Cijene isprazniše novčanike

Sve vrste mesa, suhomesnate i konzervirane prerađevine, koje uvozimo, do 1. septembra će biti skuplje i do 20 odsto
27 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2012. 06:28h

Rast cijena osnovnih životnih namirnica, makar od po desetak procenata, je nesporan, a značajnija poskupljenja se najavljuju od 1. septembra.

Većina robe koja se nalazi u crnogorskim marketima je uvoznog porijekla, a poskupljenje hrane je zbog velikih suša najavljeno i u okruženju. Domaći proizvođači mlijeka, koji imaju manji udio u tržištu, i mesa ne najavljuju poskupljenja i pokušavaće da zadrže trenutne cijene.

Od trgovaca je teško dobiti konkretne cijene koje su korigovali na više jer se plaše negativnog marketinga, ali svi oni koje su “Vijesti” kontaktirale su saglasni da je skuplje mlijeko iz uvoza, svježe meso, ulje i brašno i da dobavljači pominju nova poskupljenja.

Da su osnovne namirnice skuplje potvrđuje i analiza “Vijesti” u kojoj su upoređene cijene nekoliko osnovnih životnih namirnica sa iznosima koji su sada na policama prodavnica, prije dva mjeseca i u istom periodu 2009. i 2010. godine.

Zbog velike ponude istih artikala od različitih proizvođača, različite nabavne cijene po kojima trgovci dolaze do asortimana, ali i akcijskih sniženja, moguće je jedino praviti okvirna poređenja.

Trgovci su najavili da će, zasad, mlijeko i mliječne prerađevine da poskupe za 10 odsto, što se u pojedinim radnjama koje nemaju zaliha već i desilo.

Litar pasterizovanog mlijeka, Imlekova “kravica” sa 2,8 mliječne masti, sada u prosjeku košta 88 centi što je čak za 16 centi skuplje u odnosu na jun ove godine. Taj proizvod je tokom ljeta 2010. godine koštao oko 70 centi, dok je 2009. godine za litar mlijeka u tetrapaku trebalo izvojiti čak 96 centi.

Sve vrste mesa, suhomesnate i konzervirane prerađevine, koje uvozimo, do 1. septembra će biti skuplje i do 20 odsto. Svinjsko meso je već skuplje 12 do 20 odsto, pileće oko 13 odsto, a smrznuti oslić 15 odsto. Brašno je već skuplje oko 12 odsto, a očekuje se i povećanje cijena konditorskih proizvoda.

Kilogram svježe piletine sada košta najčešće 2,77 eura i oko 30 centi je skuplji nego prije dva mjeseca. Prije dvije godine isti artikal se mogao kupiti i za 1,99 eura, a 2009. godine za 2,81 euro.

Kilogram svinjskog buta se prodaje po cijeni od pet eura, a ukoliko je na akcijskom sniženju može se naći i po cijeni od 3,80 eura. I cijena brašna se mjenjala, a kako je suša uništila usjeve pšenice i ostalog žita tek se očekuje skok cijena. Sada je kilogram brašna tip 400 52 centa i za 13 do 15 centi je skuplje nego u junu.

Značajno se mijenjala cijena suncokretovog ulja i sada litar “Vitala” košta 1,44 ili čak 1,51 euro, a prije dva mjeseca ulje se moglo kupiti za 1,19 eura.

Iz lanca marketa “Albona” juče je saopšteno da je pošto je Crna Gora uvozno zavisna zemlja, neminovno da se i na nju prelije aktuelni talas poskupljenja.

“Uvećane su cijene ulaznih sirovina, samim tim biće uvećane i cijene artikala čija proizvodnja zavisi od njih. Proizvođači su ti koji prvi najave poskupljenje veleprodajama u Crnoj Gori, odnosno generalnim distributerima roba za ovo tržiste. Krajnju uvećanu cijenu trpe potrošači”, objašnjeno je iz Albone, uz napomenu da je zbog troškova oko početka školske godine septembar najnepopularniji mjesec u godini i za domaćinstva i njihove preopterećene budžete, ali i za trgovine.

O poskupljenjima i padu životnog standarda je bilo riječi i nakon jučerašnje sjedince Vlade, pa je ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović kazao da će ministarstvo “voditi računa i zaštititi najugroženije kategorije stanovništva, ukoliko dođe do eventualnog povećanja cijena životnih namirnica”.

On je kazao da za sada nemaju jasne pokazatelje, kao ni procente inflacije.

“Kad to bude aktuelno, sigurno ćemo voditi računa, kao i do sada, o najugroženijoj kategoriji stanovništva. Kod eventualnog najavljenog povećanja cijena životnih namirnica sigurno će biti u obavezi Ministarstva i Vlade da razmišlja u smislu zaštite najugoženjih", rekao je Numanović.

Inflacija je, prema podacima Monstata, već evidentna i u julu je iznosila 0,5 odsto dok je godišnja 5,5 odsto.

Ministar ne očekuje poskupljenje domaće hrane

Ministar poljoprivrede Tarzan Milošević kazao je da nema najava da će hrana koja se proizvodi u Crnoj Gori da poskupi.

"Nemamo najave od naših proivođača i prerađivača ni u mesnoj industriji, ni u mljekarskom sektoru da će doći do povećanja”, rekao je Milošević Televiziji Crne Gore.

Potpredsjednik Udruženja prerađivača mlijeka Milutin Đuranović je rekao da crnogorske mljekare neće povećavati cijene svojih proizvoda i u narednom periodu.

“Prema sadašnjem stanju stvari ne planiramo poskupljenje, ali tržište je veoma neizvjesno i to ne zavisi od nas”, kazao je Đuranović Mini biznis.

Za prosječnu platu 2009. moglo se kupiti 467 litara ulja, a sada 317

Mijenjala se i prosječna zarada na nivou države, ali kako je od kraja 2010. godine u obračun plata uvršten i iznos toplog obroka i regresa, ti iznosi se ne mogu porediti.

Prema podacima Monstata, poredeći jul ove i 2010. godine prosječna zarada je porasla svega jedan euro. Inače prosječna plata je tokom ove godine konstatno u padu.

U januaru je iznosila 505 eura, a posljednji podaci Monstata pokazuju da je 25 eura niža i iznosi 480 eura. U odnosu na prosjek iz 2009. godine primanja su porasla za 17 eura.

Prosječna zarada je tada izosila 463 eura. Kolika je vrijednost zarade iz 2009. godine i iznosa koji se kao prosjek prima danas može se uporediti i kroz cijenu litra ulja.

Tada je za platu moglo da se kupi 467 litara ulja, a danas svega 317 litara.

Galerija

Bonus video: