Održavaju stabilan kurs u teškom tržišnom okruženju

Konsolidovani rezultat Hypo Alpe Adria Bank International u prvoj polovini godine je prije poreza pozitivan i iznosi 34,4 miliona, a nakon oporezivanja i nekontrolisanih udjela je blizu nultog nivoa, na minus 9,9 miliona eura
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2012. 14:57h

"Uprkos teškim uslovima koji rade protiv nas, program oporavka i restrukturiranja koji smo pokrenuli pokazuje učinke. Hypo Alpe Adria realizuje strategiju smanjivanja, kojom se sukcesivno smanjuju garancije javnih institucija i postavljanje bankarskog dijela koji je namijenjen za reprivatizaciju na manje, ali zdravije temelje“, rekao je predsjednik Uprave Hypo Alpe Adria Bank International, Gotvald Kranebiter (Gottwald Kranebitter).

Privremeni rezultat, kako je dodao, nipošto nije razlog za opuštanje, ali predstavlja jasan mandat za nastavak puta.

Posebno dobar aspekt brojki je, kako je ocijenio, da članice Hypo grupe u Austriji, Italiji i jugoistočnoj Evropi, koje se pripremaju za reprivatizaciju, imaju pozitivne bilanse, iako je potvrđeno da će se mjere restrukturiranja nastaviti na istom nivou u narednim mjesecima.

Na troškovnoj strani, napori u kontekstu efikasnosti programa, rezultirali su, kako je navedeno u sopštenju, smanjenjem rashoda od ukupno 20 miliona EUR u odnosu na prvu polovinu prošle godine. Ova stavka je, kako je saopšteno, sada smanjena na 246,6 miliona. Smanjenja se najjasnije ogleda u pravnim i konsultantskim troškovima i na troškovima oporavka i restrukturiranja.

Kako je planirano, prosječni broj zaposlenih - izraženo kroz ekvivalent punog radnog vremena (FTE) je pao za oko 170 FTE u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, sa ukupnim brojem zaposlenih u grupi koji je sada oko 7,6 hiljada.

Ukupna aktiva smanjena je za 1,4 milijarde EUR

Hypo Alpe Adria banka Podgorica završila je prvu polovinu godine sa gubitkom od 6,35 miliona, u odnosu na dobit od skoro 2,5 miliona u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci objavljeno na sajtu Centralne banke.

„Uzimajući u obzir operativni prihod od 406,2 miliona EUR, rezervacije za rizik na zajmove i avanse od 125,1 miliona, uz smanjene operativne troškove u poređenju sa prošlom godinom od 246,6 miliona - konsolidovani rezultat prije oporezivanja iznosi 34,4 miliona ili 2,6 miliona nakon odbitka poreza“, objašnjeno je iz Grupe.

Nakon odbitka nekontrolisanih udjela u rezultatu, konsolidovani rezultat nakon oporezivanja je malo ispod nultog nivoa na minus 9,9 miliona EUR.

Iznos federalnih i provincijskih državnih garancija smanjen je putem planiranih otkupa u za 1,4 milijarde EUR i sada iznosi 16,7 milijardi, odnosno 4,8 milijardi niže nego u vrijeme hitne nacionalizacije na kraju 2009.

Neto kamatni prihod Grupe smanjen je u poređenju sa prvih šest mjeseci prethodne godine – sa 389,5 miliona na 342,9 miliona EUR, odnosno 12 odsto.

“Ovo smanjenje se može pripisati smanjenju kamatonosne imovine uslijed smanjivanja portfelja, ali i usporavanju ekonomske situacije, što utiče na novi biznis, posebno u jugoistočnoj Evropi”, naveli su iz Grupe.

Neto prihod od naknada i provizija, koji je u istom periodu prošle godine doprinio rezultatu sa oko 37,7 miliona EUR, smanjen je za 8,5 miliona na 29,2 miliona.

Ovo smanjenje je takođe zbog slabijeg novog biznisa i povećanih troškova u vezi sa održavanja rezervi likvidnosti.

U prvoj polovini godine, troškovi rezervacija su bili stabilni u odnosu na uporedni period, na 125,1 milion EUR. Više od 60 odsto od rizika troškova obračunava se na finansije segmenta koji se gasi, koji uključuje non-core poslovanje leasing društava i njihov portfelj.

U mreži jugoistočne Evrope troškovi su iznosili 31 milion EUR, što se posebno pripisuje negativnom razvoju u Sloveniji.

Hypo Alpe Adria banka Podgorica završila je prvu polovinu godine sa gubitkom od 6,35 miliona, u odnosu na dobit od skoro 2,5 miliona u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci objavljeno na sajtu Centralne banke.

Iz Grupe navode da uprkos kontinuirano slaboj ekonomskoj situaciji u mnogim HAA ključnim zemljama, Grupa je bila u mogućnosti da ostvari respektabilan volumen novog poslovanja u iznosu od 940 miliona EUR.

Obaveze prema klijentima su ponovno blago porasle u posmatranom periodu na 8,3 milijardi. Povećanje depozita se može uglavnom pripisati segmentu maloprodaje.

Grupa kao cjelina dobila je 40 hiljada novih kupaca. Gledano od zemlje do zemlje, perspektive podružnica u Hrvatskoj, Srbiji i Italiji obavlja su posebno dobre u tom pogledu.

U kontekstu planirane reprivatizacije mreže jugoistočne Evrope, pripremni radovi se preduzimaju ili su pokrenuti sa Dojče bankom /Deutsche Bank/, koja tu djeluje kao investiciona banka.

S obzirom na to da je podružnica banke u Italiji na prodaju, u prvoj polovini godine došlo je do razdvajanja non-performing portfelja u iznosu od oko 0,8 milijardi EUR, koji je preneseno na lokalne leasing entitete.

Što se tiče podružnica banke u Austriji, odgovarajući koraci su preduzeti za razdvajanje portfelja od oko dvije milijarde EUR, kako bi se podržala banka u sprovođenju svoje strategije – ka uspješno redimenzionaranoj regionalnoj banci koja nudi kvalitetnu uslugu i u toku je njena reprivatizacija.

Iz Grupe je saopšteno da je jedna od najvažnijih tačaka na dnevnom redu u drugoj polovini ove godini ponovni izračun procjene rizika od austrijske Centralne banke.

Nezavisno od specifičnih rezultata revizije, glavni cilj banke ostaje da nastavi svoj program za oporavak, restrukturiranje i reprivatizaciju i smanjivanje veličine, kao i prije, uz poštovanje svih važećih zakonskih odredbi, u najvećoj mogućoj mjeri koristeći svoje resurse i, u velikoj mjeri, bez dodatnih direktnih kapitalnih doprinosa iz javne blagajne.

Bonus video: