Prosječna plata 480 eura, za potrošačku korpu potrebno 787 eura

Minimalna potrošačka korpa je u odnosu na neto zaradu bila veća 1,6 puta, saopšteno je iz Monstata
70 pregleda 24 komentar(a)
potrošačka korpa, Foto: Shutterstock.com
potrošačka korpa, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 17.08.2012. 11:32h

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u julu je, prema podacima Monstata, iznosila 480 eura, 0,8 odsto manje nego u junu, dok je vrijednost potrošačke korpe bila 787,3 eura.

Minimalna potrošačka korpa je u odnosu na neto zaradu bila veća 1,6 puta, saopšteno je iz Monstata.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je, kako je objašnjeno iz Monstata, suma izdataka za hranu i ostalih tekućih izdataka koja uključuje kupljene proizvode, sopstvenu proizvodnju i poklone za prosječno domaćinstvo koje čine četiri člana od kojih je dvoje odraslih i dvoje djece.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u odnosu na jul 2011. zabilježila je rast od, takođe, 0,8 odsto, dok je u odnosu na prosječnu neto zaradu u cijeloj 2011. zabilježila pad od 0,9 odsto.

Iz Monstata su objasnili da ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u julu u odnosu na prethodni mjesec godine zabilježile rast od 0,2 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile pad od jedan odsto.

Vrijednost prosječne bruto zarada u julu bila je 716 eura.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u julu je zabilježila pad od 0,4 odsto u odnosu na jun.

Iz Monstata su saopštili da je vrijednost minimalne potrošačke korpe za hranu i bezalkoholna pića u julu iznosila 250,7 eura, 3,4 odsto manje nego u prethodnom mjesecu.

Od ukupne vrijednost minimalne potrošačke korpe na neprehrambene proizvode i usluge odnosilo se 348,9 eura, 1,1 odsto više nego u junu.

Vrijednost imputirane rente u posmatranom period bila je 187,7 eura, što je 1,1 odsto više nego u junu.

"Vrijednost minimalne potrošačke korpe u julu je u na isti mjesec prošle godine povećana 4,1 odsto, dok je u u odnosu na decembar povećana 2,2 odsto”, navodi se u saopštenju.

Prosječne zarade u julu u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast sektorima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 20,7 odsto, informisanja i komunikacija 7,4 odsto, građevinarstva 5,1 odsto, umjetnosti, zabave i rekreacije 4,5 odsto, saobraćaja i skladištenja četiri odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 1,7 odsto, finansijske djelatnosti i djelatnost osiguranja 1,5 odsto, Vađenje ruda i kamena 1,1 odsto, obrazovanja 1,1 odsto, poslovanja sa nekretninama 0,8 odsto i ostalih uslužnih djelatnosti 0,2 odsto.

Pad je zabilježen u sektorima poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 15,9 odsto, prerađivačke industrije 13,3 odsto, snadbijevanja elektrtičnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 6,9 odsto, usluga smještaja i ishrane 6,1 odsto, snabdijevanja vodom, upravljanja otpadnim vodama, kontroli procesa uklanjanja otpada 2,5 odsto, trgovini na veliko i na malo 0,3 odsto i zdravstvene i socijalne zaštita 0,2 odsto.

Bonus video: