Za put Risan-Žabljak dato osam miliona više od početnog iznosa

MANS sumnja na korupciju i zahtijeva da se utvrdi zbog čega je iz budžeta plaćeno više od prvobitne procjene za gradnju jedne dionice magistrale Risan - Žabljak
8 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2012. 12:13h

Dugogodišnja izgradnja puta Risan-Žabljak je očigledno bila pogodno tlo za mnogobrojna kršenja Zakona o javnim nabavkama, a državno Tužilaštvo bi trebalo da u što skorijem roku utvrdi da li je i koliko bilo korupcije u ovom poslu. Kompletan višegodišnji posao je bio podijeljen u nekoliko faza, pa je odrađen kroz raspisivanje pojedinačnih tendera za izvođenje javnih radova na različitim dionicima, saopštili su juče iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

"Direkcija za saobraćaj je nekoliko puta prekršila zakone i propise kada je bila u pitanju saradnja sa kompanijom Bemaks na izgradnji jedne od dionica, dok podaci do kojih je došao MANS pokazuju da je izgradnja i drugih dionica na trasi Risan-Žabljak bila praćena brojnim kršenjima zakona. Podaci o izgradnji puta Risan-Žabljak, koji se odnose na dionicu ulaz u tunel Ivica – Motički Gaj, pokazuju da je Direkcija za saobraćaj prekršila Zakon o javnim nabavkama i prilikom raspisivanja poziva za prikupljanje ponuda, ali i prilikom odabira najpovoljnije ponude”, istakli su iz MANS-a.

MANS: Direkcija za saobraćaj otvoreno favorizovala Bemax >>>

Prvi čovjek Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović slične optužbe iz MANS-a je ocijenio smiješnim.

Direkcija za saobraćaj je početkom februara 2008. godine objavila poziv na otvoreni postupak javne nabavke za izbor najpovoljnije ponude za izvođenje radova za izgradnju puta Risan – Žabljak, za dionicu ulaz u tunel Ivica– Motički Gaj.

U pozivu je navedeno, između ostalog, da je procijenjena vrijednost javne nabavke 16 miliona eura, kao i da će se finansirati iz državnog budžeta.

Ovo je, pored one koja uključuje kompaniju Bemaks, već druga prijava koja se odnosi na javne radove na izgradnji puta Risan-Žabljak. Ono što je zajedničko za ove slučajeve jeste da je ugovorena vrijednost radova daleko premašivala onu procijenjenu iz poziva

Pored toga, nakon što je sklopljen ugovor sa kompanijom PORR, aneksom od 27. juna 2008. godine je donijeta odluka da će plaćanje vršiti u roku od sedam godina od dana potpisivanja ugovora, po kvartalnim anuitetima.

"Kako je ovo bilo definisano tek nakon sklapanja ugovora sa prvorangiranim ponuđačem, informacija nije bila dostupna svim potencijalnim ponuđačima, čime je ponovo prekršen Zakon o javnim nabavkama, odnosno narušeno je načelo transparentnosti i konkurencije”, naveli su iz MANS-a.

Procijenjeno je da će dionica ka tunelu Ivica – Motički Gaj iz budžeta biti finansirana sa 16 miliona. Izabran je austrijski PORR za oko 21,2 miliona, da bi se ispostavilo da su radovi plaćeni 24,5 miliona sa PDV-om

“Ipak, i pored ove obaveze, na osnovu zapisnika o pregledu, ocjeni i upoređivanju ponuda se vidi da je kompanija PORR dostavila garanciju da ima pristup kreditnim sredstvima na iznos od 17,5 miliona eura, a trebalo je na iznos ponuđenje cijene, a izdata garancija je manja za preko 3,5 miliona eura. Samim tim, ponuda austrijskog preduzeća PORR je trebalo da bude ocijenjena neispravnom, ali nije, čime je još jednom prekršen Zakon o javnim nabavkama”, naglasili su iz MANS-a.

Direkcija sa saobraćaj je sredinom 2010. zaključila još jedan aneks na osnovni ugovor sa PORR-om kojim se definiše konačna vrijednost radova i to na iznos od 20.923.240 eura bez poreza na dodatu vrijednost..

“Kada na taj iznos dodamo PDV koji iznosi 3.556.950 eura, vidimo da u stvari nova cijena radova iznosi 24.480.191 euro, što je u odnosu na prvobitnu ponudu ponuđača više za preko tri miliona eura. Konačna cijena radova je sada čak osam miliona eura veća od prvobitno procijenjene kada je Direkcija raspisala ovaj poziv”, zaključili su iz MANS-a.

Podnijete dvije krivične prijave

MANS je krajem jula podnio posebnu krivičnu prijavu protiv direktora Direkcije Veselina Grbovića i svih članova Komisije za ocjenu i vrednovanje ponuda u Direkciji za saobraćaj.

"Ovo je, pored one koja uključuje kompaniju Bemaks, već druga prijava koja se odnosi na javne radove na izgradnji puta Risan-Žabljak. Ono što je zajedničko za ove slučajeve jeste da je ugovorena vrijednost radova daleko premašivala onu procijenjenu iz poziva, što je u krajnjoj liniji zahtijevalo izdvajanje novih sredstava iz budžeta u milionskim iznosima”, naglasili su iz MANS-a.

Galerija

Bonus video: