Komisija zabranila likvidaciju fonda "Trend"

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) zabranila je Nadzornom odboru Trenda da skupštini akcionara na razmatranje i usvajanje predloži odluke o dobrovoljnoj likvidaciji fonda i imenovanju likvidatora
74 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2012. 16:10h

Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) je donijela rješenje u kojem se nalaže da se otklone nezakonitosti vezane za organizovanje i održavanje vanredne skupštine fonda Trend. U rješenju je navedeno da je nedopušteno da se na vanrednoj skupštini akcionara odlučuje o dobrovoljnoj likvidaciji fonda i o imenovanju likvidatora.

KHOV rješenjem nalaže da se ovae odluke skinu sa dnevnog reda, objavi obavještenje o otkazivanju Skupštine akcionara fonda sa predloženim dnevnim redom i o tome obavijesti Komisija.

Ukoliko Nadzorni odbor fonda ne postupi u skladu sa ovim rješenjem Komisija će, kako je upozoreno, preduzeti mjere iz svoje nadležnosti.

Rasprodaja "Trenda" da bi zaradili do 20 centi po akciji >>>

Vanredna skupština akcionara Trenda, na kojoj je u dnevni red uvršteno raspravljanje i odlučivanje o dobrovoljnoj likvidaciji fonda, zakazana je za 22. avgust.

Udruženje privatnih investitora (UPI) postiglo je u četvrtak dogovor sa menadžmentom Trenda da na predstojećoj vanrednoj skupštini akcionara podrže odluku o dobrovoljnoj likvidaciji tog fonda.

Mali vlasnici očekuju da će nakon likvidacije i rasprodaje imovine Trenda dobiti najmanje od 15 do 20 centi po akciji, što je mnogo više od trenutne berzanske cijene koja iznosi oko šest centi.

U KHOV, međutim, smatraju da se fond ne može likvidirati jer još nije obavljena njegova transformacija.

Komisija je 28. juna godine donijela rješenje kojim je Nadzornom odboru fonda naložila da organizuje nastavak III vanredne skupštine akcionara fonda započete 18. maja, radi odlučivanja o transformaciji fonda u skladu sa Zakonom o investicionim fondovima.

S tim u vezi, Komisija je konstatovala da je predmetno rješenje dostavljeno Nadzornom odboru fonda i da je krajnji rok za postupanje bio 6. jun.

S obzirom na to da Nadzorni odbor nije postupio po rješenju Komisije u utvrđenom roku, KHOV je 25. juna godine donijela novo rješenje o preduzimanju mjera prema članovima Nadzornog odbora Trenda.

Komisija je ocijenila da je raspravljanje o odluci o dobrovoljnoj likvidaciji Trenda nedopušteno jer odredbe Zakona o investicionim fondovima treba primijeniti prije nego odredbe Zakona o privrednim društvima, na koji se poziva Nadzorni odbor.

Zakonom o investicionim fondovima propisuje se dužnost transformacije postojećih zatvorenih investicionih fondova, kao i rok za to.

" Obzirom na to da je rok za sprovođenje zakonske dužnosti transformacije protekao prije donošenja Odluke Nadzornog odbora o sazivanju skupštine akcionara, to prema ocjeni Komisije nijesu ispunjeni uslovi da se fond likvidira u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima prije ispunjenja dužnosti transformacije. Time se ostvaruje nedopušteno izigravanje obaveza propisanih posebnim zakonom, a time i ugrožavanje prava koja su akcionarima priznata posebnim zakonom, a prije svega prava da budu akcionari transformisanog zatvorenog fonda", objašnjeno je iz KHOV.

Komisije navodi i da nijesu ispunjeni uslovi propisani Zakonom o privrednim društvima za sazivanje vanredne skupštine akcionara sa predloženim dnevnim redom. Prema odredbama Zakona o privrednim društvima, u slučaju neodržavanja skupštine akcionara ponovna skupština može se održati samo po istom dnevnom redu koji je bio predviđen za skupštine koja nije održana.

Bonus video: