Računi zbunjuju korisnike, EKIP: Čitanje računa je stvar pismenosti

Iz CEZAP-a opominju da državna taksa mora biti jasno izdvojena stavka na računima da bi se odmah vidjelo da ne sadrži PDV
95 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2012. 07:46h

Zakon o elektronskim komunikacijama je jasan - operateri koji pružaju javne komunikacione usluge obavezni su da pretplatnicima obezbijede detaljan račun, koji ih ni na koji način neće dovoditi u zabludu.

Više pretplatnika fiksne i mobilne telefonije Crnogorskog telekoma žalilo se redakciji “Vijesti” da im je na računima za jul i na taksu od jednog eura, koju plaćaju državi, obračunat porez na dodatu vrijednost (PDV).

"Kompanija ne naplaćuje PDV na taksu od jednog eura za SIM kartice, jer shodno zakonu, na iznos takse se ne plaća porez”, rečeno je “Vijestima” u Crnogorskom telekomu.

Istina, PDV nije obračunat na iznos takse, ali je problem način na koji su na računima T-Coma i T-Mobilea navedene pojedine stavke i iznosi. U dijelu računa, taksa je uračunata u ukupnu cifru, nakon čega je naveden iznos PDV-a, pa se čini da je i državni namet ušao u osnovicu za obračun PDV-a. Porez je, međutim, obračunat na cifru koja je jedan euro manja od ukupne navedene.

Postoje, međutim, i primjeri, kao što su Office i Smart Team Plus paketi, gdje taksa nije uračunata u ukupnu cifru, tako da prethodna računica ne važi. U ovom slučaju, ako biste računali iznos PDV-a, ispada da je on obračunat na ukupan iznos, što bi značilo i na taksu od jednog eura.

U Telekomu objašnjavaju da je ta računica u redu.

”Radi se o posebnoj kategoriji korisnika kojima firma plaća dio računa, pa su stavke na računima prikazane kako bi se izbjegla dvostruka naplata – i korisniku i firmi”, rekla je “Vijestima” Jelena Radonjić iz Službe za korporativne komunikacije.

Ona je navela primjer u kojem firma korisniku plaća dio računa u iznosu od 10 eura, što je na računima prikazano pod stavkom limit. Na računu korisnika navedeni su taksa od jednog eura i limit umanjen za 11 eura (10 eura limita, plus taksa od euro).

“Uvećanjem limita koji plaća firma za jedan euro, potire se potraživanje takse na računu korisnika”, objašnjava Radonjić, dodajući da u tim slučajevima taksu od euro ne plaća korisnik, već firma, pa se iznos takse prikazuje na kompanijskom zbirnom računu.

Prvo bi trebalo da budu navedeni svi troškovi koji se odnose na saobraćaj prema određenim mrežnim grupama, pozive prema specijalnim brojevima, internet saobraćaj... ukupan iznos, obračunat PDV, iznos računa sa uračunatim porezom, pa tek onda taksa od euro

Predrag Boljević iz Centra za zaštitu potrošača je kazao da bi taksa na računima trebalo da se nađe kao potpuno izdvojena stavka.

“Prvo bi trebalo da budu navedeni svi troškovi koji se odnose na saobraćaj prema određenim mrežnim grupama, pozive prema specijalnim brojevima, internet saobraćaj... ukupan iznos, obračunat PDV, iznos računa sa uračunatim porezom, pa tek onda taksa od euro”, smatra Boljević.

On Telekomu zamjera i na nemogućnosti da biling sistem prilagodi novonastaloj situaciji.

“Da je softver sa kojim rade kupljen kod nas, promjena u sistemu bi bila jednostavna za programera. Ovo se dešava kad nemate izvorni kôd”, navodi Boljević.

Na računima Telenora i M:tela jasno je navedeno da taksa od euro ne ulazi u osnovici za obračun PDV-a, koji se po zakonu ne može uračunati, s obzirom na to da ne može porez na porez.

Taksa od jednog eura na sve pripejd i postpejd brojeve mobilnih telefona, priključke za kablovske televizije i električna brojila počela je da se naplaćuje od 7. jula. Građani novac, prema zakonu koji je vlast usvojila, uplaćuju za pomoć budžetu Crne Gore.

Regulatoru nije važno što je nejasno

U Zakonu o elektronskim komunikacijama (član 113) navedeno je da su operateri, pored ostalog, dužni da pretplatniku izdaju “detaljan račun, raščlanjen do nivoa koji omogućava jasno raspoznavanje svih stavki i provjeru obračunatog iznosa”.

U Agenciji za elektronske komunikacije (EKIP) smatraju da su svi operateri, pa i Crnogorski telekom, ispoštovali zakon kad je u pitanju način prikaza obračuna takse na računima pretplatnika.

“EKIP ne utiče na dizajn računa, uostalom, račune ne dizajniraju ni telekomunikacioni operateri, već to obično za njih rade različite agencije”, kazala je “Vijestima” Danka Milićević iz EKIP-a, dodajući da je “najvažnije da PDV nije obračunat na taksu od jednog eura, te da postoji mogućnost da se to u svakom trenutku provjeri”.

To što ne može da pročita račun kako treba, navodi ona, “zavisi od pismenosti samog korisnika”.

“A to ne znači da nešto nije u skladu sa zakonom”, dodala je Milićević.

PDV na taksu od 1 euro obračunat na pripejd računima?

Izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost Zoran Sekulić, kazao je Portalu Analitika da je Telenor nepravilno obračunao PDV na nedavno uvedenu taksu na korištenje SIM kartica.

"Prilikom kupovine vaučera već se obračunava ukupna stopa PDV-a. Znači ako korisnik dopuni tri ili pet eura, u tu vrijednost se uračunava stopa poreza na dodatu vrijednost od 17 odsto. Nakon toga operatori odbijaju po jedan euro takse na plaćen PDV. Međutim, naši inspektori su kontrolom utvrdili da operator Telenor obračunava PDV-a i na državnu taksu -što nije po zakonu. Znači inspektori su već utvrdili da Telenor obračunava nepravilno taksu, a vjerujemo da se ostali operatori isto ponašaju. Inspektori Agencije će donijeti rješenje koji će obavezati sve operatore da nepravilno obračunati dio PDV-a- vrate korisnicima", zaključio je Sekulić.

Iz Telenora je, međutim, saopšteno da ne obračunavaju PDV na taksu od jednog eura na aktivne SIM kartice, "jer po zakonu te kartice ne podliježu oporezivanju".

Galerija

Bonus video: