Radnici podnijeli krivičnu prijavu protiv uprave Novita

Zaposleni u Novitu saznali saznali da je kompanija od Volija dobila 8 miliona za objekte
64 pregleda 4 komentar(a)
Novito štajk, Foto: Vesko Belojević
Novito štajk, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 16.08.2012. 09:00h

Radnici Novita podnijeli su krivičnu prijavu protiv menadžmenta kompanije zbog toga što im nijesu isplatili dugovanja, iako su imali novac kada su firmu prodali Voliju.

Predsjednica sindikalne organizacije Dijana Savurdić kazala je da imaju informacije da je Voli oko osam miliona eura uplatio Novitu. Informisani su, kako je istakla, da su tim novcem raznim transakcijama podmirena sva dugovanja i brojne hipoteke preduzeća.

"Samo radnici su ostali neisplaćeni jer za njih nije bilo novca. Pokušali smo da pregovorima dođemo do dogovora, ali poslovodstvo je odbilo naše zahtjeve zbog čega smo se i obratili policiji", objasnila je Savurdić.

Ona je podsjetila da su početkom sedmice upravi predložili da im omogući prelazak u Voli pod uslovima i sa pravima koje imaju u Novitu. To bi značilo da im se ne raskidaju ugovori o radu koje imaju na neodređeno vrijeme ili da se proglase tehnološkim viškom i da Novito napuste uz isplatu otpremnina.

Savurdić je kazala da zaposleni traže da Uprava policije utvrdi na koji način je potrošeno osam miliona eura i da ispita poslovanje Novita.

"I da se vidi kako su odrađene te transakcije jer su se svi pokrili, samo nije bilo novca za 160 radnika", dodala je ona.

Najavljeno je da će radnici od ponedjeljka štrajkovati u prostorijama upravne zgrade preduzeća na Zabjelu od osam do 12 časova i to do ispunjenja zahtjeva.

Oni traže da im se uplate tri plate, doprinosi za godinu i po, kao i da poslovodstvo isplati otpremnine jer je svih 160 radnika sa ugovorom na neodređeno.

Uprava je radnicima prekjuče saopštila da će im do 15. septembra isplatiti dugovanja, ali da nemaju novca za otpremnine. Umjesto otpremnina, kako radnici tvrde, rukovodstvo im nudi sporazumni raskid ugovora kojim bi se odrekli svojih zakonskih prava.

Bonus video: