Dug za struju KAP-a platiće građani?

U Elektroprivredi su nezadovoljni činjenicom što je prosječna plata u KAP-u, koji ne plaća struju, oko 1.000 - 1.100 eura, a u EPCG oko 730 eura
65 pregleda 0 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva "Vijesti"
Kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.09.2012. 07:00h

Ukoliko Vlada uskoro ne nađe novog partnera za Kombinat aluminijuma Podgorica, koji bi preuzeo dug fabrike od oko 50 milliona eura za električnu energiju, njen partner u Elektroprivredi ubrzo bi mogao tražiti da država (poreski obveznici) preuzme taj dug KAP-a.

"Vijestima" je nezvanično saopštena ta namjera iz više izvora, ali u Vladi tvrde da će izbjeći tu opciju.

Italijanska kompanija A2A je manjinski vlasnik EPCG i upravlja crnogorskom kompanijom. Država je većinski vlasnik Elektroprivrede, a u KAP-u dijeli kontrolno vlasništvo sa kompanijom CEAC ruskog oligarha Olega Deripaske. Kombinatom upravlja ruski partner sa kojim saradnja nije uspjela.

U prvoj polovini ove godine poreski obveznici su jednokratno morali platiti kredit Kombinata, koji je dala Dojče banka uz garancije Vlade. Vraćeni dug iznosio je 23,4 miliona eura, uračunavajući i kamate.

"Vijesti" nezvanično saznaju da će menadžment Elektroprivrede danas ili najkasnije sjutra uputiti novi ultimativni zahtjev menadžmentu Kombinata aluminijuma da do 15. septembra plati cjelokupan iznos duga.

Upućeni izvor “Vijesti” tvrdi da će Elektroprivreda novim zahtjevom usloviti Kombinat da plati cjelokupan dug uz prijetnju potpunog isključenja ovog potrošača sa mreže 1. oktobra

"Prema KAP-u smo do sada bili popustljiviji upravo zbog posredovanja Vlade i višeg interesa, ali dug se mora vraćati. Kako će odlučiti da vrate dugovanje, to ne znamo", saopštio je sagovornik “Vijesti”.

Iz Vlade su na pitanje kako će KAP vratiti dug za struju odgovorili da se rješenja ovog problema mogu tražiti i u pretvaranju dugova u akcijski kapital i restrukturiranju duga.

"EPCG i KAP razgovaraju o načinima za smanjenje mjesečne fakture i tu su već napravljeni određeni iskoraci", smatraju u Vladi.

Iz Vlade tvrde da će izbjeći da se dug svali na leđa poreskih obveznika.

Prema informacijama iz elektroenergetske kompanije, dugovanje je premašilo 50 miliona eura.

Uprava KAP-a, koja je djelimično plaćala nagomilane fakture za utrošenu električnu energiju, posljednja dva mjeseca za struju nije uplatila ni cent EPCG.

Upućeni izvor “Vijesti” tvrdi da će Elektroprivreda novim zahtjevom usloviti Kombinat da plati cjelokupan dug uz prijetnju potpunog isključenja ovog potrošača sa mreže 1. oktobra.

Iz EPCG su priželjkivali da KAP do kraja ovog mjeseca smanji potrošnju na 84 megavat-sata.

U elektroenergetskoj kompaniji posebno su nezadovoljni činjenicom što je prosječna neto zarada u Kombinatu aluminijuma, koji ne plaćaju struju, od oko 1.000 - 1.100 eura, a u EPCG oko 730 eura.

Uprava EPCG se sa Sindikatom dogovorila o smanjenju zarada za oko 2.400 zaposlenih.

Bonus video: