Mlijeko od danas skuplje 10 odsto, od 1. septembra nova poskupljenja

"Do sada je bila praksa da nas obavještavaju makar sedmicu unaprijed, a sad se dešava da nam popodne kažu da od jutra na rafovima mora biti nova cijena"
58 pregleda 41 komentar(a)
Mlijeko, Foto: Vesko Belojević
Mlijeko, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 30.08.2012. 10:15h

Mlijeko i mliječne prerađevine od danas će biti skuplje za deset odsto, najavljeno je "Vijestima" iz podgoričkih lanaca marketa.

Sve vrste mesa, suhomesnate i konzervirane prerađevine će do 1. septembra imati nove, veće cijene za oko 20 odsto.

Iako su poskupljenja, koja se dva mjeseca najavljuju zbog desetkovanih poljoprivrednih usjeva usljed suše na globalnom nivou, bila najavljena za jesen, trgovci su od dobavljača već dobili detaljne instrukcije o izmjenama cijena.

Crna Gora najviše hrane uvozi iz Srbije, ali kako suša nije lokalni problem, proizvodi će poskupjeti bez obzira na zemlju porijekla.

Svinjsko meso je već skuplje 12 do 20 odsto, svježa piletina oko 13 odsto, a smrznuti oslić 15 odsto. Cijena brašna je veća za 12 odsto i u više trgovačkih lanaca je potvrđeno da se mijenjala tri puta za 10 dana. Zbog veće cijene brašna očekuje se i poskupljenje konditorskih proizvoda, uglavnom slatkiša, ali se ne zna u kojem procentu. Ne očekuje se da su sadašnje cijene i konačne, već će se one i dalje sasvim sigurno korigovati.

"Već sedam dana nam svakodnevno stižu obavještenja o poskupljenjima. Do sada je bila praksa da nas obavještavaju makar sedmicu unaprijed, a sad se dešava da nam popodne kažu da od jutra na rafovima mora biti nova cijena“, kazali su trgovci.

Opširnije u štampanom izdanju: Da li će poskupjeti domaći proizvodi? Skuplje ulje, skuplji i ostali proizvodi...

Bonus video: