OTP banka: Preduzimaćemo korake u interesu države

"OTP je u više navrata pokazala veću fleksibilnost od uobičajene kako bi doprinijela brzom završetku projekta "Vektra Jakić""
0 komentar(a)
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 20.08.2012. 13:55h

Mađarska OTP banka bila je prinuđena da podnese zahtjev za pokretanje stečaja u pljevaljsku fabriku "Vektra Jakić", ali će, kako je saopšteno, sve naredne korake preduzimati uzimajući u obzir interese države Crne Gore.

"OTP banka je, povodom tog slučaja, proteklih sedmica vodila pregovore na najvišem nivou i potvrdila svoju riješenost da će, u skladu sa dogovorom, sve naredne korake preduzimati uzimajući u obzir i interese države", navodi se u saopštenju OTP banke.

Privredni sud u Bijelom Polju je krajem maja, na zahtjev OTP banke, uveo stečaj u "Vektru Jakić".

OTP banka i Crnogorska komercijalna banka (CKB) su, kako se navodi, proteklih godina značajnim iznosima finansirale razne članice Vektra grupe, između ostalog i gradnju pljevaljske fabrike za preradu drveta "Vektra Jakić".

"Ciljevi na osnovu kojih je kredit odobren nijesu se ostvarili, ili su se ostvarili samo djelimično, zbog višestrukog kršenja ugovora dužnika i izostanka njegove spremnosti za saradnju", objasnili su iz banke.

OTP je, kako se dodaje, u više navrata pokazala veću fleksibilnost od uobičajene kako bi doprinijela brzom završetku projekta "Vektra Jakić", a rezultati su, za sada, izostali isključivo zbog kršenja ugovora od dužnika.

OTP grupa, u toku svog poslovanja, uvijek maksimalno poštuje važeće crnogorske zakonske propise i postupa u skladu sa normama Evropske unije (EU), ali, isto tako, očekuje od svojih poslovnih partnera da se pridržavaju zakonskih i ugovornih obaveza.

"Krediti moraju da se otplaćuju, kako po crnogorskim, tako i po međunarodnim pravnim propisima. Banke koje daju te kredite imaju obavezu da iskoriste sva raspoloživa pravna sredstva kako bi naplatile svoja potraživanja", rekli su iz OTP banke.

Dužnici, s druge strane, kako se dodaje, moraju pred zakonom da odgovaraju u pogledu namjenskog trošenja pozajmljenih sredstava, odnosno za štetu koju su nanijeli davaocima kredita.

OTP grupa, kao jedna od najvećih stranih investitora u Crnoj Gori, zainteresovana je za efikasno funkcionisanje projekata u čijem finansiranju je učestvovala, što se podudara sa interesima države Crne Gore.

"OTP banka je posvećena završavanju i uspješnom funkcionisanju tih projekata", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: