Gorivo u Crnoj Gori najskuplje u regionu, prestigli i Hrvatsku

U Crnoj Gori su veće cijene nego u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji
83 pregleda 37 komentar(a)
gorivo, Foto: Luka Zeković
gorivo, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.08.2012. 08:20h

Maloprodajne cijene goriva od danas su na rekordnom nivou. Upoređujući sa zemljama regiona, skuplje gorivo plaćaju samo građani Slovenije čija su primanja značajno veća od crnogorskih.

U Crnoj Gori su veće cijene nego u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.

Litar eurosupera 98 košta čak 1,54 eura odnosno šest centi je skuplji u odnosu na dosadašnju cijenu. Ostale vrste goriva su skuplje za pet centi, što znači da litar eurosupera 95 košta 1,5 eura.

Nove rekordne cijene goriva >>>

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da su eurodizel i eurodizel za komercijalne svrhe skuplji po pet centi i cijena je dostigla 1,38 eura, odnosno 1,16 eura. Poskupjelo je i lož ulje i lož ulje za grijanje i sada košta 1,33 eura, odnosno 1,06 eura.

Četvrti put zaredom, prilikom petnestodnevnog usklađivanja cijena, zabilježeno je poskupljenje neke od vrsta goriva.

Iz Ministarstva su naveli da su se u skladu sa Uredbom o načinu određivanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, a zbog rasta vrijednosti naftnih derivata na svjetskoj berzi, stekli uslovi za korekciju cijena u Crnoj Gori.

Cijena goriva raste, kako je naglašeno, zbog poskupljenja nafte na međunarodnom tržištu, ali i niže vrijednosti eura u odnosu na američki dolar, koji se koristi za trgovinu tim energentom.

Nove cijene su premašile rekordne koje su zabilježene u martu, kada je litar eurosupera 98 dostigao 1,52 eura, dok je cijena eurosupera 95 iznosila 1,49 eura. Eurodizel i eurodizel namijenjen za komercijalne svrhe tada su koštali 1,36 eura, odnosno 1,15 eura, a cijena lož ulja skočila pet centi na 1,07 eura.

Cijene benzina u Crnoj Gori posljednji put su promijenjene prije dvije sedmice, 14. avgusta, kada je litar eurosupera 98 poskupio šest centi na 1,48 eura, a eurosuper 95 sedam centi na 1,45 eura. Dizel je posljednji put promijenio cijenu 31. jula, kada je litar poskupio osam centi na 1,33 eura.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori obračunavaju se svakog drugog ponedjeljka, na osnovu posebne formule, koju je preciziralo Ministarstvo ekonomije. Cijene se određuju na osnovu promjena na londonskom tržištu nafte i valutnog odnosa eura i američkog dolara. Ostali parametri u formuli su akcize, težinska i lučka taksa kao i porez na dodatu vrijednost (PDV) i oni su nepromjenljivi. Cijena sadrži i maržu preprodavca, koja trenutno iznosi oko 7 centi po litru goriva. Značajan udio u maloprodajnoj cijeni goriva imaju “državna zahvatanja”, odnosno porezi i akcize, pa otprilike pola iznosa ode u državni budžet.

Povremene, ali rapidne skokove cijena nafte na međunarodnom tržištu, pojedini analitičari ne objašnjavaju samo ekonomskim faktorima, već i berzanskim spekulacijama.

Bonus video: