Ništa od jeftinije struje tokom dana

U Crnoj Gori nema ni par sati dnevnog povoljnijeg tarifiranja električne energije, koje uvodi susjedna država
644 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2012. 18:22h

Domaćice u Crnoj Gori se sjećaju kada su i tokom dana imale termin jeftinije struje od 13 do 15 sati, koji je mnogima bio pogodan za spremanje porodičnog ručka, a odlukom Regulatorne agencije za energetiku (RAE) ukinut je u julu 2005. godine.

Prema sadašnjim informacijama, od promjene odnosno dodavanja povoljnijeg tarifnog perioda nema ništa, makar do 2015. godine kada bude oslobođeno tržište za više snabdjevača od kojih će domaćinstva moći da kupuju električnu energiju. Tada će, objašnjeno je iz Elektroprivrede (EPCG) koja sprovodi odluke RAE, kompanije u dogovoru sa korisnicima moći da “šetaju” termine za jeftinu struju kako im bude odgovaralo.

Do tada, važiće sadašnja pravila tarifiranja, prema kojima su termini jeftinije struje definisani od 23 do sedam sati u periodu zimskog računanja vremena, odnosno, od ponoći do osam sati u ljetnjem periodu i nedjeljom 24 sata. Tako je pod uslovom da domaćinstva imaju dvotarifna električna brojila.

“Počevši od 2015. godine, kada liberalizacija u potpunosti zaživi i u Crnoj Gori, EPCG, odnosno snabdijevač će moći shodno svom poslovnom interesu da odlučuju o tarifama i vremenu primjene veće i manje tarife. Kompanija koja nakon toga bude određena kao javni snabdijevač će biti u obavezi da poštuje odluke Regulatorne agencije koje se tiču određivanja vremena manje i više tarife”, kazao je za “Vijesti” direktor Elektroprivredine funkcionalne cjeline Snabdijevanje Vladimir Bojičić.

On je kazao da će tada potrošači moći da biraju snabdjevača i zavisno od njegove ponude dogovaraju se o terminima veće i manje tarife električne energije.

“Sve ovo će biti omogućeno i ugradnjom novih multifunkcionalnih brojila koja imaju takva tehnička rješenja”, dodao je Bojičić.

EPCG: Neprikladno poređenje sa Srbijom

U Elektroprivredi su ocijenili neprikladnim poređenje sa Srbijom o uvođenju povoljnijeg tarifiranja za građane i u dnevnom terminu.

“Ne možemo se upoređivati sa Srbijom jer je tarifna politika u Crnoj Gori u rukama regulatora, za razliku od Srbije. Tamo takođe postoji regulatorna agencija za energetiku, ali tarifnu politiku i dalje vodi Vlada Srbije. Zbog toga je ministrica mogla to da najavi jer je to u domenu njene nadležnosti, odnosno, ona može donijeti takvu odluku”, ukazao je Bojičić.

Bojičić je istakao da neredovno izmirenje računa uveliko opterećuje poslovanje EPCG.

“Trećina kupaca, od ukupno 360.000, redovno izmiruje obaveze, trećina je u zoni plaćanja sa zakašnjenjem od nekoliko računa, dok trećina uopšte ne plaća električnu energiju. EPCG je nagradio redovne platiše, one koji plaćanjem računa za utrošenu električnu energiju doprinose stabilnom funckionisanju elektroenergetskog sistema Crne Gore”, rekao je Bojičić, podsjećajući da je od 1. avgusta popust za redovne platiše povećan sa pet na deset odsto odsto iznosa na računu.

"50% domaćinstava neće osjetiti poskupljenje"

Oko 90.000 potrošača, prema njegovim riječima, ima dug za struju manji od 100 eura. Bojičić je ocijenio da sa “manjim naporima oni mogu izaći iz duga i steći pravo na popust”. Podsjeća da je za one sa većim dugovanjima obezbijeđeno plaćanje do 18 mjesečnih rata.

“To su mjere koje treba da nam pomognu da obezbijedimo trend rasta naplate, što je u posljednjem periodu zabilježeno, doduše, blago”, rekao je Bojičić, dodajući da će uvesti uslugu i elektronskog slanja računa za utrošenu električnu energiju, što korisnici najčešće traže.

On očekuje da će popust od deset odsto značajno stimulisati redovno izmirivanje faktura, uz prognozu da će broj redovnih platiša porasti za 10 do 15 odsto.

“To znači da 50 odsto domaćinstava u Crnoj Gori neće osjetiti poskupljenje električne energije, jer im EPCG praktično poklanja jedan mjesečni račun u toku godine”, računica je EPCG.

Bojičić je kazao da je doskorašnji popust za redovne platiše EPCG koštao oko 1,8 miliona godišnje, te da će se sada taj iznos duplirati

Bojičić je kazao da je doskorašnji popust za redovne platiše EPCG koštao oko 1,8 miliona godišnje, te da će se sada taj iznos duplirati.

“Sredstva rezervisana za finasiranje projekta stimulacije redovnog izmirivanja faktura za utrošenu električnu energiju ne ulaze u prihod koji odobrava RAE, odnosno, krajnji potrošači nijesu opterećeni ovim iznosom kroz odobrenu cijenu električne energije”, naveo je Bojičić.

U Srbiji povoljnije i 2 sata tokom dana

Ministarka enegetike Zorana Mihajlović najavila je da priprema odluku kojom bi do kraja septembra građanima Srbije trebalo da bude omogućeno korišćenje struje po jeftinijoj tarifi i to dva sata tokom dana, a ne samo od ponoći do osam ujutro.

U susjednoj Srbiji, osim plaćanja duga u ratama, razmatraju mogućnost otpisa dijela kamate za građane i preduzeća koja nijesu izmirila račune za struju.

Domaćice moraju čekati ponoć da kuvaju ručak

U Elektroprivredi, inače, smatraju da mogući zahtjevi za vraćanjem jeftinije struje od 13 do 15 sati radnim danima, kako je bilo prije 2005. godine, ne bi odgovaralo svim domaćicama, jer je, kako ocjenjuju, dinamika života promijenjena. U neformalnom razgovoru sa predstavnicima EPCG, “Vijestima” je saopšteno da mnoge današnje žene i nijesu u prilici da spremaju ručak u to doba zbog poslovnog angažmana.

“Zaposlene žene obično ručak kuvaju uveče za sjutra, neke odmah nakon posla nešto spremaju i slično, ali termin u kojem se ranije pripremao ručak nije više toliko rasprostranjen. Naš apel građanima bi stoga bio da se poštuju principi energetske efikasnosti i da se električna energija racionalnije troši dok se tržište električne energije liberalizuje”, naveli su iz EPCG.

Problem je što se i u noćnom terminu jeftinijeg tarifiranja mora čekati 23 sati ili ponoć da bi u crnogorskim domaćinstvima počeli da kuvaju ručak “za sjutra”.

Galerija

Bonus video: