Vlada ne razmišlja da dodatno oporezuje bogataše

Vlada neće posustati u naporima da osnovne poreske stope zadrži na postojećem nivou, iako to, u periodu krize i negativnih trendova u Evropi i svijetu, nije lak zadatak
76 pregleda 31 komentar(a)
ministri, Vlada, Foto: Boris Pejović
ministri, Vlada, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.08.2012. 07:59h

Dok građani Crne Gore plaćaju takse od po euro za električna brojila, mobilne telefone i kablovsku televiziju i otplaćuju kredite za koje je Vlada dala garancije, a njeni strateški partneri ih ne vraćaju, vlast ne razmišlja o dodatnom oporezivanju bogataša u državi.

Dobar primjer je Slovenija u kojoj će oko hiljadu građana naredne dvije godine plaćati poseban krizni porez na nekretnine. Slovenačka Poreska uprava je objavila da je skoro 45.000 nekretnina u Sloveniji u vlasništvu manje od hiljadu ljudi, a krizni porez plaćaće oni čija vrijednost nekretnina prelazi milion eura.

Poreska uprava Slovenije poslaće poreske zahtjeve na adrese 939 obveznika u čijem je vlasništvu ukupno 44.940 nekretnina

Iz Ministarstva finansija su odgovorili da su "sa ciljem prevazilaženja negativnih efekata ekonomske krize ranije preduzeli određene mjere poreske politike usmjerene na dodatno oporezivanje bogatijeg sloja stanovništva”.

“Uvedeno je oporezivanje sekundarnih stambenih jedinica i luksuznih automobila i jahti ”, saopštili su iz Vladinog resora.

Oni dodaju da “o pozitivnom efektu ovih mjera na budžet najbolje svjedoče podaci o ostvarenju prihoda po osnovu poreza na upotrebu putničkih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica”.

Slovenija je prije mjesec uvela i porez na privatna vozila sa više od 2500 kubika, motocikle i motore iznad 1000 kubika

Slovenija je prije mjesec uvela i porez na privatna vozila sa više od 2500 kubika, motocikle i motore iznad 1000 kubika. Poreska uprava te zemlje saopštila je da će ove sedmice poslati poreske zahtjeve na adrese 939 obveznika u čijem je vlasništvu ukupno 44.940 nekretnina, a koji će rješenja dobiti u septembru.

Vrijednost njihove nepokretne imovine evidentirana je prije tri godine, u okviru službene procjene vrijednosti svih nekretnina i stambenog fonda u cijeloj državi. Tada se govorilo o mogućem posebnom porezu za sve vlasnike nekretnina, ali to nije sprovedeno.

Ako žele biti oslobođeni poreza na luksuz, ti vlasnici moraju dokazati da je vrijednost njihove nepokretne imovine manja od službene procjene, da ih koriste u poslovne svrhe ili kao proizvodni pogon. Takvi objekti su izuzeti od plaćanja novog poreza.

Poreska stopa za one čije nekretnine imaju ukupnu vrijednost do dva miliona eura iznosi 0,5 odsto, a za one sa nekretninama iznad te brojke jedan odsto na godišnjem nivou. Zakon se ne odnosi na imovinu u inostranstvu.

Ministarstvo: Poslali bi loš signal

U francuskoj skupštini nedavno su odobrili specijalni dodatni porez na bogatstvo koji će pogoditi najbogatije građane te zemlje

“Dakle, Vlada neće posustati u naporima da osnovne poreske stope zadrži na postojećem nivou, iako to, u periodu krize i negativnih trendova u Evropi i svijetu, nije lak zadatak. Ipak, smatramo da je poželjno izbjeći promjene u osnovnim porezima, koje bi, bez sumnje, poslale loš signal i postojećim i budućim investitorima, što svakako nije preporučljivo ukoliko želimo kunkurentan poreski sistem, atraktivan za investitore”, istakli su iz Ministarstva finansija.

U Francuskoj opet porez za najbogatije

U francuskoj skupštini nedavno su odobrili specijalni dodatni porez na bogatstvo koji će pogoditi najbogatije građane te zemlje, u okviru pokušaja konzervativne vlade da istraje u smanjenju državnog deficita.

Novom dažbinom će građani čiji godišnji dohodak iznosi između 250.000 i 500.000 eura biti pogođeni sa dodatnih tri odsto poreza.

Oni koji zarađuju preko 500.000 eura će platiti dodatnih četiri odsto.

Bonus video: