U Trendu po svome

Gazde fonda ignorišu odluku regulatora da još ne može likvidacija
60 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Đikanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zoran Đikanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.08.2012. 18:46h

Nadzorni odbor Trenda i onih koji godinama kontrolišu taj fond, u kontinuitetu ignorišu rješenja i mjere Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV), regulatora na tržištu kapitala.

Nadzorni odbor fonda nije, kako je prošle sedmice naloženo rješenjem KHOV, odustao od danas zakazane rasprave o dobrovoljnoj likvidaciji Trenda na vanrednoj skupštini, već će ona najvjerovatnije biti odgođena zbog nedostatka kvoruma.

Predsjednik Nadzornog odbora Trenda Smiljana Vuković 21. avgusta je zakazala novu ponovljenu vanrednu skupštinu za 25. septembar.

Na tom sastanku bi trebalo da se raspravlja o transformaciji fonda u skladu sa Zakonom o investicionim fondovima i razrješenje članova Nadzornog odbora, samo je pitanje da li će se to uopšte desiti ukoliko akcionari, u međuvremenu, prethodno donesu odluku o likvidaciji tog fonda.

Komisija za hartije od vrijednosti zabranila je prošle sedmice Nadzornom odboru Trenda da se na skupštini akcionara razmatraju odluke o dobrovoljnoj likvidaciji fonda i imenovanju likvidatora. Zahtijevaju da prvo završe transformaciju na otvoreni i zatvoreni fond.

KHOV je rješenjem tražio da se sporne odluke skinu sa dnevnog reda, objave obavještenje o otkazivanju Skupštine akcionara fonda sa predloženim dnevnim redom i o tome obavijeste Komisiju.

To se nije desilo, a KHOV, u međuvremenu, uprkos konstantnom bojkotu mjera regulatora nije smijenila članove Nadzornog odbora fonda koji to nijesu uradili.

Udruženje privatnih investitora (UPI) postiglo je nedavno dogovor sa menadžmentom Trenda, koji predvodi direktor Mihailo Madžarović, da na predstojećoj vanrednoj skupštini akcionara podrže odluku o dobrovoljnoj likvidaciji fonda.

Madžarovićevo društvo za upravljanje na kraju vjerovatno neće ni glasati o dobrovoljnoj likvidaciji već će ta odluka biti prepuštena manjinskim akcionarima, koje on indirektno kontroliše kao i predstavnicima UPI-a sa kojim je postigao dogovor.

Mali vlasnici Trenda očekuju da će nakon likvidacije i rasprodaje imovine dobiti najmanje od 15 do 20 centi po akciji, što je mnogo više od trenutne berzanske cijene od oko sedam centi.

Bonus video: