Čembers: Interna revizija - efikasno sredstvo protiv korupcije

Čembers smatra da revizori moraju da primjenjuju profesionalni skepticizam „kako bi opravdali povjerenje koje im se ukazuje i istovremeno osigurali spriječavanje prevarnih radnji”
148 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2012. 10:00h

Interna revizija, kao efikasno sredstvo protiv korupcije i ostalih nepravilnosti u radu državnih organa ili privrede, u Crnoj Gori treba još da se razvija, iako je posljednjih godina zabilježen značajan napredak te oblasti, ocijenio je predsjednik i izvršni direktor Globalnog instituta internih revizora (IAA Global) Ričard Čembers (Richard Chambers).

„Koliko sam upoznat, Crna Gora se u ovoj oblasti suočava sa istim izazovima kao i veliki broj zemalja u svijetu. Iako je tokom proteklih nekoliko godina, uz pomoć Instituta internih revizora Crne Gore, interna revizija značajno napredovala, i dalje postoji prostor za dalja unaprijeđenja.

Pod tim podrazumijevam obezbjeđivanje odgovarajućeg nivoa resursa potrebnih ovoj važnoj funkciji, kao i da odbor direktora i viši upravljački organi cijene i koriste vrijednost koju interna revizija dodaje organizaciji”, kazao je Čembers u razgovoru za „Vijesti”.

Interna revizija može biti, prema njegovim riječima, dobro sredstvo za spriječavanje i otkrivanje zloupotreba, kako unutar državnih organa (ili privrede) tako i nezakonite radnje raznih ugovornih strana.

On je ocijenio da revizori moraju da primjenjuju profesionalni skepticizam „kako bi opravdali povjerenje koje im se ukazuje i istovremeno osigurali spriječavanje prevarnih radnji”.

„Interni revizori mogu biti snažan saveznik organizacije u spriječavanju i zaštiti od korupcije.

„Ukoliko interni revizori ne primjenjuju Međunarodni okvir profesionalne prakse i ako prilikom svog rada ne obuvataju ključne rizike u organizaciji ili to ne čine na objektivan način, tada je logično da će se organizacija sučeliti sa većim rizikom da će doći do nezakonitosti, zloupotreba, neracionalnog trošenja resursa i neefikasnosti koji će ostati neotkriveni”, kazao je Čembers

Obezbjeđivanjem resursa koji su neophodni za stručno obavljanje aktivnosti interne revizije obezbjeđujemo da i ova funkcija služi kao moćan instrument za spriječavanje korupcije”, rekao je Čembers.

Osnovna uloga interne revizije je, prema njegovim riječima, da se da uvjerenje o ukupnoj efektivnosti sistema interne kontrole, upravljanja rizicima i korporativnog upravljanja. Dodao je da interna revizija treba da bude nezavisna, a interni revizori moraju biti objektivni.

Na pitanje da li smatra da nedostatak ili loša praksa interne revizije može ostaviti prostor za nezakonitosti i zloupotrebe položaja, Čembers kaže da ne bi upotrebljavao taj termin.

„Međutim, ukoliko interni revizori ne primjenjuju Međunarodni okvir profesionalne prakse i ako prilikom svog rada ne obuvataju ključne rizike u organizaciji ili to ne čine na objektivan način, tada je logično da će se organizacija sučeliti sa većim rizikom da će doći do nezakonitosti, zloupotreba, neracionalnog trošenja resursa i neefikasnosti koji će ostati neotkriveni”, dodao je Čembers.

Na opasku da je slabosti interne revizije uočila i Evropska komisija, koja je to konstatovala u posljednjem Izvještaju o napretku Crne Gore u evropskim integracijama, Čembers daje savjete koji su primjenjivi za svaku organizaciju.

„Postarajte se da se internoj reviziji stave na raspolaganje svi potrebi resursi, da se na nivou organizacije usvoji akt koji jasno definiše uloge, odgovornosti i linije izvještavanja interne revizije, da se obezbijedi internoj reviziji slobodan pristup svim evidencijama, te da se odgovorni ljudi u najkraćem roku pozabave izvještajima i preporukama korektivnih mjera koje daje interna revizija”, rekao je Čembers.

U srijedu konferencija internih revizora Crne Gore

"Ukoliko interni revizori žele da ciljeve svoje profesije ispunjavaju na jedan efikasan način, od vitalnog je značaja da svoje vještine i znanje održavaju na optimalnom nivou, kao i da razumiju ključne rizike sa kojima se susreće njihova organizacija"

Ričard Čembers učestvuje na Drugoj međunarodnoj konferenciji interne revizije, koja, u organizaciji Instituta internih revizora Crne Gore, počinje u srijedu.

On kaže da je u pitanju važan sastanak. „Nacionalne konferencije interne revizije od velikog su značaja za stručno usavršavanje internih revizora.

Ukoliko interni revizori žele da ciljeve svoje profesije ispunjavaju na jedan efikasan način, od vitalnog je značaja da svoje vještine i znanje održavaju na optimalnom nivou, kao i da razumiju ključne rizike sa kojima se susreće njihova organizacija.

Siguran sam da će ova konferencija u značajnoj mjeri doprinijeti jačanju struke interne revizije u Crnoj Gori”, naveo je Čembers.

On je objasnio da je IIA Global organizacija koja okuplja skoro 175.000 članova u više od 165 zemalja širom svijeta.

„Mi objavljujemo skup standarda koji definišu praksu interne revizije, a koji je jedini priznat na svjetskom nivou – Međunarodni okvir profesionalne prakse.

Osim toga, IIA organizuje jedini globalno priznat program međunarodne sertifikacije internih revizora, kojim se stiče zvanje sertifikovanog internog revizora.

Do danas, više od 100.000 internih revizora širom svijeta je prošlo našu obuku i steklo to zvanje”, rekao je Čembers.

Bonus video: