Berbe soli će ipak biti

Eurofond odriješio kesu za posao u ulcinjskoj Solani
3 komentar(a)
Solana Bajo Sekulić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Solana Bajo Sekulić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.08.2012. 07:41h

Većinski vlasnik ulcinjske Solane - Eurofond Veselina Barovića, konačno se smilovao i u zadnji čas obezbijedio neophodna sredstva za berbu soli, koja će, prema najavama, kasniti i početi krajem avgusta.

Direktor Dragiša Rosandić potvrdio je “Vijestima” da će berbe, uprkos svim problemima, ipak biti i da će kasniti dvije sedmice zbog neophodnog remonta samohodnog transportera i ostale opreme.

“Kasno su stigla sredstva za pripremu, tako da kasnimo i sa remontom, jer kod proizvođača nijesmo uspjeli da na vrijeme poručimo neophodne djelove ”, kazao je Rosandić, napomenuvši da Solana i dalje kuburi sa crpnim postrojenjima u Đeranama.

On je naveo da se na oglas već javilo više od 100 sezonaca.

“Zato što smo lani sa njima poštovali sve dogovoreno”, tvrdi on.

Kako je naveo, ukoliko posluži vrijeme, sa bazena će biti prikupljeno između 15 i 20 hiljada tona soli.

Za potrebe remonta, uprava Solane je angažovala specijalizovane mašinske firme iz Nikšića i Podgorice.

Ovogodišnjoj berbi prethodio je burni period u kojem je Rosandić čak jednom podnio ostavku zbog nedostatka sredstava za pripremu berbe, ali je stečajna uprava odbila da mu udovolji, obećavši novac.

Poslovanje Solane u posljednje vrijeme inače je obilježeno kontraverzama, počev od havarije na pumpama u Đeranama za koju stečajni upravnik Milorad Iković i danas tvrdi da je plod diverzije, pa do nećkanja vlasnika da uloži novac za pripremu berbe.

Firma je u klasičnom stečaju i dva puta su propala javna nadmetanja za prodaju cjelokupne imovine Solane zbog duga od oko tri miliona eura.

Prvi put cijena je bila 257, a drugi 232 miliona eura, ali ni u jednom slučaju njie bilo zainteresovanih kupaca.

U međuvremenu, Skupština je većinom glasova usvojila prenamjenu zemljišta Solane iz građevinskog u zaštićeno, ali se Eurofond žalio Ustavnom sudu.

Još se ne zna kada će biti novo javno nadmetanje i po kojoj cijeni će biti ponuđena imovina kupljena za 800.000 eura.

Bonus video: