Željezarci 22. avgusta kreću u štrajk

Sindikat nikšićke željezare donio je odluku da 22.avgusta u sedam sati počne sa štrajkom, a kao razlog , prije svega navode male plate
8 komentar(a)
Ažurirano: 10.08.2012. 12:40h

Izvršni odbor sindikalne organizacije nikšićke željezare "Toščelik“ donio je odluku da 22.avgusta u sedam sati počnu sa štrajkom nezadovoljni platama koje su upola manje od onih kada us bili u stečaju, kako je pojasnio predsjednik Sindikata Janko Vučinić.

"Oni su onu platu koju smo imali u stečaju i koja nam je bila dovoljna za golo preživljavanje bukvalno prepolovili tako da radnici koje rade u proizvodnju, koji rade u Čeličani, Kovačnici, koji su nosioci procesa proizvodnje imaju zaradu u prosjeku oko 250 eura. Vrijednost koeficijenta bila je 0,54 a sada je 0,35“, kazao je Vučinić.

Radnici su ogorčeni takvim stavom poslodavca i svih 270, koliko ih sada radi u Željezari, su za najvljeni štrajk.

"Ostavili smo desetak dana kako bi razgovarali sa poslodavcem i kako bi ispravio ovo što je urađeno. Ovo je krajnje nekorektan potez jer radnici sa ovim platama ne mogu da prežive. Ne traže oni nikakav luksuz već samo pristojne zarade“, kazao je Vučinić.

Sindikat takođe traži da poslodavac primi još radnika kako bi se mogla održati četrdestčasovna radna nedjelja jer zbog nedostatka kadra radnici su, prema riječima Vučinića, prinuđeni da rade bez slobodnog dana i to na veoma teškim i opasnim poslovima.

Turska kompanija Toščelik je kupila nikšićku Željezaru u maju za 15,1 milion eura a predsjednik Vlade Igor Lukšić je prilikom nedavne posjete

fabrici kazao kako je zadovoljan što realizovanim planovima i prvim investicijama i kako je fabrika konačno na dobrom putu.

Galerija

Bonus video: