Hotel Avala duguje 4,2 miliona

Hotel čija je rekonstrukcija i dogradnja počela bez građevinske dozvole bila je u vlasništvu biznismena Zorana-Ćoća Bećirovića
57 pregleda 0 komentar(a)
Hotel Avala, Foto: Arhiva "Vijesti"
Hotel Avala, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 01.09.2012. 15:53h

Kompanija Bepler & Džejkobson, koja gazduje budvanskim hotelom Avala, duguje za komunalije 4,2 miliona eura. To je juče saopštio gradonačelnik Budve Lazar Rađenović, navodeći da je obračun proslijeđen upravi hotela.

Hotel čija je rekonstrukcija i dogradnja počela bez građevinske dozvole, koju je u međuvremenu izdalo tadašnje Ministarstvo uređenja prostora, bila je u vlasništvu biznismena Zorana-Ćoća Bećirovića.

Prethodnih godina, tokom kojih su kapaciteti hotela udvostručeni, nijedan cent na ime komunalija nije uplaćen opštinskoj kasi. Nakon što se Bećirović prošle godine sukobio sa partnerom Igrom Lazurenkom, te izgubio upravljanje nad elitnim hotelom, nova uprava je tražila Opštini da im obračuna dug po osnovu komunalija. Da bi dobili upotrebnu dozvolu za rad hotela, moraju isplatiti dugovanje.

„Hotel Avala spada u onu grupu hotela koja je dobila građevinsku dozvolu koristeći zakonsko pravo da odmah ne reguliše komunalije. Obaveza po tom osnovu je 4,2 miliona eura”, istakao je Rađenović.

On je dodao da su u toku pregovori sa izvršnim direktorom hotela i njegovim timom da bi sačinili ugovor, po kome bi pristupili regulisanju duga.

Rađenović je kazao da je Opština uspjela da za prvih osam mjeseci naplati 10 miliona eura na ime komunalija, dvije trećine od sume zacrtne ovogodišnjim budžetom, što je 40 odsto više nego lani u istom periodu. Očekuje naplatu od 20 miliona po osnovu komunalija kod nekoliko velikih građevinskih objekata. Saopšteno je da je dosadašnji dug za komunalije za objekte koji su izgrađeni bez ili sa nepotpunom građevinskom dozvolom sedam miliona eura, ali se i povećava.

Kompanija Adriatic propertis, kazali su iz Opštine, uplatila je cjelokupan iznos od 300 hiljada eura na ime komunalija za gradnju spa centra u miločerskom parku.

Rađenović je saopštio da je Opština tokom prošle i u ovoj fiskalnoj godini vratila više od 27 miliona eura i time dug svela ispod 40 miliona eura.

“Trenutna blokada računa je 2,6 miliona eura, a konačnu debokladu očekujemo krajem septembra, mogućnost pozitivnog rebalansa budžeta i ulazak u potpunu konsolidaciju“, najavio je Rađenović.

Opština je u proteklih par dana uplatila 618.000 eura za zaostale plate radnicima u lokalnoj upravi i budžetskim potrošačima 134.000 za neisplaćene stipendije i nagrade Luča, 47.000 socijalne pomoći i 35.355 eura za staračke nadoknade.

Bonus video: