Delić: Anđić u Gimnaziju dolazio sa bičem u rukama

“Podgorički gimnazijalci i njihovi roditelji mene poznaju po korektnosti, a inspektora Anđića čitava Crna Gora po skandalu koji je izazvao u cetinjskoj Gimnaziji”
241 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2012. 15:04h

"Glavni prosvjetni inspektor Miomir Anđić nije želio da komentariše moje tvrdnje jer nije imao nikakvih argumenata da ih demantuje", kazala je Snežana Delić, profesorica matematike u Gimnaziji „Slobodan Škerović“, povodom tvrdnji koje je Anđić nedavno iznio, govoreći o ispitima iz matematike u podgoričkoj Gimnaziji.

“Inspektor tvrdi da je riječ o kompletnoj, ciljanoj neistini o njemu, koju sam plasirala putem štampe. Ne, to je bila kompletna, ciljana istina koja je davno trebalo da se kaže, ali niko nije htio ili nije smio”, rekla je Delić “Vijestima”.

Delić, koja je bila ispitivač na većini ispita po prigovoru za prvi razred, istakla je da nije odugovlačila sa odgovorom, već da je bila na godišnjem odmoru, pa je prvog radnog dana dostavila demant. Delić je dodala da sud javnosti nije ograničen rokovima, “a za istinu nikad nije kasno”.

Prosvjetna inspekcija i Zavod za školstvo utvrdili su da je posljednji ispit iz matematike za učenike prvog razreda Gimnazije nezakonito urađen, zbog, navodno, preteških zadataka za prvake.

Delić je ponovila da su poništeni ispiti samo za učenike prvog razreda, mada je isti profesor sastavljao zadatke za pismeni dio ispita i za drugi i treći razred, koji su odobreni od Aktiva matematike. Delić je objasnila da su zadaci bili odabrani iz Zbirke zadataka za prvi razred koja je odobrena od Savjeta za opšte obrazovanje.

Delić tvrdi da je Inspekcija odugovlačila sa poništavanjem ispita i da se nikada ranije nije desilo da se ispiti polažu za vrijeme kolektivnog godišnjeg odmora.

“Prisustvo inspektora Anđića prije početka pismenog dijela ispita koji je organizovan 6. jula bio je očiti mobing koji je zakonom zabranjen. Izjavu 'profesori kao da su htjeli da se svete' suvišno je komentarisati”, kazala je ona. Profesorka naglašava da veliku odgovornost imaju i dvije inspektorke matematike iz Zavoda za školstvo, koje su “zavšile ozbiljne studije i nakon svega toga pristale na ulogu poslušnika”.

“Nema tog radnog mjesta koje je vrijedno takvog poraza profesije”, rekla je Delić. Ona je dodala da, prije nego što su postali inspektori, Miomir Anđić i dvije pomenute inspektorke nikada nijesu bili gimnazijski profesori, već da su predavali u osnovnim, zanatskim i tehničkim školama. Ona tvrdi da to što su sada na tim radnim mjestima nije mjerilo njihove stručnosti.

“Žao mi je što inspektor Anđić u Gimnaziju 'Slobodan Škerović' nikad nije dolazio dobronamjerno, već arogantno sa 'bičem u ruci', da bi izvršio neki nalog. On zaboravlja da smo mi profesori elitne obrazovne ustanove”, istakla je Delić i dodala da Gimnazija ne školuje konobare, kuvare, zidare, već obrazuje učenike da bi mogli uspješno da završe željene studije.

Delić je kazala da radi 25 godina u Gimnaziji i da je jedan od autora udžbenika i zbirki zadataka za drugi, treći i četvrti razred gimnazije. Prema njenim riječima, učenicima Gimnazije „Slobodan Škerović“ niko ne uskraćuje pravo na obrazovanje, već inspektor Anđić svojim postupcima favorizuje pojedince.

“Podgorički gimnazijalci i njihovi roditelji mene poznaju po realnosti i korektnosti, a inspektora Anđića čitava Crna Gora po skandalu koji je izazvao u cetinjskoj Gimnaziji”, kazala je Delić “Vijestima”. Ona tvrdi da su mu se tom prilikom suprotstavili đaci, njihovi roditelji, profesori i građani Cetinja na čelu sa gradonačelnikom i podsjeća da su, nakon događaja sa Cetinja, ministar prosvjete i njegova tri saradnika podnijeli ostavke, dok je inspektor Anđić unaprijeđen , iako je bio “glavni izvođač radova“.

Delić je naglasila da ovim tekstom završava svaku javnu polemiku sa glavnim prosvjetnim inspektorom Miomirom Anđićem.

Galerija

Bonus video: