Profit Luke Bar za šest mjeseci pao pet odsto

Prema izvještaju, ukupna aktiva Luke Bar u prvoj polovini ove godine iznosila je skoro 77 miliona eura
63 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2012. 17:51h

Luka Bar je od početka godine do kraja juna poslovala sa neto profitom od 307,2 hiljade eura, što je pet odsto manje nego u istom periodu prošle godine, pokazuje konsolidovani šestomjesečni izvještaj o poslovanju kompanije.

U izvještaju koji je objavila Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV), navodi se da je ukupan prihod na kraju juna iznosio 4,57 miliona eura i bio je 7,4 odsto veći nego u uporednom periodu.

Rasli su i poslovni rashodi i to čak 9,4 odsto na 4,25 miliona eura, dok je na zarade, naknade zarada i ostale lične rashode utrošeno 1,85 miliona eura.

Trošak za nabavku materijala bio je 605,38 hiljada, a amortizacije i rezervisanja 552 hiljade eura.

Prema izvještaju, ukupna aktiva Luke Bar u prvoj polovini ove godine iznosila je skoro 77 miliona eura, što je 2,6 odsto više nego u istom periodu prije godinu. Dugoročna rezervisanja i obaveze iznosile su 3,75 miliona eura, a kratkoročne 3,5 miliona eura.

Većinski vlasnik Luke Bar je država sa 54 odsto akcijaskog kapitala. Fondovima HLT i Atlasmont pripada 2,64 odsto, odnosno 2,49 odsto akcija, a fondu zajedničkog ulaganja Trend 1,55 odsto.

Društvo za menadžment poslove i upravljanje nekretninama MIG ima 1,18 odsto dionica Luke Bar, dok su vlasnici 1,15 odsto akcija skriveni iza CK zbirnog kastodi računa 5.

Vlada je izdvojila preduzeće Kontejnerski teminal i generalni tereti (KTGT) iz matične kompanije, u namjeri da ga proda. Luka Bar bi za sada trebalo da ostane u vlasništvu države, kao infrastrukturno preduzeće.

Odnosi dviju firmi i njihovih radnika kulminirali su nedavno, nakon što je Luka dobila posao prevoza automobila

Odnosi dviju firmi i njihovih radnika kulminirali su nedavno, nakon što je Luka dobila posao prevoza automobila koje u Kragujevcu proizvodi italijanska kompanija Fiat. Milionski posao prevoza automobila od Bara do Barija u Italiji dobila je matična firma, iako u Sindikatu KTGT tvrde da je trebalo da pripadne njima.

U Sindikatu KTGT-a podsjećaju da je prema ugovoru o međusobnim odnosima dviju firmi pretovar generalnih tereta posao KTGT, a rasutih i tečnih Luke Bar. Radnici firme Kontejnerski treminal su nedavno održali štrajk upozorenja, blokirajući dokove Luke.

"Trebalo je da vozila idu preko KTGT jer nijesu ni u rasutom ni u tečnom stanju. I kada je počeo izvoz tih vozila, znali smo da je već napravljen ugovor i nijesmo htjeli da to remetimo. Međutim, ima indicija da se i određene druge robe pokušavaju oteti od KTGT pa poručujemo da to više dozvoliti nećemo", kazao je na nedavnom protestu čelnik Sindikata KTGT Dobroslav Orlandić.

Galerija

Bonus video: