Novi zbor "Dakićevaca" u srijedu

"Posebno će biti riječi o tome ko je kriv što je nakon našeg napuštanja fabrike, od nje ostala samo ljuštura"
1 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.08.2012. 11:17h

Bivši radnici i povjerioci podgoričkog "Radoja Dakića" okupiće se u srijedu u krugu fabrike, kako bi razmotrili predloge o načinu protestovanja 5. septembra ispred zgrade Vlade.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca, Milan Vukčević kazao je da će zbor početi u devet sati, a da će na dnevnom redu biti i na koji način da protestuju u narednom periodu.

"Posebno će biti riječi o tome ko je kriv što je nakon našeg napuštanja fabrike, od nje ostala samo ljuštura", rekao je Vukčević agenciji Mina-business.

Prema njegovim riječima, budući da niko iz uprave preduzeća nema nijednu akciju, lako im se bilo ostvarivati prihode izdavanjem i otuđivanjem tuđeg kapitala, a ne od rada.

"Nije isključena mogućnost da je propast fabrike bila unaprijed izrežirana i da su predstavnici države u upravi preduzeća znali za taj scenario", ocijenio je Vukčević.

Radnici “Radoja Dakića” od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Radnici “Radoja Dakića” od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona eura, a pravo na isplatu ima 1,65 hiljada bivših radnika.

Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura koje ne mogu da prodaju.

Kompanije Zetagradnja i Čelebić su 27. oktobra prošle godine odustale od kupovine tog zemljišta, površine 221 hiljadu kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg su činili Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani /Company/ i Master inženjering za zemljište je nudio 27 miliona eura

Bonus video: