Radnici Željezare počinju štrajk, ako se ne ispune zahtjevi dolaze u Podgoricu

Ukoliko protesti u Nikšiću ne daju rezultat biće preselje ispred turske ambasade ili Ministarstva ekonomije
69 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2012. 18:28h

Radnici nikšićke Željezare Toščelik 6. septembra počinju štrajk, a u ponedjeljak 10. septembra izlaze na ulice jer im poslovodstvo nije ispunilo zahtjev i povećalo plate koje radnicima u proizvodnju u prosjeku iznose oko 250 eura.

Štrajk ne organizuje Sindikat jer su novi papiri za njegovu registraciju predati Ministarstvu rada i socijalnog staranja koje je nakon prijave 38 radnika odlučilo da poništi već izdato rješenje.

Ovoga puta štrajk su najavili radnici jer u Zakonu stoji da štrajk mogu najaviti radnici ukoliko je za to više od polovina zaposlenih.

Štrajk bi mogao da bude okončan isti dan ukoliko poslovodstvo radnike obraduje platnim listama

Za 10. septembar u 13 časova zakazali su protest ispred Željezare na koji su pozvali i bivše radnike, a dan kasnije će protestovati ispred zgrade Opštine. Ukoliko protesti ne budu dali rezultat sele se za Podgoricu - ispred turske ambasade ili Ministarstva ekonomije.

Vučinić je kazao da su prvi put od kada su najavili štrajk a od tada ima više od 20 dana, razgovarali sa generalnim direktorom Saitom Hadutoglu.

Direktori pogona i inženjeri su izrazili spremnost da se njihove zarade smanje i da se to doda na radničke plate

Štrajk bi mogao da bude okončan isti dan ukoliko poslovodstvo radnike obraduje platnim listama.

"U 13 časova ćemo se okupiti u krugu fabrike ispred zamajca i ako većina radnika bude zadovoljna platnim listama koje očekujemo odmah ćemo prekinuti štrajk. Ali ako većina radnika bude za štrajk mi ćemo ga nastaviti. Nadamo se da ćemo uspjeti u ovoj borbi i ponavljam da smo i dalje otvoreni za svaki razgovor sa svima koji žele da pomognu da se riješi ova komplikovana situacija u Željezari", poručio je predsjednik Sindikata.

TV Vijesti, Darko Bulatović

A koliko je teška situacija, kazao je Vučinić, najbolje svjedoče platne liste proizvodnih radnika.

"Lakić Tadić, radnik Čeličane primio je platu 160 eura, a kredit mu je 130 eura, dok je Slobodanu Jokiću, radniku Livne jame, plata 240 eura i uz kreditna zaduženja on od toga novca treba da izdržava porodicu, da djecu pošalje u školu. To je nemoguće, a to najbolje znaju oni koji žive sa mnogo većim zaradama", kazao je Vučinić.

Štrajkački odbor je uputio poziv ministru ekonomije Vladimiru Kavariću da se uključi u rješavanje problema i da zajedno sa zaposlenima i poslovodstvom pronađu najpovoljnije rješenje.

"Smatramo neophodnim da se hitno uključite i doprinesete rješavanju ove situacije, da snagom svog autoriteta i u skladu sa svojim nadležnostima sprovedete aktivnosti u cilju pronalaženja rješenja i to na način što ćete posjetiti fabriku ili organizovati sastanak i prijem u Ministarstvu ekonomije", stoji u pismu koje je potpisao Vučinić.

Direktori i inženjeri tražili da se dio njihove plate da radnicima

Član Štrajkačkog odbora Željko Perović, kazao je da su poslovodstvu ponudili rješenje, ali da su oni ponuđeni predlog, koji ne iziskuje dodatna sredstva, odbili.

“Direktori pogona i inženjeri su izrazili spremnost da se njihove zarade smanje i da se to doda na radničke plate, pa da svi budemo koliko-toliko zadovoljni. Znači poslovodstvo bi raspolagalo sa istom sumom novca samo bi raspodjela bila drukčija – radnici bi imali stotinu eura više, a poslovodstvo i inženjeri 100 do 150 eura manje. Opet bi rukovodeći kadar primio solidne plate a nama bi one bile nešto veće. Ali, oni ni to neće da uvaže”, kazao je Perović.

Vlada poziva na dijalog u kompaniji

Štrajk radnika nikšićke Željezare Tosčelik ne predstavlja rješenje, pri čemu odgovornost leži na onima koji zagovaraju te mehanizme, smatraju predstavnici Vlade i pozivaju na dijalog u kompaniji.

"Ne smatramo da je štrajk rješenje i to uporno ponavljamo. Upravo zbog toga odgovornost leži na strani onih koji to zagovaraju", kazali su iz Vlade agenciji Mina-business.

Iz Vlada tvrde da žele da Željezara opstane, kao i da su očuvali kompaniju u periodu stečaja, riješila pitanje viška radnika na dobrovoljnoj osnovi i doveli renomiranog investitora.

"Period od dva mjeseca je kratak da se ralizuju potrebne investicije u vrijednosti od 35 miliona eura", ocijenili su iz Vlade

Radnici su, kako se dodaje, imali mogućnost da, prilikom zapošljavanja, biraju da li će da prihvate uslove koje im je ponudio Tosčelik ili da uzmu otpremnine u visini onih u visokoprofitabilnim kompanijama.

"Svi koji su zaposleni prihvatili su uslove Tosčelika. Takođe, investitor je pokrenuo prozvodnju u periodu kraćem od očekivanog, što dodatno govori o njegovoj ozbiljnosti", poručili su iz Vlade.

Oni smatraju da bi novom vlasniku trebalo dati šansu da realizacijom investicija smanji troškove koje proizvodi zastarjela oprema i na taj način poveća plate zaposlenima, što je, kako su kazali, jasno predočeno radnicima.

"Period od dva mjeseca je kratak da se ralizuju potrebne investicije u vrijednosti od 35 miliona eura", ocijenili su iz Vlade.

Oni su dodali i da je dovoljno osvrnuti se na željezare u okruženju, poput onih u Sisku, Smederevu, Splitu ili Zenici, i vidjeti sa kakvim se problemima suočavaju i koliko bi im značio dolazak investitora kakav je Tosčelik.

"Sve su to razlozi zbog kojih pozivamo na dijalog u kompaniji", naveli su iz Vlade.

Prema nezvaničnim informacijama, Kavarić je spreman da primi predstavnike radnika Željezare Tosčelik, kao što je praksa Ministarstva ekonomije.

Galerija

Bonus video: