Company Egypt. Do sada nijesmo odobrili bilo kojem pravnom ili fizičkom licu da proizvodi naše proizvode koji nose naš brend - ime Kleopatre“, izjavio je Mural.

"Vijesti" su prije dva mjeseca pokrenule priču o sumnjivoj danonoćnoj proizvodnji "kleopatre" u državnoj fabrici, nekad u tri smjene, a odgovorni iz menadžmenta, uz dosta čudnih izjava i prećutanih nedoumica u kontinuitetu su ponavljali da je “sve legalno”.

U DKP-u se proizvode cigarete „kleopatra“ po narudžbi kompanije FZE Liberti navodno iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, o kojoj pravi vlasnik brenda ne zna ništa.

Najodgovorniji za ono što se posljednjih mjeseci dešava u Duvanskom kombinatu je stečajni upravnik Veselin Raičević, koji ni juče nije bio raspoložen za razgovor.

"Prijatno i do viđenja”, rekao je samo Raičević “Vijestima” nakon što smo tražili komentar na optužbe predstavnika Eastern Company iz Egipta, koja je vlasnik brenda.

Milošević je potvrdio da je dobio informaciju da su do sada izvezene ukupno 124 tone cigareta “kleopatra” koje su proizvedene u DKP-u, a da je prva isporuka bila u novembru prošle godine, a druga u avgustu

"Iinsistirao sam da se ljudi iz DKP-a sjutra obrate javnim saopštenjem. Nadležni organi će sve provjeriti, a ako se utvrdi odgovornost zna se na kom nivou se sklapaju ovakvi ugovori. Nemojte od ministra poljoprivrede očekivati da bude upoznat sa svim ugovorima koje sklapa DKP, Plantaže ili neka druga firma. Neumjesno je takođe da ja budem u ulozi tužioca ili sudije”, istakao je Milošević uz najavu da očekuje od čelnika DKP-a da obave potrebne provjere.

On je potvrdio da je dobio informaciju da su do sada izvezene ukupno 124 tone cigareta “kleopatra” koje su proizvedene u DKP-u, a da je prva isporuka bila u novembru prošle godine, a druga u avgustu.

Oronule zidine podgoričkog DKP-a krajem 90-tih bile su svjedoci organizovanog šverca i falsikovanja nekoliko poznatih svjetskih brendova. Za kriminal te vrste u Crnoj Gori nikada niko nije odgovarao

Oronule zidine podgoričkog DKP-a krajem 90-tih bile su svjedoci organizovanog šverca i falsikovanja nekoliko poznatih svjetskih brendova. Za kriminal te vrste u Crnoj Gori nikada niko nije odgovarao.

U čitavoj priči najčudnija je bila prekjučerašnja izjava data medijima izvršnog direktora DKP-a Slavoljuba Vukašinovića, koji je saopštio da ne ulaze “u legitimnost postojanja firme” koja je njihov “značajan naručilac i redovan platiša”.

“Za nas je legitimna dokumentacija koja nam je dostavljena i potkrijepljena avansnim uplatama. Jedina obaveza je da u skladu sa zakonima učinimo sve da upošljavanjem postojećih kapaciteta obezbjeđujemo zarade za bezmalo 200 zaposlenih i otkup duvana za poljoprivrednike koji se bave uzgojem”, saopštio je Vukašinović.

Da li bi im bilo svejedno i pravo da se DKP-ovi brendovi „lovćen“ ili „point“ falsifikuju u Egiptu, a potom izvoze u neku treću državu

Odgovor na to pitanje juče nijesmo mogli dobiti iz DKP-a, a jedan visoki rukovodilac koji je zahtijevao anonimnost, rekao nam je “da su zatečeni, i da su zbog teških optužbi zasjedali skoro čitavi dan, da provjeravaju ko je Farag Murad, te da će im biti potrebno najmanje 3-4 dana da obave potrebne provjere”.

Brajović: Policija će ispitati

Vlada se nije bavila namjerom kompanije Istern kompani Egipat da podnese tužbu protiv odgovornih zbog proizvodnje cigareta marke „kleopatra“ u Duvanskom kombinatu čiji je većinski vlasnik država. To je rekao ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović nakon jučerašnje sjednice.

On je obećao da će ispitati poslovanje te firme, a izbjegao je da direktno odgovori na pitanje zašto se nelegalno proizvode cigarete u DKP-u bez dozvole vlasnika te robne marke.

„Policija će sve negativnosti ispitati i odgovorno se odnijeti prilikom bilo kakvog narušavanja zakona, pa i po ovim pitanjima“, kazao je Brajović, ocjenjujući da „ako je Ministarstvo poljoprivrede saopštilo stav po pitanju legalnosti proizvodnje onda se ima stav državnog organa“. Ma. M.

Izvoz cigareta je zvanično simboličan

Ministar poljoprivrede je sinoć kazao da je prva isporuka cigareta “kleopatra” fantomskoj firmi iz Arapskih Emirata bila u novembru prošle godine, ali prema podacima Monstata, nastalih na osnovu carinskih deklaracija, ukupan izvoz duvana i duvanskih proizvoda u tom mjesecu bio je vrijedan svega 42 hiljade eura.

Izvršnog direktora DKP-a Slavoljub Vukašinović kazao je da od ovog posla obezbjeđuju plate za 200 radnika i novac za poljoprivrednike od kojih otkupljuju duvan.

Ako je “kleopatra” u novembru prošle godine zvanično prešla granicu Duvanski nije mogao dobiti više od 42.000 eura, a sa tim nije mogao isplatiti te troškove.

Ukupan izvoz duvana i duvanskih proizvoda prošle godine je bio vrijedan 394.000 eura, a za prvih sedam mjeseci ove godine, za koliko Monstat, ima podatke nije ni bilo izvoza ove robe. Duvanski je bio i poslovni partner mojkovačke fabrike cigareta Montenegro tabako kompani, čije poslovanje policija i tužilaštvo valjda još istražuju.

Galerija

Bonus video: