Socijalni savjet neće o cijenama goriva, čekaju podatke

Predstavnici Unije poslodavaca i SSCG odložili raspravu jer traže relevantne podatke za ozbiljnu priču
51 pregleda 7 komentar(a)
benzinska pumpa, gorivo cijene, Foto: Filip Roganović
benzinska pumpa, gorivo cijene, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.06.2018. 05:31h

Predsjedništvo Socijalnog savjeta juče je odlučilo da se ne saziva hitna sjednici tog tijela na kojoj bi se raspravljalo o rastu cijena goriva i Uredbi o određivanju cijena naftnih derivata, što je tražila Unije slobodnih sindikata, već da se od ministarstava ekonomije i finansija traže podaci o cijenama i dažbinama na gorivo kako bi se o tome raspravljalo na nekoj od narednih sjednica.

Za odlaganje i traženje novih podataka glasala su dva člana predsjedništva Duško Zarubica ispred Saveza sindikata iSuzana Radulović iz Unije poslodavaca, dok je treći član predsjedništva ministar rada Kemal Purišić bio protiv toga i predlagao da se cijene goriva uvrste na dnevni red tek ako dođe do novih poskupljenja. Unija slobodnih sindikata sada nama člana predsjedništva Socijalnog savjeta jer se na tom mjestu rotira sa Savezom sindikata.

Maloprodajne cijene naftnih derivata na crnogorskim pumpama u ponedjeljak su povećena za još četiri do sedam centi, čime su se približile rekordnim cijenama. Zbog visine dažbine, cijene goriva u Crnoj Gori su među najvećim u regionu, ali veće i od cijena u najbogatijim evropskim državama poput Luksemburga, Njemačke, Austrije...Na litar eurodizela koji sada košta 1,30 eura na akcize i PDV otpada 77 centi, a ni litar supera 98 država dobije 80 centi. Sporna uredba daje mogućnost Vladi da vanrednim mjerama smanji cijene u slučaju velikog rasta, ali to nikada nije koristila.

Generalna sekretarka Unije poslodavaca Suzana Radulović sjednici je prisustvovala umjesto predsjednice UPCG Svetlane Vuksanović.

Radulovićeva je kazala da je predsjedništvo za to da se raspravlja o cijenama goriva na Socijalnom savjetu, ali su tražili da se u međuvremenu od ministarstava ekonomije i finansija nabave podaci na osnovu kojih mogu da pričaju argumentovano, da ne bude samo politička priča radi priče.

„Naravno da povećanje cijena goriva utiče i na privredu i na standard građana, ali da bismo ušli u to moramo ući u ozbiljnu priču na Socijalnom savjetu. Ja sam predložila da se od ministarstava ekonomije i finansija pribave podaci na osnovu čega je planiran budžet po tim stavkama za 2018“, rekla je Radulovićeva „Vijestima“.

Ministarstva, kako je dodala, treba da odgovore da li je bilo predviđeno ovakvo povećanje prihoda po osnovu PDV-a, akciza i ostalih taksi i naknada, svega onog što ulazi u strukturu cijene goriva i kakvi su pokazatelji Vlade za skoro pola godine, koliki je prihod budžeta po osnovu samo tih povećanja, kao i da na konkretnom primjeru ukažu koliko svaka pojedinačno taksa, naknada, porez i akciza učestvuju u cijeni goriva.

„Da imamo onda konkretne podatke, jer činjenica je da rast cijena goriva ide na štetu privrede i građana i da vidimo koliko je Vlada prihodovala od tog rasta i da li je to razlog zašto oni kažu, konkretno iz Ministarstva ekonomije, da ne mogu uticati na cijene“, navela je Radulovićeva.

Zarubica: Neću da se slikamo, već da smanjimo cijene

Generalni sekretar SSCG Duško Zarubica kazao je “Vijestima” da ih je na sjednici ministar informisao da se Vlada nada da neće biti novih poskupljenja i da traže da se ne održava sjednica Socijalnog savjeta ako ne bude novih poskupljenja.

Naveo je da su on i Suzana Radulović došli do zaključka i glasali da predsjedništvo traži da ministarstva ekonomije i finansija dostave ove podatke.

“Tražili smo da se ti podaci postave u razumnom roku a da se nakon toga zakaže sjednica predsjedništva na kojoj bi svi socijalni partneri pripremili analizu, a ne da svako iz svog ugla priča a da ništa ne završi. Izjavio sam da je meni u interesu da se održi sjednica koja će dati rezultate a ne da se samo slikamo i pričamo da smo održali sjednicu. Čak sam na toj sjednici uputio pojedinim zamjerku da prave samo sebi marketing u sredstvima informisanja, a da je meni i Savezu sindikata cilj da tu sjednicu pripremimo i da imamo konkretan dogovorom kako da konačna cijena goriva bude niža”, naveo je Zarubica.

On je navao da je njihov zahtjev da na sjednici, na kojoj bi se raspravljalo o tim podacima, prisustvuju ministri finansija i ekonomije.

Bonus video: