U Londonu cijene nafte iznad 114 dolara

Cijena sirove nafte porasla je danas na londonskom tržištu iznad 114 dolara za barel jer su zabrinutost za snabdijevanje i očekivanja podsticajnih mjera prevagnuli nad znakovima slabljenja potražnje.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2012. 16:21h

Cijena barela sirove nafte porasla je na londonskom tržištu za 1,3 dolar, na 114,25 dolara, nakon što je na kratko dostigla i najviši nivo od 4. maja kada je cijena dostigla 114,46 dolara. Na američkom tržištu barelom je trgovano po 60 centi višoj cijeni od 93,47 dolara.Snabdijevanje sa Sjevernog mora smanjuje se prema rekordno niskim nivoima, iranska proizvodnja ograničena je sankcijama, a intenziviranje rasprave u Izraelu treba li krenuti u rat sa Iranom zbog spornog nuklearnog programa istraživanja pojačava strah od poremećaja u snabdijevanju i sa Bliskog istoka.Zabrinutostima za snabdijevanje suprotstavljene su prognoze o slabljenju potražnje za naftom. Međunarodna agencija za energetiku u petak je snizila prognozu potražnje za naftom u narednoj godini, navodeći kao razlog usporavanje globalne privredne aktivnosti."Cijene nafte rastu uprkos slabim prognozama o rastu potražnje, objavljenim u petak. Veliku zabrinutost predstavljaju izjave iz Izraela, ono što se može pročitati u izraelskim medijima", kazao je analitičar Ben Le Brun.Premijer Benjamin Netanjahusaopštio je tako u nedjelju da je većina prijetnji za sigurnost Izraela skoro neznatna u poređenju s mogućnošću da Iran nabavi nuklearno oružje. Lokalni mediji pišu da je Teheran ubrzao rad na tom programu.Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) saopštila je da je referentna cijena barela njene nafte u petak iznosila 109,1 dolara, što znači da je bila 61 cent viša nego prethodnog dana.

Irak postao drugi proizvođač u svijetu

Irak je postao drugi proizvođač nafte među zemljama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pošto je njegova proizvodnja porasla na 3,2 miliona barela dnevno, objavio je zamjenik iračkog premijera, Husein Al-Šahristani.

"Proizvodnja nafte sada iznosi 3,2 miliona barela dnevno, što je više od proizvodnje drugih zemalja kao što su Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt", rekao je Al-Šahristani.

Irak pokušava da poveća proizvodnju i izvoz nafte, glavni izvor prihoda zemlje, dok je Iran pod ekonomskim sankcijama koje zahvataju njegov naftni sektor.

Irak ima dokazane rezerve nafte od 143,1 milijardu barela nafte i 3,2 triliona kubnih metara prirodnog gasa, među najvećim u svijetu.

Najveći proizvođač nafte među zemljama OPEC-a je Saudijska Arabija.

Bonus video: