Poskupljenje energenata utiče na cijene robe široke potrošnje

"Naš narod je navikao da trpi i preživljavao je i sa dvije, tri marke", kaže predsjednik Savjeta CEZAP-a, Predrag Boljević
2 komentar(a)
Prodavnica, proizvodi, Hrana,, Foto: Boris Pejović
Prodavnica, proizvodi, Hrana,, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.09.2012. 09:34h

Povećanje cijena goriva i električne energije, kao i suša, izazvaće poskupljenje robe široke potrošnje, ocijenili su u Centru za zaštitu potrošača (CEZAP).

Predsjednik Savjeta CEZAP-a, Predrag Boljević kazao je da ako cijene energenata porastu, onda to izaziva i podizanje cijena drugih proizvoda.

"Ako proizvodite nešto, vama treba električna energija, treba i nafta za prevoz, a sve to kreira cijenu proizvoda", objasnio je Boljević.

On je naveo da, kada ulazni parametri poskupe, trgovac neće ići na svoju štetu već će će ići na podizanje cijene.

Kako je kazao, nove cijene goriva, koje su na snazi od utorka, već su uticale na cijene proizvoda u prodavnicama.

"Već imamo najave da će sve da ide gore, prehrambreni proizvodi svih vrsta, naročito meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječni proizvodi. Sve ide gore, ne postoji više pitanje da li će ili neće, već sve ide gore 15 do 20 odsto", rekao je Boljević.

On je pitao zbog čega da se građani žale, jer, kako je objasnio, kada god je bilo poskupljenje struje ili goriva iz Vlade nije bilo odgovora.

"Zašto građani da se žale, da li ćemo moći bilo šta da uradimo? Šta mogu građani Vladi koja, kada god je neko poskupljenje, kaže mi ne možemo, mi nemamo mogućnosti, mi ne umijemo, mi ne znamo?", pita Boljević.

Prema njegovim riječima, građani su navikli da trpe, pa CEZAP-u uglavnom stižu prigovori na visoke račune za struju, telefon i neisticanje cijena proizvoda.

"Žalbe su uglavnom na istom nivou, jer je naš narod navikao da trpi i preživljavao je i sa dvije, tri marke", zaključio je Boljević.

Od utorka građani u Crnoj Gori sve vrste goriva plaćaju po cijenama koje su najviše u regionu. Litar eurosupera 98 poskupio je šest centi na 1,54 eura, a eurosupera 95, pet centi na 1,5 eura.

Eurodizel i dizel za komercijalne svrhe skuplji su pet centi i koštaju 1,38 eura, odnosno 1,16 eura. Poskupilo je i lož ulje i lož ulje za grijanje, po pet centi na 1,33 eura, odnosno 1,06 eura.

Od 1. avgusta skuplja je i električna energija, pa će građani kilovat sat (kWh) električne energije umjesto dosadašnjih 7,68 centi, platiti 8,13 centi.

Bonus video: