Spomenik kulture založio za 20 miliona eura

Prema evidenciji Uprave za nekretnine, oko palate Beskuća vodi se postupak restitucije, a poslužila je kao zalog za kreditno zaduženje
552 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2012. 18:03h

Srbijanski biznismen crnogorskog porijekla Vojin Lazarević založio je Vilu Beskuću u kotorskom Starom gradu, spomenik kulture iz 1776. godine, koju je kupio prije deceniju i po, kao hipoteku za kredit od 20 milion eura kod Hypo Alpe Adria banke Internacional Klagenfurt.

Kredit koji je uzeo prije deset godina, a koji je trebalo da izmiri do 2010. još je aktuelan, jer su on i predstavnici banke u više navrata zaključivali anekse ugovora, zbog čega je njegova imovina pod hipotekom.

Lazarević, koji je vlasnik kompanije Rudnap grupa, obuhvaćen je istragom u aferi koja potresa Srbiju, vezanu za kredite iz Agrobanke koji su dodjeljivani pod sumnjivim okolnostima i ne otplaćuju se u ugovorenom roku.

U katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine navedeno je da je on vlasnik imovine na katastarskoj parceli 120 Kotor II, površine 556 kvadrata u srcu spomeničkog dijela Starog grada. Na parceli je trospratna palata ukupne površine 1.348 kvadrata, koju je, kako se navodi, kupio Lazarević i jedini je vlasnik. Ima i stan u Dobroti od oko sto kvadrata.

Iako se oko palate Beskuća, kao arhitektonskog spomenika treće kategorije, prema podacima Uprave, vodi postupak restitucije, ona je zalog za kreditno zaduženje. To nije smetalo da ostane pod hipotekom.

Palata Beskuća, kako se navodi u knjizi “Sto kotorskih dragulja”, pripadala je porodici Beskuća iz Prčanja, koja se posebno izdigla krajem XVIII vijeka, naglo se obogativši kroz pomorsku trgovinu. Porodica je tada dobila i plemstvo i imala brojne posjede i kuće u Boki Kotorskoj, posebno u Prčanju, Kamenarima i Tivtu, ali i u Mlecima i Carigradu. U Prčanju je imala lijepu baroknu palatu. U gradu Veroni imala je svoj feud, zvan Quaderni.

Porodična legenda kaže da su Beskuće došle u Prčanj iz Strpa, kao beskućnici, ali da su se brzo obogatili pa da je već konte Jozo Beskuća imao 99 kuća, u Boki i Italiji. On je htio da postane vlasnik ravno stotinu kuća i da promijeni prezime u Stokuća, ali mu to nije uspjelo. Početkom XIX vijeka, palata je postala vlasništvo Opštine Kotor, a tadašnja austrijska vlast je u njoj smjestila kotorski Sreski sud, u čijem su se arhivu čuvale knjige kotorskih notara od XIV do XVIII vijeka, jedna od najdragocjenijih zbirki istorijskog arhiva u Kotoru.

Porodična legenda kaže da su Beskuće došle u Prčanj iz Strpa, kao beskućnici, ali da su se brzo obogatili pa da je već konte Jozo Beskuća imao 99 kuća, u Boki i Italiji

Vlasnik beogradske energetske kompanije Rudnap kupio je vilu u jeku svoga političkog i biznis uspona. Lazarević potiče iz bogate kotorske porodice, a sada je na listi, kako ga mediji povezuju, najbogatijih Crnogoraca. Tokom 1992. godine osnovao je preduzeće Pima u Kotoru čiji je i danas većinski vlasnik. Uz biznis se bavio i politikom, godinama je bio jedan od uticajnih ljudi okupljenih oko Narodne stranke (NS) koja je više godina bila u koaliciji sa režimom Mila Đukanovića.Od 1992. do 1996. bio je poslanik crnogorskog i saveznog parlamenta. Bio je član Upravnog odbora Jugopetrola i Elektroprivrede Crne Gore. Prije biznisa sa električnom energijom, Lazarević je bio savjetnik bivšeg premijera Filipa Vujanovića, aktuelnog predsjednika Crne Gore. Sa partnerom Vukom Hamovićem počinje jedan od najjačih biznisa i postali su glavni igrači na balkanskom tržištu električne energije, što im donosi milionsku zaradu.

On je 1997. godine, uz pomoć Hamovića, ušao u trgovinu strujom za potrebe Crne Gore. Ubrzo postaje i akcionar i potpredsjednik borda direktora u Hamovićevoj londoskoj firmi EFT koja dobija unosne poslove otkupa i prodaje viškova struje elektroprivreda Republike Srpske, Crne Gore i Srbije.

Poslovodstvo Elektroprivrede platilo je ukupno više od 228 miliona eura za uvoz struje u prethodne četiri i po godine, a više od polovine tog novca dobile su dvije kompanije biznismena i nekadašnjih poslovnih partnera, Hamovića i Lazarevića. Uvoz struje se preliva na račune svih građana.

Katastarski podaci

Po ugledu na Džejms Bonda

U okviru pozamašne imovine, trgovac električnom energijom je i vlasnik "sunseeker predatora 108", i to baš onog koji je koristio Džejms Bond u posljednjem filmu o agentu 007.

Jahta je dugačka skoro 32 metra, ima četiri kabine, a na njoj se, u svakom trenutku, nalaze i tri člana posade. Kakva je to jahta, dovoljno pokazuje podatak da je iznajmljuje u sezoni po 86.300 eura za sedam dana. Lazarević je navodno za njenu kupovinu izdvojio skoro deset miliona dolara.

Galerija

Bonus video: