Sjever na dnu ljestvice: Potrošeno 160 miliona, regionalne razlike iste

Posmatrano po regionima 37,1 odsto novca se odnosilo na sjeverni region, 35,7 odsto na središnji i 27,2 odsto na primorski region
108 pregleda 10 komentar(a)
protest bijelo polje, Foto: Vesko Belojević
protest bijelo polje, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 13.08.2012. 18:44h

U regionalni razvoj prošle godine je uloženo 160 miliona eura, ali smanjenja regionalnih razlika nije bilo, pokazuje izvještaj o realizaciji Strategije regionalnog razvoja za prošlu godinu, koji je ušao u skupštinsku proceduru.

Izvještaj je pokazao da je cijela država i dalje u krizi što potvrđuju ostvareni prihodi po glavi stanovnika koji je u padu u svim opštinama, a sjeverni region je i dalje dominantno na dnu ljestvice razvoja. Svi potencijali kojima sjever raspolaže i dalje su najvećim dijelom neiskorišćeni, aktivnosti na tom planu su u “fazama pripreme” dokumentacije, a ne smanjuje se ni stopa nezaposlenosti.

Posmatrano po regionima, od ukupne vrijednosti isplata za realizaciji razvojnih projekata i podsticajnih mjera u 2011. godini, 37,1 odsto se odnosilo na sjeverni region, 35,7 odsto na središnji i 27,2 odsto na primorski region.

Jedina opština sa sjevera koja nije koristila taj novac su Plužine

Jedna od pokazatelja loše ekonomske situacije na sjeveru su i ostvareni budžetski prihodi po glavi stanovnika koji su, prema Vladinom dokumentu, pali sa 98,3 eura (u 2010. godini) na 96,8 eura na kraju prošle godine.

I dok su u vrijeme ekonomskog buma statistički podaci o poslovanju u cetralnom i južnom regionu išli uzlaznom putanjom, kriza je uzela danak tako da ni u tom djelu nije bilo značajnijeg napretka. Prema podacima u središnjem regionu, budžetski prihodi po glavi stanovnika bili su prošle godine 146 eura i smanjeni su sa 213,3 eura koliko je bilo u 2010. godini, dok su u primorskom smanjeni sa 523,5 eura na 393,4 eura.

Izvještaj je pokazao da je čak 15 opština koristilo novac iz Egalizacionog fonda u kome je bilo 22,3 miliona eura, što je za 5,4 miliona više nego godinu ranije. Od tih 15 opština 11 pripada sjeveru i one su potrošile 12,9 miliona ( 76,3 odsto). Jedina opština sa sjevera koja nije koristila taj novac su Plužine. Na spisku korisnika su bile i opština Danilovgrad, Ulcinj i Cetinje.

Prema Vladinoj statistici od 160 miliona koliko je potrošeno da bi se smanjile regionalne razlike oko 79 odsto tog novca usmjereno je na “razvoj ljudskih resaursa, poboljšanje konkurentnosti, održivo korišćenje privrednih, ruralnih i kulturnih resursa, valorizaciju kulturnih potencijala...”, 10,5 odsto je otišlo na ”ubrzani razvoj manje razvijenih jedinca lokalne samouprave i regiona”, dok je 10,4 odsto “utrošeno na zaštitu životne sredine”.

“Sve što je sprovedeno nije dovoljno da bi se sa ograničavajućim finansijskim i kadrovskim resursima u relativno kratkom roku moglo govoriti o značajnijim smanjenju regionalnih nejednakosti”

U tu sumu uvršteni su svi projekti koji se realizuju posredstvom resornih ministarstava, direkcija, opština, Investiciono-razvojnog fonda, stranih organizacija...

“Sve što je sprovedeno nije dovoljno da bi se sa ograničavajućim finansijskim i kadrovskim resursima u relativno kratkom roku moglo govoriti o značajnijim smanjenju regionalnih nejednakosti”, konstatovano je u izvještaju.

Izvještajem su određeni ciljevi za naredni period a to su jačanje administrativnih kapaciteta na lokalnom i regionalnom nivou u cilj boljeg korišćenja novca iz EU fondova, ubrzanje procesa izrade strateških planova u onim opštinama koje ih još nijesu usvojile, unapređenje poslovnog ambijenta u manje razvijenim opštinama uz ogradu da će to biti rađeno “u skladu sa rasploživim budžetskim okvirom”.

Bonus video: