Da li se Fiat zaletio sa novim "fićom"?

"Otvoriti fabriku u Srbiji u momentu kada italijanske fabrike smanjuju proizvodnju bi moglo ostaviti i utisak manjka političkog senzibiliteta"
12 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2012. 14:07h

Od dopisnice iz Rima

Stručnjaci za automobilsku industriju ocjenjuju da su predviđene cifre proizvodnje Fijata u Kragujevcu previše optimistična, prenosi italijanski list “Il Piccolo”.

Među razlozima se pominje visoka cijena novog modela “fijat 500L” koji je prošle sedmice krenuo za Italiju iz Luke Bar, ali i generalni pad potražnje na evropskom tržištu.

Karol Tomas, ekspert za Istočnu Evropu pri LMC Automotive, jednoj od glavnih svjetskih agencija u oblasti predviđanja prodaja u automobilističkom sektoru, ocijenio je da će Fijat teško dostići najavljene cifre proizvodnje (od 120 do 180 hiljada automobila godišnje, počevši od 2013), te da će u postojećim uslovima i dostizanje minimalne kvote (120 hiljada) predstavljati dobar rezultat.

Svečano otvorena Fabrika automobila u Kragujevcu >>>

Kragujevački Fiat preko Luke Bar ide na američko tržište >>>

Tomas je istakao da se perspektiva na tržištu “bez sumnje pogoršala” od kada je 2008. godine Fijat pokrenuo projekat u Kragujevcu, iako, kako je ocijenio, prilike na tržištu ni tada nijesu bile dobre.

Ovaj analitičar smatra da je glavni problem u tome što Fijat povećava proizvodne kapacitete u momentu u kojem je prodaja u padu i u kojem će biti potrebne godine da bi se vratili na nivo prethodnih decenija.

Među Italijanima mahom vlada nezadovoljstvo zbog odluke Fijata da preseli fabriku u Srbiju na uštrb radnika u Italiji, uprkos tome što se radi o brendu koji je decenijama finansiran državnim novcem

Među Italijanima, inače, mahom vlada nezadovoljstvo zbog odluke Fijata da preseli fabriku u Srbiju na uštrb radnika u Italiji, uprkos tome što se radi o brendu koji je decenijama finansiran državnim novcem.

Tomas ističe i da detalji ugovora između Beograda i Torina nijesu objavljeni, izazivajući sumnje o razlozima njegovog skrivanja. Poznato je da je Fijatov ulog u modernizaciju srbijanske fabrike 700 miliona eura, dok se Vlada Srbije obavezala da uloži dodatnih 200 miliona, kao i 10 hiljada eura za svako novo radno mjesto.

"Atraktivnost Srbije uključuje nisku cijenu rada – plate iznose jednu petinu italijanskih, i nešto više od polovine poljskih – uz to, Srbija je povoljno pozicionirana uz laku dostupnost crnogorskih luka, kao i povezanost kopnom sa Mađarskom i Rumunijom”, ističe Tomas.

Ipak, on smatra da bi odluka o investiranju u bivšu Zastavu mogla biti na neki način logična da su se stvari na evropskom tržištu automobila drugačije odvijale.

Atraktivnost Srbije uključuje nisku cijenu rada – plate iznose jednu petinu italijanskih, i nešto više od polovine poljskih – uz to, Srbija je povoljno pozicionirana uz laku dostupnost crnogorskih luka, kao i povezanost kopnom sa Mađarskom i Rumunijom

Prema najavama kompanije Fijat automobili Srbija, očekuje se da trećina automobila proizvedenih u Srbiji bude prodata na američkom tržištu. Model će biti plasiran na 100 nacionalnih tržišta, uključujući Aziju i Pacifik, a prioritetna tržišta ostaju Italija i Srbija gdje će najprije i početi prodaja – već od oktobra.

Ferdinand Dudenhoefer, profesor automobilističke ekonomije pri Univerzitetu u Duisburgu, koji važi za gurua analize i predviđanja na tržištu automobila, manje je skeptičan od Tomasa, iako i sam smatra da su predviđene cifre proizvodnje “previše optimistične”.

Ovaj njemački stručnjak smatra da je dobar potez bio globalizovati proizvodnju, i podsjeća da Folksvagen proizvodi 30 odsto svojih vozila u Kini i drugim državama. Ipak, on podsjeća da je Fijat veoma fokusiran na italijansko tržište, te da je prodaja prethodnog modela, “fijat 500”, na američkom tržištu bila znatno niža od predviđene – u prvoj polovini prethodne godine prodato je svega 16.700 automobila, dok je Fijat do kraja godine očekivao 50.000. U Fijatu se sada nadaju da će novi model 500L biti atraktivniji za američko tržište, s obzirom na to da se radi o prostornijem modelu.

Luka Bar očekuje tri miliona godišnje

Luka Bar je uložila 650 hiljada eura u prilagođavanja za potrebe transporta Fijat automobila, uz očekivanja da će se u crnogorsku kasu od posla sa Fijatom godišnje slivati po oko 10 miliona eura, od čega bi tri do četiri miliona trebalo da ostane Luci.

Grimaldi lajns: Brod koji je u Italiju odvezao prvi kontigent Fiatovih automobila Foto: Anto Baković

Planirano je da svake sedmice iz Kragujevca za Bar idu dva voza sa po 206 automobila, uz postepeno povećanje na do 12 vozova nedjeljno, prateći porast proizvodnje.

Prvi kontigent sa 420 Fijatovih vozila proizvedenih u Kragujevcu iz Luke Bar je otpremljen za Italiju 21. avgusta, čime je nakon 30 godina ponovo u funkciju stavljen RO-RO terminal za pretovar automobila.

Bonus video: