Svu štetu naplatiti od Grbovića

“Radi se o najelitnijim objektima, kao što su skijalište Savin kuk i hotel Durmitor sa pripadajućim depadansima i atraktivnim zemljištem"
17 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2012. 19:08h

Akcionari Ski-centra Durmitor najavili su da će početi štrajk glađu u prostorijama upravne zgrade ukoliko se nastavi odugovlačenje sa rješavanjem njihovih zahtjeva ili im se uskrati pravo na besplatne dionice.

Akcionari traže da bivši gazda Radovan Grbović, koji je prema pravosnažnoj presudi nelegalno upravljao imovinom bivšeg ski-centra od 2003. godine, vrati cijelu imovinu koja je navedena u presudi, da se u stečajnu masu ne računaju dugovi koje su napravile Grbovićeve firme dok su nezakonito upravljale imovinom, da se sva šteta koja je nastala naplati od Grbovića i da vrijednost besplatnih akcija za 566 radnika iznosi 5,1 milion eura.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja akcionara Veselin Knežević, nakon povraćaja imovine i likvidacije fantomskih preduzeća bivšeg direktora Ski-centra Durmitor, sa više optimizma očekuje isplatu besplatnih akcija iz stečajne mase.

“Od tog iznosa nećemo odustati. Za nas nije dovoljno usmeno obećanje stečajnog upravnika Čeda Gospića da će se nakon namirivanja svih povjerilaca preostali iznos novca isplatiti radnicima po tom osnovu. I dalje insistiramo da se Privredni sud u Bijelom Polju što prije izjasni u vezi s ovim pitanjem”, naveo je Knežević.

Akcionari očekuju skoro raspisivanje tendera za prodaju imovine preduzeća i da će ponuđene cijene odgovarati njihovim realnim vrijednostima.

“Radi se o najelitnijim objektima, kao što su skijalište Savin kuk i hotel Durmitor sa pripadajućim depadansima i atraktivnim zemljištem. Sve aktivnosti stečajne uprave pažljivo ćemo propratiti i analizirati. Nećemo dozvoliti da se ponovi scenario loše prodaje kako je to bilo sa hotelima Žabljak i Jezera, skijalištem Štuoc i drugim. Od državnih organa očekujemo da napokon pokrenu istragu privatizacije našeg preduzeća, kakva je u svemu tome bila uloga i eventualna odgovornost menadžerskog tima”, naveo je Knežević.

Grbović je kao direktor Ski-centra Durmitor 2003. potpisao ugovor o zakupu cijene imovine tog preduzeća sa svojom privatnom firmom Nju ski-centar a zatim sa svojom drugom firmom Grbović kompani

Traži se i da stečajna uprava ne prihvati potraživanja nastala na objektima koji su bili u sastavu Grbovićevog Nju ski-centra Durmitor.

“Očekujemo da se stečajna uprava oglasi i saopšti šte je sa dijelom imovine nekadašnjeg turističko-privrednog giganta - farmom ovaca Dobri do, prodatim i rashodovanim osnovnim sredstvima. Neka saopšte šta će se preduzeti da bi se naplatila nastala šteta od biznismena Radovana Grbovića”, naveo je Knežević.

Grbović je kao direktor Ski-centra Durmitor 2003. potpisao ugovor o zakupu cijene imovine tog preduzeća sa svojom privatnom firmom Nju ski-centar a zatim sa svojom drugom firmom Grbović kompani.

Nakon višegodišnjih suđenja sa akcionarima Ski-centra i mijenjanja naziva firmi i promjena zakupa i podzakupa, sud je konačno 21. oktobra prošle godine presudio da Grbović mora da vrati hotel Durmitor sa opremom, inventarom, zemljištem i infrastrukturom kao i 13 renta vila u sastavu kompleksa toga hotela, stambene, poslovne i druge objekte na više katastarskih parcela na Žabljaku, farmu Dobri do sa zemljištem, objektima, opremom, inventarom, motornim vozilom i 556 ovaca, pekaru na Žabljaku kao i prodavnicu, samoposlugu i poslovni prostori u Podgorici, žičaru i ski-liftove, dva restorana, dva snjegotabača, radne mašine i motorna vozila kao i poslovne prostorije u upravnoj zgradi.

Iz Vlade je nakon konačne presude saopšteno da je skijalište Savin kuk glavni motor razvoja zimskog turizma na Žabljaku i da će se za njega naći uspješan investitor nakon procjene imovine i raspisivanja tendera.

Iz Ministarstva turizma su Ski-centar Durmitor nazvali “istinskim draguljom i jednim od najvećih potencijala sjevera Crne Gore”, ali iz Vlade nikada niko nije saopštio da li će tražiti odgovornost Grbovića i onih koji su mu omogućili da devet godina nelegalno upravlja skijalištem i ogromnom imovinom i nezakonito stiče profit na štetu pravih vlasnika i države.

Bonus video: