Nestalo joj 155 eura sa Visa kartice, u banci joj rekli da se to dešava sa tim karticama

Klijentkinja tvrdi i da joj je rečeno da novac ne može dobiti nazad jer su transakcije navodno regularne
372 pregleda 43 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2012. 10:43h

Klijentkinja Crnogorske komercijalne banke (CKB) I.V. tvrdi da je neovlašćeno trošen novac sa njenog računa koji je otvoren u toj banci, ali da “službenici nijesu zainteresovani da utvrde kako je došlo do toga”.

I.V. je kazala “Vijestima“ da je 27. jula, prilikom kontrole kredita Visa kartice, primijetila da su deset dana ranije odrađene tri transakcije koje ona nije naložila, dvije od po dva eura i jedna od 151 euro.

Ona je saopštila da su joj dvije manje vraćene, ali i dalje ne zna ko je potrošio njenih 151 euro.

Tvrdi da je call centru CKB-a prijavila problem čim ga je primijetila, a prvog narednog radnog dana poslala i zvaničnu reklamaciju.

Iz CKB nijesu konkretno odgovorili “Vijestima” u čemu je problem sa računom I.V. a pitanja su banci proslijeđena sa punim imenom njihove klijentkinje, koja je insistirala da za javnost budu objavljeni inicijali.

“Nije mi poznato kako je došlo ni do priliva ni do odliva novca. Od službenika banke sam prvo dobila informaciju da je moja Visa kartica upotrijebljena na nekom POS terminalu u inostranstvu, a ja nisam izlazila iz Crne Gore. Poslije nekoliko mejlova upućenih zaposlenima u CKB-u i nakon što sam ponudila svoj pasoš na uvid, dobila sam usmeni odgovor da su transakcije zapravo vršene preko Interneta. Sve to mi je rečeno usmeno jer za pismeni odgovor moram da čekam 30 dana”, objasnila je I.V. i dodala da joj je rečeno i da CKB nije napravila grešku “već da se to dešava sa Visa karticama”.

“Što se mene tiče, odgovorna je banka jer sam sa njom sklopila ugovor. Banka sama bira partnere, u ovom slučaju Visu. Ukoliko postoji problem sa njima nije moje da ga rješavam. Banka je dužna da mi vrati novac, a nakon toga da riješi problem sa svojim partnerom. Na kraju, ako je to nepouzdan partner, zbog čega nam daju tu karticu”, pitala je I.V.

Ona je kazala i da joj je rečeno da novac ne može dobiti nazad jer su transakcije navodno regularne, i da će je neko od službenika zvati kako bi potpisala dodatni formular i saznala detalje transakcije.

“Na ovaj odgovor se čeka naknadno još 30 dana. Naravno, niko me nije zvao. Nisam mogla da dobijem ni mejl adresu izvršnog direktora kako bih ga upoznala sa problemom. Vjerujem da bi jedna banka trebalo da se zabrine ukoliko neko krade novac sa računa njenih klijenata, ako ne zbog samih klijenata, onda zbog neprijatnosti koje banka može da ima zbog toga. Više puta sam molila da još jednom provjere transakcje, da sam spremna da u potpunosti sarađujem da bismo otkrili gdje je i ko potrošio moj novac. Sigurna sam u jedno, da je nekome od njih nestao novac sa računa, našli bi način da ga vrate”, naglasila je I.V.

I.V. je rekla da čeka da protekne rok od 30 dana u okviru kojeg mora dobiti odgovor.

“Posle toga ću da ih tužim jer sam sigurna da mi novac neće vratiti”, zaključila je I.V.

CKB: Sa klijentom to rješavamo

Iz CKB-a nije konkretno odgovoreno na koji način će pomoći I.V., ko je odgovoran za štetu koju je pretpjela i kako je moguće da se novac neovlašćeno troši sa računa. Saopšteno je da CKB “postupa u skladu sa najboljom međunarodnom bankarskom praksom u svom poslovanju i poštuje internu i eksternu regulativu u svakodnevnim aktivnostima”.

“Bilo koji eventualni problem sa klijentom se rješava u direktnom kontaktu, što je bio slučaj i ovog puta. Klijent je adekvatno obaviješten o svim detaljima i informisan o daljim koracima”, navedeno je u odgovoru na pitanja “Vijesti”, u okviru kojih su informisani o žalbama I.V. (saopšteno im je ime i prezime klijenta).

Galerija

Bonus video: