Nervoza u KAP-u: EPCG opet siječe

EPCG insistira na daljem smanjenju snage električne energije koju koristi KAP, a u aluminijumskoj kompaniji smatraju da time dovode „pod rizik kompletan proizvodni proces“
2 komentar(a)
KAP, Foto: Arhiva "Vijesti"
KAP, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.08.2012. 14:22h

Nervoza i problemi od juče opet u Kombinatu aluminijuma (KAP) jer je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) stigao novi zahtjev za dodatnim smanjenjem snage električne energije koju KAP koristi za šest megavata.

To bi predstavljalo smanjenje snage na 120 MW. U novom zahtjevu EPCG se, izgleda, ne radi o korekciji dnevne ili ukupne mjesečne potrošnje struje, već snage.

Električna energija je najvažnija u proizvodnji aluminijuma.

„KAP je sa sadašnjih 126 MW radi na samoj granici tehnoloških parametara i svako novo smanjenje snage električne energije značilo bi osjetan pad obima proizvodnje i kvaliteta aluminijuma.

"KAP je sa sadašnjih 126 MW radi na samoj granici tehnoloških parametara i svako novo smanjenje snage električne energije značilo bi osjetan pad obima proizvodnje i kvaliteta aluminijuma"

Samim tim, došlo bi do poremećaja u tehnološkom procesu, posebno u dijelu snabdijevanja Elektrolize električnom energijom, imajući u vidu da ćelije sada rade na granici tehnoloških mogućnosti i uz veliki napor zaposlenih“, saopšteno je „Vijestima“ nezvanično u Kombinatu.

KAP je prošle sedmice ispoštovao zahtjev EPCG i potrošnju smanjio za dodatnih pet megavata po času, ali to zasada nije dovoljno jer EPCG mora i dalje uvoziti struju da bi je po mnogo nižim cijenama propadavala KAP-u, a što je najgore ni taj novac od aluminijumske kompanije ne može naplatiti.

Kombinat za isporučenu struju duguje EPCG 43 miliona eura, a kako sada stvari stoje do kraja ove sedmice taj dug će narasti na rekordnih 48 miliona eura.

Sa druge strane, menadžment KAP-a je tražio od EPCG da vrati snagu za umanjenih 30 MW. Tvrde da bi tako stvorili prostor za izmirivanje obaveza Elektroprivredi u iznosu od dva miliona eura svakog mjeseca, kao i za nastavak redovne uplate od pola miliona eura po osnovu reprograma duga iz 2009. godine.

Redukcija struje KAP-u počela je tokom maja, ali to nije mnogo uticalo da se poboljša stanje u finansijama EPCG koja zbog KAP-a i dalje mora plaćati skupu uvoznu struju.

Ipak, menadžment EPCG insistira na daljem smanjenju snage električne energije koju koristi KAP, a u aluminijumskoj kompaniji smatraju da time dovode „pod rizik kompletan proizvodni proces“.

“Menadžment KAP-a trenutno čini sve što je u njegovoj moći da ne dođe do kolapsa proizvodnje.

U tom cilju, poslato je pismo Ministarstvu ekonomije i rukovodstvu Elektroprivrede, kojim su obaviješteni o negativnim posljedicama svakog daljeg smanjenja snage električne energije u KAP-ovoj proizvodnji“, rečeno je „Vijestima“ nezvanično iz Kombinata.

Bonus video: