EPCG traži od KAP-a da još smanji potrošnju

EPCG je ranije ukazivala da KAP mora da plati trenutnu potrošnju električne energije
71 pregleda 1 komentar(a)
KAP kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
KAP kombinat aluminijuma, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.08.2012. 14:31h

Elektroprivreda Crne Gore uputila je zahtjev Kombinatu aluminijuma Podgorica da do srijede u ponoć smanji potrošnju električne energije za dodatnih pet megavat sati (MWh), saznaje agencija Mina-business.

Izvori bliski KAP-u su kazali da se očekuje da će do kraja septembra potrošnja struje biti smanjena na nivo od 80 MWh, što predstavlja polovinu od 160 MWh koliko je KAP trošio prije prve redukcije potrošnje.

Dug KAP–a za utrošenu električnu energiju, kao i neredovno plaćanje tekućih faktura za utrošenu električnu energiju, ozbiljno ugrožavaju poslovanje EPCG.

EPCG je ranije ukazivala da KAP mora da plati trenutnu potrošnju električne energije, inače jedino realno rješenje predstavlja dodatno smanjenje isporuke elektične energije, do nivoa na kojem je ta kompanija spremna da plati odnosno koja održava njenu trenutnu solventnost.

Iz elektroenergetske kompanije su više puta kazali da dug i neredovno plaćanje tekućih faktura za utrošenu energiju onemogućavaju redovno funkcionisanje keš floua /cash-flow/, što EPCG dovodi u situaciju otežanog plaćanja obaveza prema poslovnim partnerima, proizvođačima i trgovcima električnom energijom, kao i zarada zaposlenima. Sa druge strane, prosječna plata od 1,1 hiljadu EUR redovno se isplaćuje zaposlenima u KAP-u.

Za EPCG nije prihvatljivo da KAP ne plaća redovno račune za utrošenu električnu energiju, jer u suprotnom rizikuju bankrot, koji bi onemogućio normalno servisiranje građana i crnogorske privrede.

Vlada za KAP intenzivno traži novog vlasnika, a trenutno se najviše pominje njemački HGL, koji fabriku snima do kraja mjeseca.

Sa novim vlasnikom, kako se planira, predviđeno je da EPCG potpiše dugoročni ugovor o snabdijevanju sa prosječnom cijenom od oko 43 EUR po MWh, koja predstavlja sredinu između proizvodne i tržišne cijene i bez državnih subvencija.

Tada bi KAP koristio isključivo energiju iz Crne Gore i ne bi bilo opterećenja za državu i ostale potrošače u slučaju redovnog plaćanja računa.

Uslov je smanjenje potrošnje od 160 MWh na 80 MWh, čime se održava likvidnost fabrike i mogućnost redovnog plaćanja računa za utrošenu struju.

Bonus video: