Koliko su prljavi rezervoari goriva i kakav je kvalitet

Keković: Jugopetrol narušava osnovne principe tržišnog poslovanja, namećući svoju monopolsku poziciju firmama koje upravljaju njihovim benzinskim pumpama
164 pregleda 4 komentar(a)
gorivo, Foto: Arhiva Vijesti
gorivo, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.08.2012. 07:46h

Unija slobodnih sindikata uputila je u četvrtak urgenciju glavnom tržišnom inspektoru Radi Marković da se hitno provjeri „diskriminatorsku situaciju“ u kojoj su se našli zaposleni i vlasnici firmi koje upravljaju Jugopetrolovim pumpama po tzv. “Como sistemu". Zahtijeva da da se detaljno ispita kvalitet goriva koji ovaj glavni dobavljač na domaćem tržištu isporučuje kroz filtere i instalacije na glavnim rezervoarima u Baru koje godinama nijesu čišćene.

Jugopetrol narušava osnovne principe tržišnog poslovanja, namećući svoju monopolsku poziciju firmama koje upravljaju njihovim benzinskim pumpama, kazao je Keković

Radnici kažu da su se žalili nadležnim inspekcijama, ali ozbiljnije reakcije države nije bilo. Sadašnje i bivše poslovođe (privatnici) Jugopetrolovih benzinskih pumpi se žale i na diskriminaciju od, kako tvrde, poslovodstva kotorske naftne kompanije, koju je grčki Helenik petroleum privatizovao prije deceniju.

Generalni sekretar Unije Srđa Keković podsjetio je urgencijom inspektorku Marković da su joj se istim povodom obratili 4. juna ove godine, ali i da nijesu, u međuvremenu, dobili zadovoljavajući odgovor o tome da li se pristupilo ocjeni zakonitosti zaključenih „ugovora o poslovnoj aktivnosti“.

„Posebno smo apostrofirali neodrživu formu Ugovora o poslovnoj aktivnosti, zaključenog između Jugopetrola i novoformiranih firmi koje upravljaju sa preko 30 benzinskih pumpi, koja kao takva nije poznata u našoj pravnoj praksi. I ovom prilikom ističemo da navedenim „ugovorom o poslovnoj aktivnosti“ Jugopetrol narušava osnovne principe tržišnog poslovanja, namećući svoju monopolsku poziciju firmama koje upravljaju njihovim benzinskim pumpama", istakao je Keković.

Prema njegovim riječima, to se posebno odnosi na član 7 Zakona o zaštiti konkurencije, koji propisuje da su zabranjeni i ništavi ugovori „koji za cilj ili posljedicu imaju ili mogu imati sprečavanje, ograničavanje ili nar ušavanje konkurencije na relevantnom tržištu”.

„Na taj način, posebno kada su u pitanju zaposleni u 'Como sistemu', Jugopetrol stiče ekstra profit na teret zarada zaposlenih, ali i na teret crnogorskih socijalnih fondova i budžeta", naglasio je Keković.

„Vijesti" su nedavno objavile svjedočenje jednog bivšeg i jednog sadašnjeg poslovođe koji su vodili benzinske pumpe iz Jugopetrolovog sistema prodaje goriva.

Zakinuti radnici i budžet, Grcima ekstraprofit >>>

Miroslav Raković, bivši poslovođa benzinske pumpe u Baru kazao je tada da su prije 12 godina posljednji put čišćeni rezervoari na glavnim instalacijama u Baru.

Iz menadžmenta Jugopetrola ni prije desetak dana, a ni juče nijesu željeli da komentarišu navode iz Unije, kao ni optužbe o talozima mulja i emulzije u rezervoarima u Baru gdje je 12 glavnih bazena sa instalacijama, a što u krajnjem može uticati na kvalitet goriva u Crnoj Gori

Iz menadžmenta Jugopetrola ni prije desetak dana, a ni juče nijesu željeli da komentarišu navode iz Unije, kao ni optužbe o talozima mulja i emulzije u rezervoarima u Baru gdje je 12 glavnih bazena sa instalacijama, a što u krajnjem može uticati na kvalitet goriva u Crnoj Gori.

"Prema našim saznanjima propisano je da se ti rezervoari moraju čistiti svake četvrte godine, što bi, da je to poštovano, Jugopetrol koštalo oko 1,5 - 2 miliona eura. Ako su tačni, ovi podaci su alarmantni, posebno sa aspekta štete koju potrošačima nanosi loš kvalitet isporučenog goriva (smanjeni broj pređenih kilometara, šteta na motoru...).

Imajući u vidu navedeno, a obzirom na to da nemamo nikakvih informacija o postupanju po našem prethodnom obraćanju, molim Vas da sprovedete postupak ocjene zakonitosti zaključenih „ugovora o poslovnoj aktivnos t i“, ističe se između ostalog u najnovijoj urgenciji Srđe Kekovića.

Bonus video: