"Regulativa o oslobađanju od poreza važi decenijama"

PORTO MONTENEGRO: Bivši Arsenal kupljen je za 23 miliona eura, a ne za 3,2 miliona, kako se pogrešno ističe u nekim crnogorskim medijima
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2012. 20:13h

Gorivo, koje se toči u Portu Montenegro oslobođeno je poreza i to je, kako je saopšteno iz luke, regulativa koja postoji decenijama u Crnoj Gori i nije pravilo samo za kompaniju Adriatik /Adriatic/ Marinas.

„Ta vrsta pogodnosti značajna je stimulacija za vlasnike brodova i jahti, koji upravo zbog tih olakšica biraju Crnu Goru kao destinaciju za dolazak svojim brodom ili kupovinu nekretnine“, navodi se u saopštenju.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ranije je saopšteno da Vlada građanima papreno naplaćuje carine i akcize na naftne derivate, a sa druge strane je kanadskog milijardera Pitera Manka /Peter Munk/ oslobodila svih dažbina za gorivo.

Iz Porta navode da je bivši Arsenal kupljen za 23 miliona EUR, a ne za 3,2 miliona EUR, kako se pogrešno ističe u nekim crnogorskim medijima.

Oni su saopštili da ugovor precizno određuje sve finansijske obveze kompanije Adriatik Marinas - cijena otkupa je 23 miliona, a plaćena je Vladi, bivšim radnicima Arsenala i Opštini Tivat.

„Ugovor uključuje i plan ulaganja koji određuje obvezu da kompanija investira 106 miliona EUR. Plan predviđa i investicije u ekološke sanacije lokacije“, naveli su iz Porta.

Kompanija je, kako se dodaje, ispunila sve obaveze ulaganja kao što je predviđeno sporazumom s Vladom.

Manku ugodili da radi što hoće >>>

Nakon dobijenih rezultata analize uzoraka otpadnog grita, sedimenata i morske vode na lokaciji Porto Montenegro koju je uradio Centar za ekotoksiološka ispitivanja Crne Gore (CETI) u maju 2009. godine započeto je sa uklanjanjem čvrstog otpada, girta i kontaminiranog zemljišta.

Konstatacija novinara da „iz podmorja najelitnije marine na Mediteranu nije uklonjeno skoro ništa od naslaga kontaminiranog mulja...“ nije u skladu sa činjenicama.

Naime, količina uklonjenog kontaminiranog otpadnog zemljišta i grita izvađenog sa morskog dna i sa lokacije na kojoj ga je prethodni korisnik privremeno skladištio iznosi circa 4.500 kubika.

Najveći dio te količine smješten je u za to posebno izrađeno skladište, a preostali dio su, uz stalni nadzor inspekcijskih organa, kompanije koje se bave skladištenjem ovakvog materijala upakovale u odgovarajuću bezbjednu ambalažu pored samog skladišta.

Ovim postupcima spriječen je kontakt atmosferskih padavina sa materijom i širenje negativnog uticaja na životnu sredinu.

Uklonjeno je i milion kilograma čvrstog otpada sa morskog dna, kao i zemljište na kopnu koje je CETI označio kao kontaminirano živom i arsenom u svom ispitivanju u martu 2009. godine (50 tona). Kontaminirano zemljište je, po nalogu Agencije za zaštitu životne sredine, po zakonski utvrđenoj proceduri, izvezeno iz Crne Gore, odnosno specijalnim kontejnerima transportovano u Austriju, gdje je spaljeno.

Tokom čišćenja lokacije uklonjeno je i 600 tona azbesta koji je transportovan u Njemačku, što sve zajedno predstavlja najveću i najozbiljnijju akciju čišćenja dna i priobalja u Crnoj Gori do sad.

Jula 2010. godine Ministratsvo uređenja prostora i zaštite životne sredine dalo je prvu integralnu ekološku saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu projekta Porto Montenegro, urađenog u okviru studije lokacije Arsenal. Sve postupke remedijacije prostora kompanija Adriatic Marinas radi u skladu sa elaboratom i prema instrukcijama nadležnog ministarstva i inspekcijskih organa.

Bonus video: