Radović: Saradnja NTO i CTU nije prekinuta

Iz CTU su ranije saopštili da od 15. avgusta samostalno nastupaju na sajmovima dok se ne uklone privremeni objekti koji urušavaju turizam Crne Gore
1 komentar(a)
Saša Radović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Saša Radović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 19.08.2012. 11:10h

Saradnja Nacionalne turističke organizacije (NTO) i Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), koja je izrodila brojne kvalitetne predloge i aktivnosti na ključnim emitivnim tržištima, do danas nije prekinuta, saopštio je direktor NTO, Saša Radović.

"Saradnja sa CTU je uvijek bila tijesna i do danas nije prekinuta. Zajednički trenutno teku pripreme za održavanje godišnjeg kongresa njemačke turističke privrede, najvećeg kongresnog događaja u našoj zemlji“, rekao je Radović agenciji Mina-business.

On je kazao da sajamska sezona počinje za par sedmica u Parizu, gdje se nadaju jedinstvenom nastupu na štandu NTO.

"Istovremeno pozivamo da zajednički sagledamo i probleme ove sezone, kako bi ih na vrijeme rješavali kroz institucije i bez pritisaka, jer nas očekuje još jedna sezona u složenim okolnostima i puna izazova“, poručio je Radović.

On je podsjetio da su, samo ove godine, NTO i CTU uspješno nastavili saradnju sa Air Berlinom, drugim najvećim avio prevoznikom u Njemačkoj.

Budvanska rivijera protiv Radulovića: Ne možemo uspjeti ako nismo zajedno >>>

Radulović: Stid me od stranih turista >>>

Radović je naveo da je NTO, kada je u pitanju unaprijeđenje kvaliteta ponude i suzbijanje nelegalnog poslovanja u turizmu, uvijek spreman da pomogne cijeloj turističkoj privredi, ne samo CTU.

"Svjesni smo svojih zakonskih ingerencija, ali i stručnog autoriteta i sposobnosti da promociju naše zemlje radimo na najbolji mogući način sa kolegama iz lokalnih turističkih organizacija i onim predstavnicima turističke privrede koji u nama vide pouzdanog partnera“, rekao je Radović.

On je objasnio da se NTO većinski finansira iz zakonom definisanih namjenskih prihoda i državnog budžeta. Jedan manji dio NTO prihoduje kroz donacije od privrednih subjekata, među kojima ima i članova CTU.

"Eventualni izostanak tog dijela sredstava, ipak ne može narušiti kvalitet promotivnih aktivnosti u narednoj godini”, dodao je Radović.

U upravljačkim tijelima NTO sjede i predstavnici turističke privrede, pa i onog dijela okupljenog u CTU.

"Na taj način ostvaruju svoje interese, daju predloge i sugestije i glasaju o Programu aktivnosti i finansijskom planu za narednu godinu, kao i o Izvještaju o radu za prethodnu”, naveo je Radović.

Prema njegovim riječima, prezentacija će kao i do sada biti kvalitetna i prepoznatljiva pod logom i sloganom Montenegro Wild Beauty, krovnim brendom Crne Gore, na čijoj se prepoznatljivosti radi preko deceniju i u čiju su popularizaciju uložena značajna sredstva.

CTU naravno, kao i svako turističko udruženje na svijetu može imati svoj logo i slogan, ali oni neće predstavljati državu Crnu Goru, niti njenu integralnu turističku ponudu

On je kazao da je, u ovim okolnostima, kada treba nastaviti još intenzivnije jačati brend, paralelno sa unaprijeđenjem kvaliteta turističke ponude, rizično uvoditi novi, koji može izazvati konfuziju na tržištu.

"CTU naravno, kao i svako turističko udruženje na svijetu može imati svoj logo i slogan, ali oni neće predstavljati državu Crnu Goru, niti njenu integralnu turističku ponudu”, objasnio je Radović.

Iz CTU ranije saopštili da od 15. avgusta samostalno nastupaju na sajmovima dok se ne uklone privremeni objekti koji urušavaju turizam Crne Gore. Kada su u pitanju nastupi u inostranstvu, najavljeno je da će CTU uskoro biti brendiran i imaće brend koji će da korespondira sa brendom NTO - Wild Beauty.

CTU će od 15. avgusta samostalno nastupati na sajmovima dok se ne uklone privremeni objekti koji urušavaju turizam Crne Gore

"Dodatni kapacitet crpimo iz punopravnog članstva u Evropskoj komisiji za putovanja (ETC), kao i tijesnoj saradnji sa Svjetskom turističkom organizacijom pri Ujedinjenim nacijama (UNWTO) i Svjetskim savjetom za turizam i putovanja (WTTC)”, podsjetio je Radović.

Bonus video: