Jugoslavija je imala jedan od najrazvijenijih sistema navodnjavanja, ali je uništen

Zbog suše koja je pogodila cijeli region na jesen bi moglo doći do poskupljenja mlijeka, mesa, jaja, pa i hljeba
228 pregleda 9 komentar(a)
Suša, Foto: Rojters
Suša, Foto: Rojters
Ažurirano: 21.08.2012. 12:34h

Ogromna šteta koja prijeti zbog suša u bivšoj Jugoslaviji, je privukla pažnju svjetskih medija.

Jugoslavija je imala jedan od najrazvijenih sistema navodnjavanja, ali je on jednostavno uništen, piše Rojters.

Ističe da su štete od suše najgore u Srbiji i Bosni i Hercegovini, te da se očekuje da poljoprivede tih zemalja pretrpe milijardske štete.

Bosanska poljoprivreda bi mogla da dostigne milijardu dolara štete, srpska čak dvije milijarde, a Hrvatska 250 miliona.

"Plaćamo nedostatak sistematične poljoprivredne politike tokom posljednjih 20 ili 50 godina. Ljeti smo uvijek iznenađeni sušom", kazao je Damir Kovačić sa Zavoda za marketing u poljoprivredi zagrebačkog Agronomskog fakulteta, za Danas.hr.

Iz Svjetske banke, koja u martu BiH dala kredit za poboljšavanje sistema navodnjavanja, ocijenili su da zemlje Balkana imaju ogroman poljoprivredni potencijal, ali nedostatak infrastrukture i strategije.

"Bivša Jugoslavija je imala jedan od najrazvijenijih sistema navodnjavanja i odvodnjavanja. Nažalost, ti sistemi su uništeni. To nije samo zbog budžetskih manjkova, nego i zbog promjena u upravljanju tim sistemima", objasnio je za Rojters Holger Krai, zadužen za poljoprivredu i ruralni razvoj Evrope i centralne Azije u Svjetskoj banci.

Potpredsjednik Hrvatske vlade Radimir Čačić je nedavno pristup poljoprivredi u Hrvatskoj uporedio s "primitivnim plemenima".

"Ako ima kiše, tada će biti i roda i struje. Ako je suša, neće biti ničega. To se mora promijeniti", zaključio je Čačić.

Od jeseni vjerovatno skuplji hleb, meso, jaja...

Suša, koja je pogodila Crnu Goru i region uticaće na cijene poljoprivrednih proizvoda koji će biti u prodaji na jesen, a očekuje se i poskupljenje hljeba zbog prepolovljenog prinosa pšenice.

Zbog suše koja je pogodila cijeli region, predsjednik Poljoprivredne unije Crne Gore, Dragoljub Nenezić je ranije najavio da bi na jesen moglo doći do poskupljenja mlijeka, mesa i jaja.

Zbog dugotrajne suše pojedini farmeri strahuju da će biti prinuđeni da smanje stočni fond jer jednostavno nema hrane.

Pojedinim farmerima u Podgorici i okolini nedostaje i po 3.000 bala sijena.

I na Durmitoru su zbog visokih temperatura morali ranije u kosidbu kako bi nešto spasili, ali je ona pokazala katastrofalne rezultate.

Bonus video: