Kad nije naredba, državna preduzeća ne smanjuju plate

O mjerama štednje Vladu nijesu informisali Montefarm, Aerodromi, RTCG, opštine, KHOV, NTO...
54 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2012. 16:23h

Do sredine septembra znaće se da li su javne ustanove i preduzeća u kojima država ima većinsko vlasništvo, a koja to nijesu uradila do prvog juna, ispoštovala mjere štednje koje je Vlada naložila rebalansom budžeta.

Drugi rok u kome su državna preduzeća i javne ustanove trebalo da sprovedu Vladine preporuke istekao je 1. septembra.

“Kabinet potpredsjednika za ekonomsku politiku i finansijski sistem i Ministarstvo finansija kompletiraju spisak. Oni koji nijesu posao završili na vrijeme odazvali su se naknadnom pozivu i do sredine septembra imaćemo punu informaciju”, odgovoreno je “Vijestima” u Vladi.

Na spisku preduzeća koja nijesu informisala Vladu o mjerama štednje nalaze se Apotekarska ustanova Montefarm, Republički zavod za geološka istraživanja, Ekološko-edukativni centar, Aerodromi Crne Gore, Prekookeanska plovidba, Budvanska rivijera, Monteput, Zora, Prokon i Radio-televizija Crne Gore.

Zarada rukovodioca da ne bude veća od 1.440 eura

Vlada je u julskom izvještaju navela da nije upoznata šta su povodom toga uradile opštine, Centralna banka, Agencija za ljekove i medicinska sredstva, Agencija za elektronske komunikacije, Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) i Nacionalna turistička organizacija (NTO).

Preporuke podrazumijevaju da neto zarada rukovodećem osoblju (izvršni direktor, pomoćnik direktora, direktora sektora, načelnika odjeljenja) ne može biti veća od tri prosječ ne neto zarade u državi (u julu 480 eura) što je oko 1.440 eura.

Svi menadžerski ugovori i drugi akti kojima su utvrđene posebne privilegije u toku trajanja i po prestanku radnog odnosa moraju se staviti van snage. Vlada je ostavila mogućnost da se u slučaju ostvarenja pozitivnog i finansijskog rezultata rukovodećem kadru mogu ispatiti bonusi, ali uz prethodno utvrđene kriterijume.

Zaposleni u preduzećima u kojima država ima većinsko vlasništvo koja su ostvarila smanjenje gubitka, u odnosu na prethodnu godinu, imaju pravo na godišnji bonus, uz prethodnu saglasnost Vlade. Van snage se moraju staviti i sva rješenja koja omogućavaju zaposlenima da mjesečno ostvaruju prihod veći od jedne prosječ ne zarade na mjesečnom nivou.

Vladin spisak

Predstavnici državnih preduzeća nerado su dočekali Vladine preporuke o smanjenju plata, jer su ostali bez značajnog dijela primanja, a najveći udar po džepu osjetila je direktor Plantaža Verica Maraš koje je imala platu od 7.372 eura. Među onima kojima bi novčanik morao biti značajno tanji je i predsjednik Odbora direktora Montenegro erlajnsa Zoran Đurišić kome je plata, prema zvaničnim podacima, iznosila 4.100 eura.

Direktor Aerodroma Milovan Đuričković će imati umanjenje od 2.300 eura, predsjednik Odbora direktora Pošte Vojin Grdinić za 1.096, izvršni direktor Monteputa Goran Vujović, koje gazduje Sozinom, imaće umanjenje od 1.027 eura...

Na Vladinom spisku, između ostalih, našli su se Regionalni vodovod, Rudnik uglja, Jadransko brodogradilište, Institut Simo Milošević, Ulcinjska rivijera, Crnogorska plovidba, Montenegrobonus, Crnogorski operator tržišta električ ne energije, Kontejnerski terminali i generalni tereti, Željeznička infrastruktura...

Mjere štednje preko zarada počele su od Vladinih funkcionera i nosilaca pravosudnih i ustavnosudskih funkcija kojima su plate smanjene sedam odsto. U istom procentu smanjene su zarade zaposlenima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i predstavnicima zakonodavne vlasti.

Galerija

Bonus video: