Brković šarmirao banke za 170 miliona

Vlasnik Vektre Montenegro uspio da na ime svoje imovine u Budvi i Bečićima, koju je kupio za manje od 10 miliona, uzme astronomske kredite
589 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2012. 04:28h

Podgorički biznismen Dragan Brković uspio je da na ime svoje imovine u Budvi i Bečićima, koju je kupio, sada već davne 2006. za manje od 10 miliona eura, "šarmira" nekoliko evropskih i domaćih banaka, koje su mu, vjerujući da će započeti veliki investicioni ciklus, dale kradite u nevjerovatnom iznosu od 170 miliona eura za koje je garantovao i upisao hipoteku.

To su podaci koje su "Vijesti" pronašle u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine Crne Gore, nakon provjera parcela i hotelskih objekata koje su u vlasništvu Vektre Montenegro, te firme "Anotech corporation" koju je Brković osnovao u Velikoj Britaniji.

I dok je u toku stečajni postupak koji je podgorički Privredni sud pokrenuo u Vektri Montenegro, teško je vjerovati da je Brković uspio za par godina da potroši gotovo 200 milion eura kredita koje je uzeo kod banaka

Astronomsku milionsku sumu Brković nije potrošio ni u odmaralište MOC ili hotel “Alet” u Bečićima, koje je kupio za manje od pet miliona eura, niti je izgradio hotelski kompleks, umjesto orunule zgrade Jugoslovenskog rječnog brodarstva na stotinjak metara od budvanskog Starog grada, niti je na parceli nešto većoj od pola hektara u Bečićima nikao neki luksuzni objekat.

I dok je u toku stečajni postupak koji je podgorički Privredni sud pokrenuo u Vektri Montenegro, te medijskih spekulacija da je firma bankrotirala, teško je vjerovati da je Brković uspio za par godina da potroši gotovo 200 milion eura kredita koje je uzeo kod banaka.

MOC založen na 105 miliona kod Švajcaraca

Podgorička "Vektra" kupila je početkom maja 2006. hotelski kompleks "Alet" u Bečićima, ranije poznat kao Međunarodni omladinski centar (MOC) za 4,8 miliona eura. MOC je prethodno bio prodat barskoj firmi "Planeta", ali je ugovor raskinut jer nije uplaćen novac. MOC je do prodaje Brkoviću pripadao beogradskoj kompaniji “Internacional” koja je nastala iz “Geneksa”.

Hotel raspolaže sa 131 sobom i 69 apartmana kaskadno raspoređenih, ukupne površine 6.349 kvadrata, izgrađenih na parceli od 28.523 kvadrata.

Osim MOC-a, založena i velika parcela koja se graniči sa odmaralištem

Godinu nakon što je trgovao MOC, krajem maja 2007, Brković dobija 50 miliona eura kredita od NLB Inter Finanz AG banke iz Ciriha. Ista banka iz Švajcarske, dvije godine kasnije, 9. septembra 2009. kako stoji u podacima Uprave za nekretnine, upisuje novu hipoteklu na ime kredita od čak 55 miliona eura.

Interesatno da je za oba kredita kod švajcarske banke, Brković založio i veliku zemljišnu parcelu, koja se graniči sa MOC-om, 493 KO Bečići površine 6.168 kvadrata, na koju su u isto vrijeme upisane obje hipoteke u ukupnom iznosu od 105 miliona eura. U katastarskoj evidenciji se navodi da je banka započela namirenja duga po ugovoru o hipoteci.

Bajkoviti planovi

Kompleks MOC-a koji je apartmanskog tipa, sa šest idealno kaskadno raspoređenih objekata na padini brda, koji svojim sjevero-zapadnim položajem imaju pogled na bečićki zaliv i Sveti Stefan.

U sklopu MOC-a je i ograđeni parking prostor kao i dva sportska terena pogodna za košarku, odbojku, rukomet i mali fudbal.

Brković je tu planirao izgradnju luksuznog turističkog naselja. Kako se navodi na sajtu ove kompnije „Vektra“ planira da u kompleksu turističkog naselja izgradi vile i apartmane na površini od 36-40.000 kvadrata.

Naselje će biti izgrađeno, kako poručuju iz vektre“, po standardima visokog turizma sa svim pratećim sadržajima.

Uzeo 200, potrošio 50 miliona

Kako je ranije nedjeljnik “Monitor” objavio prema računici čelnika PzP-a Nebojše Medojevića i Branka Radulovića, “Vektra” je od domaćih i stranih banaka pozajmila 150 do 200 miliona eura, dok je u projekte od Herceg Novog do Pljevalja uložila približno 50.

Brković je sigurno najbolje unovčio zgradu Jugoslovenskog rječnog brodarstva u centru grada, koju je kupio za tri miliona eura, a uspio da na ime nje uzme kredit u ukupnom iznosu od 61 milion eura

Isti povjerioci od Brkovićevih preduzeća potražuju još oko 80 miliona. I nijesu jedini. U Privredni sud u Podgorici stigao je, kako navodi nedjeljnik, i zahtjev švajcarske finansijske institucije NLB interfinanc ag iz Ciriha koja potražuje 55 miliona. Crnogorska filijala NLB banke potražuje dodatnih 7,8 miliona i još 20 miliona potražuje Hipo alpe adria banka.

Zgradu JRB utrapio za 61 milion

Brković je sigurno najbolje unovčio zgradu Jugoslovenskog rječnog brodarstva u centru grada, koju je kupio za tri miliona eura, a uspio da na ime nje uzme kredit u ukupnom iznosu od 61 milion eura.

Brković je davne 2005. atraktivnu nekretninu kupio od beogradskog biznismena Nenada Đorđevića. Od momenta kupovine, zgrada je u više navrata poslužila kao zalog za uzimanje kredita “Vektre” kod banaka, založila ukupno 5.454 kvadrata zemljišnog kompleksa, na kome je izgrađena zgrada od 815 kvadrata.

Reprezentativna zgrada u centru Budve postala smetlište

Već u oktobru 2005. na ime kredita CKB Podgorica upisuje hipoteku u iznosu od 3,9 miliona eura, krajem januara 2006. upisuje se hipoteka od 2,5 miliona eura kod iste banke, dok početkom jula iste godine ima i hipoteka CKB na iznos od 1,4 miliona eura.

Najveća hipoteka u iznosu od 53 miliona eura upisuje se 11. jula 2007. u korist OTP bank Nyilvanosan Mukodo Reszvenytarsasag i CKB Podgorica, sa zabranom otuđenja i davanja u zakup bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca.

Galerija

Bonus video: