Kavarić: Vlada nema rezervno rješenje za Željezaru

On je pozivanje na štrajk radnika Tosčelika ocijenio kao gest neodgovornosti prema zaposlenima
10 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2012. 16:40h

Vlada Crne Gore nema rezervno rješenje za Željezaru Tosčelik, ukoliko trenutna dešavanja na bilo koji način ugroze dalji proces investicija i nastavak proizvodnje, saopštio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

"Crnogorska Vlada je dokazala da želi da Željezara opstane i prevaziđe težak period, ali ukoliko na bilo koji način budu ugroženi dalji proces investicija i nastavak proizvodnje, Vlada nema rezervno rješenje za nikšićku fabriku",, kazao je Kavarić agenciji Mina-business.

On je pozivanje na štrajk radnika Tosčelika, u trenutku kada je investitor i prije dogovorenog roka započeo investicije i proizvodnju, ocijenio kao gest neodgovornosti prema zaposlenima, njihovim porodicama i budućnosti kompanije, ali i investitoru koji prilikom kupovine fabrike, kroz postupak stečaja, nije imao obavezu upošljavanja istih radnika.

"Sve ovo još više dobija na težini, ako se ima u vidu da je novi vlasnik jasno predočio Sindikatu da će zarade rasti sa povećanjem investicija i smanjenjem troškova koje proizvodi zastarela oprema, kao i povećanjem obima proizvodnje", rekao je Kavarić.

Kavarić (lijevo)

Prema njegovim riječima, treba cijeniti i to što je novi vlasnik, iako nije imao obavezu, odmah uposlio preko 300 radnika, ne želeći da oni koji su željeli da ostanu u Željezari, gube kontinuitet u primanjima, a cijeneći tešku situaciju u kompaniji.

"Ovo je i loša poruka turskom investitoru, posebno ako se ima u vidu da je prošlo svega dva mjeseca od primopredaje fabrike koja je,privatizovana u stečaju, što samo po sebi govori o složenosti situacije u kojoj se kompanija nalazila", smatra Kavarić.

Loša poruka ostalim investitorima

On je dodao da je to i loša poruka svim drugim investitorima zainteresovanim za ulaganja u Crnu Goru u oblast industrije, ali i drugim sektorima.

"Vlada je uradila sve da održi kompaniju u periodu kada je proizvodila samo gubitke. Upravo je crnogorska Vlada platila kredit za ugradnju nove opreme koja predstavlja prvu fazu investicija", podsjetio je Kavarić.

Proizvodnja je, kako je dodao, održana i kroz postupak stečaja, a čitava javnost je upoznata sa problemima koji su bili aktuelni i u tom periodu, od obezbjeđivanja električne energije do pronalaska novog partnera.

"Ni kroz postupak stečaja, iako je zakon predvidio da tada svi radnici ostaju bez posla, ipak nije bilo otpuštanja zaposlenih..."

"Ni kroz postupak stečaja, iako je zakon predvidio da tada svi radnici ostaju bez posla, ipak nije bilo otpuštanja zaposlenih već je problem viška radnika riješen tako što je Vlada isplatila otpremnine svima koji su, na dobrovoljnoj osnovi, napustili kompaniju", kazao je Kavarić.

On je podsjetio da je visina tih otpremnina bila na nivou visoko profitabilnih kompanija. Dolaskom novog investitora, i ti radnici koji su uz otpremnine napustili kompaniju, imaju šansu da ponovo traže zaposlenje u Željezari, jer je novi vlasnik preuzeo obavezu da će, optimizacijom proizvodnje, uposliti 550 radnika.

"Na kraju, zainteresovali smo kredibilnog investitora da kupi Željezaru, i zaista nisam čuo nikoga na javnoj sceni Crne Gore da je posumnjao u taj kredibilitet",, naveo je Kavarić.

Vlada zadovoljna ulaganjima

Prema njegovim riječima, utisak je da se brzo zaboravilo da je država, u vrlo teškom ekonomskom momentu za ulaganja svugdje u svijetu, dobila respektabilnog investitora koji će obezbijedititi 35 miliona eura u fabriku.

"Izgleda da smo i zaboravili da su mnoge fabrike u najbližem okruženju koje se bave ovom granom industrije, kao što su Sisak, Smederevo, Zenica i Split, u velikim problemima", kazao je Kavarić.

Vlada Crne Gore je, kako je naveo, zadovoljna dosadašnjim ulaganjima investitora i tome govore činjenice.

Radnici odgodili štrajk

Štrajk radnika Željezare Tosčelik, koji je bio zakazan za srijedu, odložen je do 6. septembra zbog odluke Ministarstva rada i socijalnog staranja da poništi rješenje o legitimnosti Sindikata fabrike.

Radnici su najavili da će, ukoliko se do tog roka ne ispune zahtjevi za povećanjem zarada i upošljavanjem adekvatnog broja radnika, poslodavcu biti predata nova odluka o štrajku, koji će se poklopiti sa isplatom avgustovske zarade.

Galerija

Bonus video: